Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΣΟΚ! Αδύνατη η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Για ακόμα μία φορά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκανε προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα. Ο κ. Σόιμπλε εκτιμά πως η Γερμανία δεν επέβαλε απολύτως τίποτε στην Ελλάδα, καθώς η συμφωνία της 13ης Ιουλίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη....
υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους 19 υπουργούς Οικονομικών.

Παραχωρώντας δηλώσεις στην εφημερίδα «Liberation», στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα που θα προβληθεί σήμερα στο γαλλο - γερμανικό δίκτυο ARTE, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε πως η πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν υπήρξε μια γερμανική «υπαγόρευση».

Αντίθετα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει πως αν η ίδια η χώρα μας θεωρούσε πως αυτή θα ήταν η λύση, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να βοηθήσει την Ελλάδα.

Από τις ανεφάρμοστες προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα, την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το δημοψήφισμα και την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερασπίζεται την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεταρρυθμίσεις σε μια ακμάζουσα οικονομία έχουν και συνέπειες που σίγουρα δε συμφέρει μια μερίδα πολιτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας η ιδέα της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν ήταν μια γερμανική πρόταση, καθώς όπως τονίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, 18 υπουργοί Οικονομικών, εξαιρώντας φυσικά τον Έλληνα ομόλογό τους, απαίτησαν από την Ελλάδα να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας, καθώς αυτό το θεωρούσαν δεδομένο.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν φαινόταν πρόθυμη να εφαρμόσει τους όρους, καθώς πολλές φορές είχε υποσχεθεί την εφαρμογή τους, αλλά δεν το έπραξε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, χρησιμοποίησε τα λόγια του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ πως «οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος», πως πάντα αναρωτιόταν, όπως και πολλοί οικονομολόγοι, αν η Ελλάδα με αυτήν την οικονομική κατάσταση και ένα δυσλειτουργικό κρατικό τομέα, θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει από το ευρώ για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει στην Ευρωζώνη.

«Αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστήριξα την αποβολή της Ελλάδας. Είπα απλώς πως αν η Ελλάδα θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο για τη χώρα και υπήρχαν πολλοί που το υποστήριζαν τότε στην Ελλάδα, τότε θα έπρεπε να τη στηρίξουμε και να τη βοηθήσουμε», είπε συμπληρώνοντας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

[Πηγή]