.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Από τις 9 Νοεμβρίου στα φαρμακεία η Κρητική ασπιρίνη

Στις 9 Νοεμβρίου θα αρχίσει να κυκλοφορεί στα φαρμακεία το φάρμακο κατά της γρίπης που αποτελείται από ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά της Κρήτης, η Κρητική ασπιρίνη, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Πειραματικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Καστανάς....
κατά τη διάρκεια συνεδρίου για το ελαιόλαδο που πραγματοποιήθηκε στην Κριτσά Λασιθίου το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου.

Η επίσημη πρώτη παρουσίαση του σκευάσματος θα γίνει σε μεγάλη εκδήλωση στο Ρέθυμνο στις 9 Νοεμβρίου. Την ίδια μέρα το σκεύασμα με την κάψουλα θα κυκλοφορήσει στα φαρμακεία της Κρήτης. Δύο μέρες αργότερα το φάρμακο θα τοποθετηθεί σε όλα τα φαρμακεία της Ελλάδας, σε τιμή προσιτή στους καταναλωτές.

Ο κ. Καστανάς ανακοίνωσε επίσης ότι γίνονται έρευνες για να κυκλοφορήσει ένα ακόμα φάρμακο, από ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά, κατά τις χοληστερίνης, αλλά δεν θέλησε να δώσει, στην παρούσα φάση, περισσότερες λεπτομέρειες.

Το σκεύασμα θα ονομαστεί “κρητικό ίαμα” ενώ υπεύθυνη εταιρεία για την εμπορική εκμετάλλευσή και τη διανομή του σε φαρμακεία είναι η εταιρεία Galenica. “Ίαμα” σημαίνει γιατρικό, φάρμακο, μέσο θεραπείας. Όμως, όπως μας είχε πει ο κ. Λιονής, αν και βοηθά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων από ιούς, και είναι πιθανό να λάβει έγκριση για να πουλιέται και ως φάρμακο, το συγκεκριμένο προϊόν θεωρείται διατροφολογικό συμπλήρωμα:

«Δε δίνεται για μία πάθηση, δίνεται για ενίσχυση του οργανισμού, για την άμυνά του”.
Και συνέχισε: “Όλα θα κυκλοφορήσουν κανονικά με τις απαραίτητες ενδείξεις. Η εταιρεία έχει αναλάβει να δώσει και να περιγράψει όλη τη διαδικασία. Ως διατροφικό συμπλήρωμα δε χορηγείται για μία συγκεκριμένη πάθηση παρόλο που η έρευνα αφορά και καλύπτει κυρίως τις λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού. Υπάρχουν και άλλες δημοσιεύσεις όμως και για την αντιοξειδωτική τους δράση».

To σκεύασμα θα κυκλοφορήσει από την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Gallenica.
Η ανακοίνωση έγινε στο συνέδριο με τίτλο «Olia Κριτσά 2015, διατροφή, υγεία, πολιτισμός» διοργάνωσε ο συνεταιρισμός Κριτσάς, σε συνεργασία με το δήμο Αγίου Νικολάου, με χρηματοδότηση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Η δράση θα συνεχιστεί με ανάλογες διοργανώσεις στο Αγρίνιο και τη Θεσσαλονίκη.

«Ψυχή» της διοργάνωσης ήταν ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Κριτσάς Νίκος Ζαχαριάδης που είχε την επιστημονική υποστήριξη του πρώην διευθυντή στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Κώστα Χαρτζουλάκη. Παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και έγιναν βιωματικά εργαστήρια γευσιγνωσίας ελαιόλαδου και μαγειρέματος κρητικών παραδοσιακών συνταγών με βάση το ελαιόλαδο από γυναίκες της περιοχής και μικρά παιδιά.

Έγινε επίσης διαγωνισμός παραδοσιακής κουζίνας με συντονιστές τη Μ. Λαμπράκη και το σεφ Γ. Μάργαρη. Επίσης παρουσιάστηκε έκθεση ζωγραφικής για τα ελαιόδεντρα από μαθητές του δημοτικού σχολείου. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις (ελαιουργείο, τυποποιητήριο ελαιόλαδου) του αγροτικού συνεταιρισμού Κριτσάς.

Σημαντική ήταν η συμβολή στη διοργάνωση του πολιτιστικού συλλόγου Κριτσάς, με πρόεδρο τον Νίκο Κοκκίνη. Το συνέδριο έγινε στο θαυμάσιο χώρο του ανακαινισμένου κτιρίου (μέσω του προγράμματος Leader) ενός παραδοσιακού ελαιουργείου. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Αγίου Νικολάου, γεωπόνοι, αγρότες, κάτοικοι της Κριτσάς. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στα βιωματικά εργαστήρια.

Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν:

-«Καλλιέργεια της ελιάς στον κόσμο, παρούσα κατάσταση και προοπτικές», από τον πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Κώστα Χαρτζουλάκη. Ο ίδιος παρουσίασε επίσης το βιβλίο με τίτλο «Ακολουθώντας τα αποτυπώματα της ελιάς» που έχει γραφτεί από επιστήμονες ελαιοπαραγωγικών χωρών.

-«Ποιότητα του ελαιόλαδου, φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του» από τον πρόεδρο του Ελληνικού Παρατηρητήριου Οξειδωτικού Στρες Α. Κυριτσάκη.

-«Στρατηγική προώθησης και ελληνικό ελαιόλαδο» από το στέλεχος του τμήματος Ε.Ε. Διεθνών Σχέσεων και Εμπορικής Πολιτικής του ΥπΑΑΤ Μ. Ράππου.

-«Πιστοποιημένα ελαιοκομικά προϊόντα, παράθυρο στο μέλλον» από το Λ. Ζαρκάδα, διεύθυνση Πιστοποίησης και Προδιαγραφών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

-«Ελαιόλαδο στην ανθρώπινη διατροφή και υγεία» από τον καθηγητή Πειραματικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλία Καστανά

-«Παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της τιμής του ελαιόλαδου» από το γενικό διευθυντή της ΓΑΙΑ Α.Ε. Ε. Πλατανησιώτη.

-«Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα στην Κρήτη» από την αρχαιολόγο, αρχαιοβοτανολόγο Α. Μανιάκη

-«Αρχαίοι ελαιώνες Κρήτης» από τη δημοσιογράφο Π. Λασηθιωτάκη

-«Η συμβολή της γαστρονομίας και του λαδιού στην τουριστική προώθηση μιας περιοχής» από την καθηγήτρια Τεχνικών Μαθημάτων της ΑΣΤΕΚ Ι. Σαραντοπούλου

-«Γαστρονομικός τουρισμός, μια αυθεντική φιλοξενία» από το νεαρό εμπνευστή του Taste Lemnos A.Αλεξάνδρου

-«Τα ελαιοκομικά προϊόντα ως βάση της μεσογειακής διατροφής του ανθρώπου» από την εκπαιδευτικό & σύμβουλο διατροφής – Κέντρο Μεσογειακής Δίαιτας Α. Μαραζιώτη

-«Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου» από τη χημικό της Ένωσης Μεραμβέλου Ζ. Σιγανού.

sfedona.gr

Το είδαμε εδώ