Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Ήταν ο Φειδιππίδης ο πρώτος μαραθωνοδρόμος;;;

Δείτε τι λένε νεώτερες ιστορικές έρευνες
Μια νέα ιστορική μελέτη έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το νικηφόρο μήνυμα στην Αθήνα, για τη Μάχη του Μαραθώνα δε μετέφερε ο Φειδιππίδης....

Το συμπέρασμα ανήκει στον ιστορικό Χρήστο Δ. Διονυσόπουλο, ο οποίος αφού μελέτησε και 669 συγγραφείς και 913 βιβλία για την ιστορική Μάχη του Μαραθώνα διαπιστώνει πως ο Φειδιππίδης, αγγελιαφόρος – δρομέας, τις προηγούμενες ημέρες είχε τρέξει από την Αθήνα στην Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια από τους Λακαιδομονίους.

Μια απόσταση 220 χιλιομέτρων. Πως ήταν δυνατόν λοιπόν να ξεψυχήσει διανύοντας αμέσως μετά τη Μάχη 42 χιλιόμετρα που είναι η απόσταση Μαραθώνα-Αθήνας;

Σύμφωνα με τους περισσότερους αρχαίους συγγραφείς ο Ευκλής, ένας άλλος δρομέας-αγγελιαφόρος, ξεκίνησε τρέχοντας για το άστυ στις 8 το βράδυ, αμέσως μετά τη Μάχη και έφτασε τα μεσάνυχτα.

Ήταν φορτωμένος με τα 23 κιλά του οπλισμού του. Όμως δεν είχε λόγο να βιαστεί αλλά να μεταφέρει ένα χαρμόσυνο μήνυμα. Έτσι έτρεξε φορτωμένος με τον οπλισμό του, προκειμένου να μην θεωρηθεί από τους Αθηναίους άγγελος ήττας ή ρίψασπις (σ.σ. δειλός που πέταξε την ασπίδα και εγκατέλειψε τη μάχη).

Μια ημέρα μετά την μάχη του Μαραθώνα ο περσικός στόλος έπλεε προς το Φάληρο. Έπρεπε ένας δεύτερος δρομέας να τρέξει προς το άστυ για να ενημερώσει για τη Μάχη αλλά και την επιστροφή του στρατού από το Μαραθώνα.

Ο Φειδιππίδης ο οποίος, σύμφωνα με κάποιες μελέτες είχε τραυματισθεί ή σκοτωθεί στη Μάχη του Μαραθώνα, είχε αντικαταστάτη. Ένας απ΄ αυτούς τους αντικαταστάτες ήταν ο Θέρσιππος –τον οποίο αναφέρει ο Πλούταρχος.

Ο Θέρσιππος ξεκίνησε γύρω στις 9 το πρωί και έφθασε το μεσημέρι στην Αθήνα δίνοντας την αναφορά του.

[Πηγή]