.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Ο διπλωματικός «πόλεμος» Ρωσίας – Τουρκίας

Καλά κρατεί ο «πόλεμος» δηλώσεων ανάμεσα στην Μόσχα και την Άγκυρα, με αφορμή την κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει διατεθειμένος να ζητήσει συγγνώμη για την «πισώπλατη μαχαιριά», όπως....
την χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του διακόπτει κάθε δίαυλο επικοινωνίας και οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για μία κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα μέχρι στιγμής πέφτουν στο κενό.

Την Πέμπτη ο Ερντογάν έδωσε συνεντεύξεις σε ξένα δίκτυα και τόνισε ότι εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις γνώριζαν ότι το μαχητικό που χτυπήθηκε ήταν ρωσικό, θα είχαν πράξει διαφορετικά.

Παρά το γεγονός ότι έδειξε πως κάνει ένα βήμα πίσω, χθες, σε ομιλία του στη νοτιοανατολική Τουρκία προχώρησε σε νέες «εμπρηστικές» δηλώσεις, προειδοποιώντας την Μόσχα «να μην παίζει με τη φωτιά». Αναλυτές αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν άλλαξε ξαφνικά γνώμη, ωστόσο θέλει να περάσει άλλα μηνύματα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας του.

Στο μεταξύ, χθες οργίαζαν οι φήμες ότι Πούτιν και Ερντογάν ενδέχεται να έχουν συνομιλίες στη διάσκεψη για το κλίμα την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του. Ο Πεσκόφ έκανε επίσης γνωστό ότι ο Ερντογάν κάλεσε τον Πούτιν επτά με οκτώ φορές στο τηλέφωνο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προς το παρόν δεν δείχνει διατεθειμένος να έχει οποιαδήποτε συνομιλία με τον Ερντογάν, καθώς θεωρεί ότι η Άγκυρα θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του μαχητικού στη Συριακή μεθόριο.

«Παρατηρούμε την απροθυμία της Τουρκίας να ζητήσει μια απλή συγγνώμη για το περιστατικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Στο μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει την επιθετική πολιτική της και τα αντίποινα εναντίον της Τουρκίας , καθώς αποφάσισε να επαναφέρει τις θεωρήσεις διαβατηρίου για τους Τούρκους πολίτες, θέτοντας τέρμα σε ένα καθεστώς εξαίρεσης που ίσχυε μεταξύ των δύο χωρών.

«Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου», διευκρίνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τόνισε πως η Άγκυρα απέλασε φέτος περισσότερους από 200 Ρώσους πολίτες προς διάφορες χώρες.

Πηγή: real.gr

Το είδαμε εδώ