.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

CASUS BELLI: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΝΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΟΥΝ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΛΟ
ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΡΙΑ.
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ. Η εφημερίδα Υenisafak, “όργανο” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Νταβούτογλου ο οποίος έχει την τιμητική του σε συνεχή δημοσιεύματα, αναφέρει συνεχώς με σπόντες και ύπουλα σχόλια ότι η Τουρκία επεξεργάζεται το σενάριο εκείνο....
που θα της επιτρέψει να κλείσει τα Στενά στα Ρωσικά πολεμικά πλοία!

Στο πλαίσιο αυτό, ο τουρκικός Στρατός βομβάρδισε με όλμους και ρουκέτες θέσεις του συριακού Στρατού, περιμένοντας εμπλοκή με την οποία θα δικαιολογήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δηλαδή την “εμπόλεμη κατάσταση” που σύμφωνα με την Συνθήκη του Μοντρέ δίνει το δικαίωμα στη Τουρκία να κλείσει τα Στενά!

Η απόφαση της Ρωσίας για ανάπτυξη των αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων S-400 Triumf στη Συρία και το “σφράγισμα” των Συροτουρκικών συνόρων αυξάνει την “αντίληψη περί Ρωσικής απειλής” στην Τουρκία και αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια το κλείσιμο των Στενών στα ρωσικά πλοία, λέει η τουρκική εφημερίδα!

Λέει η εφημερίδα YeniSafak: Έρχεται κλείσιμο των Στενών!

Η Συνθήκη του Μοντρέ δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να κλείσει τα Στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία αν υπάρξει “απειλή”, αναφέρει.


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ

Η Συνθήκη του Μοντρέ ή Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών (Montreux Convention Regarding the Regime of the Turkish Straits),(τουρκικά: Montrö Boğazlar Sözleşmesi) είναι συνθήκη η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή. Η σύμβαση παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης.

Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου, 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Eξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.

Τα συμβαλλόμενα Μέρη της συνθήκης (Συμβαλλόμενα Μέρη: Κράτη Μαύρης Θάλασσας : Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Γιουγκοσλαβία) αναγνωρίζουν και επιβεβαιώνουν την αρχή της ελεύθερης διέλευσης και ναυσιπλοΐας δια θαλάσσης στα Στενά:

«Εν καιρώ ειρήνης, τα εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, με τη μέρα και τη νύχτα, κάτω από οποιαδήποτε σημαία με οποιοδήποτε είδος φορτίου.” Η σύμβαση δίνει στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης.

Επιτρέπει στην Τουρκία την στρατιωτικοποίηση των Στενών. Επιτρέπει τη διέλευση πολεμικών πλοίων των παρευξείνιων χωρών με ειδοποίηση μιας εβδομάδας και υπό κάποιους όρους εκτοπίσματος, μεγέθους, οπλισμού. Περιορίζει σημαντικά το πέρασμα των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας (προειδοποίηση διέλευσης, όριο εκτοπίσματος πλοίων, περιορισμός οπλισμού, μη διέλευση αεροπλανοφόρων κλπ).

============================================================

Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, ζήτησε από τη Γαλλία ένα χάρτη, με τις περιοχές της Συρίας στις οποίες δραστηριοποιούνται ομάδες που μάχονται το ISIS προκειμένου να μην τις βομβαρδίζει η Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας σύμφωνα με το Reuters.

Ο V. Putin συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande την Πέμπτη στο Κρεμλίνο.

Στις συζητήσεις που είχαν την Πέμπτη στη Μόσχα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν την ανταλλαγή πληροφοριών για το ISIS και άλλες ομάδες ανταρτών, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των αεροπορικών επιδρομών που κάνουν οι δύο χώρες στη Συρία.

«Μας ζήτησε να καταρτίσουμε ένα χάρτη των δυνάμεων που δεν είναι τρομοκρατικές και μάχονται εναντίον του Daesh. Ο Vladimir Putin δεσμεύτηκε πως μόλις του δώσουμε τον χάρτη δεν θα τις βομβαρδίσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Laurent Fabius στην RTL.

Η Δύση έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι στοχεύει ως επί το πλείστον ομάδες που μάχονται ενάντια τον Πρόεδρος της Συρίας, Bashar al-Assad, ο οποίος αποτελεί βασικό σύμμαχο της Ρωσίας.

[Πηγή]