.

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Σκάκι: Ελληνίδα η παγκόσμια πρωταθλήτρια κάτω των 14

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ
Έπειτα από 14 χρόνια η Ελλάδα απέκτησε μία ακόμη παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι! Η Σταυρούλα Τσολακίδου με την Ελληνική σημαία, μετά τη μεγάλη επιτυχία της να κερδίσει τον παγκόσμιο τίτλο σκακιού στα κορίτσια μέχρι 14 ετών....

Είναι η 13χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου, η νέα βασίλισσα του παγκόσμιου σκακιού στα κορίτσια μέχρι 14 ετών.

Το 1999 στο Ερεβάν της Αρμενίας η Μαρία Κουβάτσου έκανε για πρώτη φορά πραγματικότητα το όνειρο πολλών Ελλήνων και Ελληνίδων που παίζουν κορυφαίο σκάκι με διεθνείς επιτυχίες. Εγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια στις σκακίστριες μέχρι 20 ετών.


Το Σάββατο το απόγευμα η ταλαντούχα σκακίστρια του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, Σταυρούλα Τσολακίδου, ολοκλήρωσε το παγκόσμιο πρωτάθλημα που παίχτηκε στο Αλ Αϊν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με 9 βαθμούς σε 11 αγώνες (8 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα).

Συγκέντρωσε τόσους βαθμούς όσους ακριβώς χρειαζόταν για να αφήσει πίσω της την Ουζμπέκα Αμπντουσατόροβα, που έκανε επίσης 9 βαθμούς αλλά βγήκε 2η με το κριτήριο ισοβαθμίας, και άλλες 124 αθλήτριες από 63 χώρες!

Η επιτυχία της Σταυρούλας δεν αποτελεί έκπληξη για τους γνώστες του πνευματικού αθλήματος και της ανθρωπογεωγραφίας του. Η Τσολακίδου είναι ένα μεγάλο ταλέντο που τον τελευταίο καιρό παίζει στην Εθνική μας ομάδα. Η συμμετοχή της στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Εθνική ομάδα γυναικών πριν από έναν μήνα στη Βαρσοβία ήταν παραπάνω από εκπληκτική.


Οι επιδόσεις

Πέτυχε 5,5 βαθμούς σε 8 αγώνες, απέναντι σε κορυφαίες παγκοσμίως σκακίστριες. Νίκησε δύο γκραν μετρ και δύο διεθνείς μετρ, αποδεικνύοντας ότι, αν και παιδί, είναι πολύτιμη στην ομάδα. Το 2010 ήταν 6η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα για σκακίστριες μέχρι 10 ετών. Η αναρρίχηση στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά ήρθε χάρη στη μεγάλη προσπάθεια της νεαρής σκακίστριας και της οικογένειάς της.


Πολλές δεύτερες ή τρίτες παγκόσμιες επιτυχίες και ακόμη περισσότερες τέταρτες ή άλλες μέσα στην πρώτη δεκάδα έχει να επιδείξει το ελληνικό σκάκι. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε την κορυφαία Αννα Μαρία Μπότσαρη, επίσης Καβαλιώτισσα, που έχει γράψει την ιστορία του γυναικείου σκακιού στη χώρα μας, ενώ είναι πάντα μέλος της Εθνικής μας ομάδας.

Η Μπότσαρη το 1991 ήταν 2η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα για σκακίστριες μέχρι 20 ετών, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα ήταν 3η στην ίδια κατηγορία και το 1988 ήταν 3η στο παγκόσμιο μέχρι 16 ετών!


Ο Χρήστος Μπανίκας ήταν 3ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γρήγορου σκακιού το 2008, επίσης 3ος στο παγκόσμιο μέχρι 20 ετών το 1998, όπως 3ος ήταν και στο παγκόσμιο μέχρι 18 ετών το 1996!

Τρίτος στον κόσμο ήταν και ο Στέλιος Χαλκιάς στους σκακιστές μέχρι 18 ετών το 1997, όπως και ο Αντρέας Τζερμιαδιανός στο παγκόσμιο σπουδαστικό το 1994. Τρίτος και ο Αναστάσης Τζούμπας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μέχρι 14 ετών το 1992.

Ο Σπύρος Σκέμπρης ήταν 3ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μέχρι 20 ετών το 1977. Μέχρι σήμερα το όνειρο της κορυφής κατέκτησαν μόνο η Κουβάτσου και η Τσολακίδου.


Πρόκληση για την πολιτεία

Το στοίχημα της κορυφής για τις πρωταθλήτριες η μ. Κουβάτσου η πρώτη που κέρδισε παγκόσμιο τίτλο κατάλαβε νωρίς ότι, ακόμη και αν είσαι νο. 1 στο σκάκι, δεν θα έχεις κάποια βοήθεια για να κάνεις ένα βήμα παραπέρα. Ακολούθησε το επάγγελμά της ως οδοντίατρος και το Ελληνικό σκάκι, αλλά και η Ελλάδα, έχασε ένα πολύ μεγάλο αθλητικό κεφάλαιό του!

Μένει να δούμε αν η δεύτερη, η σημερινή παγκόσμια πρωταθλήτρια θα έχει ένα οποιοδήποτε κίνητρο να συνεχίσει αυτό που κάνει τόσο καλά, διαφημίζοντας τη χώρα της. Αν για παράδειγμα θα έχει έναν προσωπικό προπονητή και την οικονομική δυνατότητα να παίζει σε ισχυρά σε συμμετοχές διεθνή ατομικά τουρνουά, πράγμα τελείως απαραίτητο για οποιονδήποτε κορυφαίο σκακιστή ή σκακίστρια, πολλώ μάλλον σε μια παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Μένει να δούμε αν τα φώτα θα μείνουν στραμμένα επάνω στην παγκόσμια Σταυρούλα Τσολακίδου και μετά τις πιθανές συναντήσεις της με υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτείας. Το μέλλον της ανήκει, η χώρα έχει να περιμένει πολλά από αυτήν.

Χρήστος Πιλάλης

[Πηγή]