.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Κύπρος και Ισραήλ συζητούν για συνεκμετάλλευση στο οικόπεδο "Αφροδίτη"

Ρεπορτάζ εφημερίδας αναφέρεται στους διάφορους ενεργειακούς σχεδιασμούς που αναπτύσσονται παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στο ρόλο που μπορούν παίξουν η Kύπρος και η Ελλάδα εντός αυτού του πλαισίου....

Στο κείμενο σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον της Kύπρου για παράλληλη ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και του Ισραηλινού «Λεβιάθαν» εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Ισραηλινή οικονομική εφημερίδα «Globes», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να περιμένει για το Ισραήλ, εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις.

Επιπλέον, ο κ. Λακκοτρύπης αποκάλυψε ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξει μια απόφαση σχετικά με το εάν το οικόπεδο «Αφροδίτη» εκτείνεται κάτω από την ΑΟΖ του Ισραήλ και εξήγησε, μεταξύ άλλων, γιατί η πώληση φυσικού αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ προς την Αίγυπτο είναι ακόμη εφικτή, παρά την τεράστια ανακάλυψη του «Ζορ» και την παρούσα κατάσταση στο Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα «Globes» ανέφερε ότι το Ισραήλ απαιτούσε να καταστεί μέρος του σχεδίου ανάπτυξης του «Αφροδίτη», αφού, όπως ισχυρίζεται, το πεδίο εκτείνεται και εντός της Ισραηλινής ΑΟΖ.

Ο Ισραηλινός ισχυρισμός, αναφέρει η Ισραηλινή εφημερίδα, στηρίζεται στα σημάδια του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν από τον Beny Steinmetz σε γεωτρήσεις με την άδεια Yishai στα νότια σύνορα της «Αφροδίτης» το 2012.

Παρά τη διαφωνία αυτή, Κύπρος και Ισραήλ συνεχίζουν να διεξάγουν συνομιλίες, προκειμένου να καταλήξουν σε μια διπλωματική συμφωνία περί συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στα σύνορα των δύο ΑΟΖ. Εντούτοις, εδώ και περίπου πέντε χρόνια η υπογραφή της συμφωνίας καθυστερεί.

Στη συνέντευξή του, ο Κύπριος Υπουργός δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν Ισραηλινές απαιτήσεις για συνεργασία στην ανάπτυξη της «Αφροδίτης», αλλά απορρίπτει πλήρως τον ισχυρισμό ότι η διαφωνία έχει οδηγήσει σε «τέντωμα» των σχέσεων ή καθυστέρηση της υπογραφής της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε άλλους ενεργειακούς τομείς.

Επιπλέον, κληθείς να δώσει τη δική του εκτίμηση για την κατασκευή του αγωγού EastMed μεταξύ Ισραήλ - Κύπρου και Ελλάδας, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε πως η Ε.Ε. έχει μέχρι στιγμής διαθέσει 2 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει τις ιδιωτικές εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι μελέτες βιωσιμότητας που αφορούν το μέγεθος των απαιτούμενων ποσοτήτων και την πιο κατάλληλη διαδρομή.

«Το δύσκολο μέρος από την άποψη της μηχανικής είναι μεταξύ Κύπρου και Κρήτης. Αυτό το γνωρίζουμε από την άλλη πρωτοβουλία για τη σύνδεση Ισραήλ - Κύπρου με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, με ένα καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Euroasia Interconnector)», εξήγησε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι τα σχετικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν τις επόμενες εβδομάδες και πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να αυξήσει σημαντικά την Ισραηλινή και την Κυπριακή ενεργειακή ασφάλεια, επιτρέποντας, παράλληλα, την αύξηση σε σημαντικό βαθμό του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Κύπρος έχει βρει αγοραστές για το φυσικό της αέριο, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα σχετιζόταν με αυτόν ακριβώς τον λόγο. «Ήθελα να βεβαιωθώ ότι οι συνομιλίες μεταξύ των εταιρειών πετρελαίου και της Αιγυπτιακής πλευράς θα συνεχιστούν.

Η τεράστια επιθυμία μας είναι τα δύο κοιτάσματα -του Λεβιάθαν και της Αφροδίτης- να αναπτυχθούν από κοινού, διότι υπάρχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε μέγεθος.

Η απόσταση μεταξύ των δύο πεδίων ανέρχεται σε μόλις 7 χιλιόμετρα και επομένως μάς επιτρέπει να βασιστούν στους ίδιους τους προμηθευτές και τους ίδιους σχεδιαστές», είπε, σημειώνοντας πως αυτές οι συνέργειες θα αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα των δύο οικοπέδων.

«Φυσικά, δεν έχουμε ακόμα ακούσει την Ισραηλινή απόφαση, αλλά θέλουμε πάρα πολύ οι δύο δεξαμενές να αναπτυχθούν ταυτόχρονα».

[Πηγή]