.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Το Ισλαμικό Κράτος κλέβει αρχαία από τη Συρία και τα πουλά νόμιμα στο... Λονδίνο

Αρχαιολογικοί τόποι στη Συρία που βρίσκονται υπό την κατοχή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν λεηλατηθεί σε… βιομηχανική κλίμακα, με αρχαιότητες να εξάγονται λαθραία στη Δύση και από τις πωλήσεις τους να χρηματοδοτούνται οι τζιχαντιστές....

Το πιο εξωφρενικό είναι ότι οι κλεμμένες αρχαιότητες που βγάζει στο σφυρί το Ισλαμικό Κράτος πωλούνται νόμιμα στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αγοράζονται από Μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες.

Ειδικοί σε θέματα αρχαιοκαπηλίας υποστηρίζουν ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο οι περισσότεροι νομίζουν και ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν καταστρέφει μόνο την πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας, βγάζει και κέρδος από αυτήν με το οποίο χρηματοδοτεί την τρομοκρατία του.

«Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι οι αρχαιολογικοί χώροι στη Συρία έχουν ανασκαφτεί από χιλιάδες παράνομες ανασκαφές, που μαρτυρούν λεηλασία αρχαιοτήτων σε βιομηχανική κλίμακα», δήλωσε η επικεφαλής της UNESCO στο γαλλικό πρακτορείο.

«Οι αρχαιότητες από τη Συρία μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν από το σχήμα τους, τα εμβλήματά τους και αλλά διαγνωστικά χαρακτηριστικά», δήλωσε ο Μαρκ Άλταγουίλ από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Κολεγίου του Λονδίνου στο Russia Today.

Ο ίδιος εξήγησε ωστόσο, ότι είναι δύσκολο να εξακριβωθεί πότε μια συριακή αρχαιότητα εισήλθε στη Βρετανία, εάν δηλαδή είναι της περιόδου του πολέμου ή παλαιότερα, αφού δεν υπάρχουν έγγραφα και από τη στιγμή που μια αρχαιότητα εισέλθει στη Βρετανία δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει την πώλησή της.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, στη Βρετανία η πώληση αρχαιοτήτων, ακόμα και εκείνων που είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας, είναι απολύτως νόμιμη. Μια ακόμα χώρα που παινεύεται για τον… πολιτισμό της.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα χρήματα κερδίζει το Ισλαμικό Κράτος από αυτά τα αντικείμενα. Ξέρουμε όμως ότι κερδίζουν και επίσης γνωρίζουμε ότι αυτά έρχονται στη Δύση. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Το τρομακτικό είναι ότι μπορούμε να χρηματοδοτούμε αυτές τις οργανώσεις δίχως καν να το γνωρίζουμε», κατέληξε.

Δικαιολογίες, να συμπληρώσουμε εμείς. Εάν οι βρετανικές Αρχές ήθελαν να εξαρθρώσουν τα κυκλώματα αρχαιοκαπήλων και λαθρεμπόρων είναι το πιο εύκολο. Απλά να ακολουθήσουν τη ροή του χρήματος. Αλλά όπως φαίνεται καμία βρετανική κυβέρνηση και κανένα βρετανικό κοινοβούλιο δεν σκοπεύει να εναντιωθεί στο εθνικό σπορ – εμπόριο της αρχαιοκαπηλίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Βρετανοί έχουν χτίσει ένα τεράστιο αρχαιολογικό μουσείο στο Λονδίνο, το Βρετανικό, όπου το έχουν γεμίσει με κλοπιμαία από όλο τον πλανήτη. Οι βρετανικές αρχαιότητες που φιλοξενούνται στο εν λόγω μουσείο εκτίθενται σε μια μικρή αίθουσα και περιλαμβάνουν κάτι αγκίστρια και τσεκούρια.

Σιγά μην κάτσουν να κλάψουν για τις κλεμμένες αρχαιότητες της Συρίας. Το Ισλαμικό Κράτος ολοκληρώνει το καταστροφικό πλιάτσικο που δεν πρόλαβαν να κάνουν οι Βρετανοί αρχαιοκάπηλοι – αρχαιολόγοι στην περιοχή. Και αυτό είναι μια αλήθεια που δεν σηκώνει αμφισβήτηση.

[Πηγή]