.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τέθηκαν οι ΕΔ σε Αιγαίο-Θράκη εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΘΑ ΘΕΛΗΣΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ;;;
Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία προκαλούν προβληματισμό στη Αθήνα για δύο βασικούς λόγους. Αφενός γιατί το κόμμα του Ρ.Τ. Ερντογάν μπορεί να μην κερδίσει ούτε αυτή τη φορά την αυτοδυναμία και να μην μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση και αφετέρου γιατί....
η Άγκυρα τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο τόσο στο θέμα της Συρίας, όσο και στο θέμα των Κούρδων.

Η κατάσταση αυτή είναι πολύ πιθανό και τις επόμενες ημέρες, μέχρι την Κυριακή των εκλογών, αλλά και μετά, να επιχειρηθεί να εκτονωθεί στο Αιγαίο. Οι χθεσινές μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά ίσως και να ήταν ένα μήνυμα, εκτιμούν επιτελείς του Πενταγώνου.

Κι αυτό γιατί πέταξαν 20 μαχητικά, ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου στο Αιγαίο, προχωρώντας σε 31 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ σε δύο περιπτώσεις τα μαχητικά της Άγκυρας ενεπλάκησαν σε σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν.

Πληροφορίες αναφέρουν λοιπόν πώς οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τόσο στο Αιγαίο όσο και στην περιοχή του Έβρου προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως μία τουρκική πρόκληση.

Πολεμικά πλοία πλέουν στο Αιγαίο, τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο, για παν ενδεχόμενο, ενώ Πολεμικές Μοίρες αεροσκαφών βρίσκονται σε ετοιμότητα, όπως και οι δυνάμεις του Στρατού στη Δυτική Θράκη.

Αυτή την περίοδο οι Τούρκοι πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις (αύριο ολοκληρώνεται μία αποβατική στο βόρειο Αιγαίο), ενώ έχουν προγραμματίσει και άλλες το επόμενο διάστημα δεσμεύοντας περιοχές ιδίως στο βόρειο Αιγαίο και μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι.

Ίσως μία τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο να εξελιχθεί σε “θερμό επεισόδιο” σε περίπτωση που ο Ρ.Τ. Ερντογάν δεν αντέξει άλλη πολιτική ήττα στις τουρκικές εκλογές.

Άλλωστε η σκληρότητα απέναντι στους Κούρδους και η ανακάλυψη δήθεν τζιχαντιστών τους οποίους εντοπίζει στο εσωτερικό της Τουρκίας και τους συλλαμβάνει αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετεί.

Να συσπειρώσει τους Τούρκους γύρω από το κόμμα του, το AKP και να καταφέρει να επανεκλεγεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου που του εξασφαλίζει και την προεδρία.

Υπάρχουν ωστόσο σοβαρά προβλήματα στο σχεδιασμό του κ. Ερντογάν. Το ένα είναι το χτύπημα στην Άγκυρα που είχε δεκάδες νεκρούς. Σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να ενοχοποιήσει τους Κούρδους, αφού ήταν και τα περισσότερα θύματα και βεβαίως δέχθηκε σφοδρή κριτική, με την πολιτική που εφαρμόζει σε βάρος του PKK να του γυρίζει μπούμερανγκ.

Από την άλλη, στο μέτωπο με τη Συρία, η επέμβαση των Ρώσων έχει μπλοκάρει κάθε σχέδιο της Τουρκίας για επέμβαση ή ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ. Τα ρωσικά μαχητικά μπαίνουν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και καταδιώκουν τουρκικά, ενώ η Άγκυρα αρέσκεται σε κάποιες διαρροές ότι κατέρριψε αεροσκάφη, τα οποία στην πραγματικότητα είναι drones. Μπορεί και αμερικανικά.

Και ενώ με τους Ρώσους τα έχει βρει μπαστούνια, όπως και με τους Κούρδους μαχητές του PKK, οι οποίοι χτυπούν ασταμάτητα και αλύπητα την τουρκική Στρατοχωροφυλακή και τις Ένοπλες Δυνάμεις που μετρούν συνεχώς θύματα, ο Ερντογάν τρώει χαστούκια και από τις ΗΠΑ που υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας (YPG).

Παρά το γεγονός ότι οι Κούρδοι της Συρίας έχουν ταχθεί στο πλευρό των Ρώσων και μάλιστα η Μόσχα του έχει εξοπλίσει με όπλα, ακόμη και κατευθυνόμενους πυραύλους Kornet που χρησιμοποιούν κατά των Τούρκων, η Ουάσιγκτον θεωρεί πώς είναι ο εναπομείναν σύμμαχος τους και τους στηρίζουν κόντρα στην Άγκυρα.

Τα προβλήματα λοιπόν για την Τουρκία είναι πάρα πολλά και στο εσωτερικό της και στα σύνορα της και ο Ρ.Τ. Εντογάν είναι εκτεθειμένος από της πολιτική του δόγματος του στρατηγικού βάθους, το οποίο έχει εξελιχθεί σε άτακτη υποχώρηση και μάλιστα με βαρύ φόρο αίματος.

Αυτό ακριβώς κάνει τους Τούρκους επικίνδυνους στο Αιγαίο και απέναντι στην Ελλάδα, όταν μάλιστα έχει βρει ως πρόσφορο έδαφος τις δηλώσεις στήριξης της Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα των μεταναστών και τα περί κοινής φύλαξης των συνόρων.

Το ερώτημα είναι, θα θελήσει ο Ερντογάν να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο, αυτή τη φορά με την Ελλάδα; Κάποιοι λένε πώς είναι ήδη πολύ στριμωγμένος. Κάποιοι άλλοι όμως υποστηρίζουν πώς αυτός ακριβώς είναι ο κίνδυνος. Οι επιτελείς του Πενταγώνου ωστόσο σκέφτονται και λειτουργούν στη λογική να... προσέχουμε τα νότα μας.

[Πηγή]