.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Χαρίτα Μάντολες: Η συγκλονιστική ιστορία της γυναίκας σύμβολο της Κύπρου (vid)

Γλίτωσε από τους Τούρκους
H Χαρίτα Μάντολες είναι η γυναίκα σύμβολο του νησιού, που κουβαλά στις πλάτες της την ιστορία του Κυπριακού λαού. Μέσα από τις μνήμες της, κατάφερε να συγκινήσει τόσο την παρουσιάστρια όσο και το τηλεοπτικό κοινό....

Η Χαρίτα Μάντολες, η Χαρίτα της Κύπρου, η γυναίκα σύμβολο του αγώνα είναι μια γυναίκα στην οποία αποτυπώνεται ολόκληρο το δράμα της Κύπρου. Η προσφυγιά, το δράμα των αγνοουμένων και ο θάνατος δικών της ανθρώπων.

Η ιστορία της Χαρίτας Μάντολες, ξεδιπλώνεται παραστατικά μέσα από την μυθιστορηματική βιογραφία της, στο βιβλίο της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου με τίτλο «Ως Αληθώς».

Μια ιστορία η οποία αρχίζει να ξετυλίγεται αντίστροφα, με την κηδεία των οστών των συγγενών της, μετά την ταυτοποίηση τους, το 2009. Όταν η κηδεία τελειώνει και ο κόσμος αποχωρεί, η Χαρίτα, καθισμένη πάνω στον τάφο, φέρνει στο νου της, τη ζωή της. Όχι μόνο όλα αυτά του χρόνια του μαρτυρίου, αλλά από τότε που ήταν μικρό παιδί.

Από τότε που γεννήθηκε στην Όρκα στην αυγή της δεκαετίας του ’40 και όλα όσα πέρασε. Σε μικρή ηλικία έχασε τη μητέρα της και λίγα χρόνια μετά, ακολουθεί τον πατέρα της μαζί με τα μικρότερα αδέλφια της στην περιοχή Ελιά. Ένας τόπος που σημάδεψε για πάντα τη ζωή της…

Στην Ελιά μεγάλωσε μαζί με τα αδέλφια της, έχοντας δίπλα της και την οικογένεια του θείου και νονού της Σάββα Τσιάκκα και της γυναίκας του Χαριτίνης.

Η αυγή της 20ής Ιουλίου του 1974 έφερνε και την αρχή του δράματος για τη Χαρίτα, όπως και για χιλιάδες άλλους ανθρώπους. Η εισβολή των Τούρκων στρατιωτών, γίνεται μόνο λίγα μέτρα πιο κάτω από την περιοχή της Ελιάς.

Ο πόνος και η καταστροφή αρχίζει να χτυπά την πόρτα της οικογένειας της λίγες ώρες μετά. Στις 21 Ιουλίου, δώδεκα άντρες συλλαμβάνονται και εκτελούνται σχεδόν μπροστά στα μάτια τους. Ανάμεσά τους, ο πατέρας της Χαρίτας, ο άντρας της Ανδρέας, ο σύζυγος της αδελφής της Γιαννούλας, ο σύζυγος της αδελφής της Μάρως, ο θείος και νονός της, ο ξάδελφος της. Τότε ήταν και η τελευταία φορά που τους έβλεπαν…

Με τα συναισθήματα φόβου και πόνου αποτυπωμένα στις ψυχές τους, φορτωμένες το δικό τους σταυρό, έπαιρναν τον δρόμο του ξεριζωμού για το άγνωστο. Δεν ήξεραν ούτε πού τους πήγαιναν, ούτε τι θα συναντούσαν. Κάθε μέρα και ένα μαρτύριο. Γνώρισαν επίσης και το φρικτό πρόσωπο που βγάζει ο πόλεμος στους ανθρώπους. Εικόνες και λόγια που σημάδεψαν για πάντα τη ζωή τους. Ύστερα ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς.

Η Χαρίτα, μαζί με τις αδελφές της, μόνες τους χωρίς τους συζύγους και κουβαλώντας όλο εκείνο το μαρτύριο που είχαν περάσει στις ψυχές τους, ξεκινούσαν έναν καινούριο αγώνα. Να σταθούν στα πόδια τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μονάχες τους. Ποτέ όμως δεν έπαψαν να αγωνίζονται. Με τη Χαρίτα Μάντολες να είναι πάντα μπροστά σε όλους τους αγώνες και να γίνεται σύμβολο για έναν ολόκληρο λαό.

Η κα. Μάντολες ήταν σήμερα το απόγευμα καλεσμένη στη εκπομπή «Ζήσε το» της Βασιλικής Χατζηαδάμου, η οποία δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της κατά τη διάρκεια των όσων της εξομολογήθηκε ης καλεσμένης της.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τη συγκλονιστική ιστορία της Χαρίτα Μάντολες:

ilovestyle.com

[Πηγή]