.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!!!

Σειρήνες στο Αιγαίο φέρνει η Σύνοδος Κορυφής
ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΤΟ!!
Σε κλοιό ασύμμετρων απειλών φαίνεται ότι βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας καθώς το προσφυγικό τίθεται μεν επί τάπητος στα ευρωπαϊκά φόρα αλλά οι διαστάσεις που λαμβάνει είναι πολύ πιθανό να ζημιώσουν καίρια την Ελλάδα μεταβάλλοντας....
ακόμα και το γεωπολιτικό και στρατηγικό status quo στο Αιγαίο.

Δηλώσεις και παρεμβάσεις ξένων αξιωματούχων και κέντρων επιρροής σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα στην Ελλάδα καθώς και πολιτικές αποφάσεις που εκ πρώτης όψεως φαίνονται ήσσονος σημασίας συνθέτουν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό και πολυπαραγωγικό γεωπολιτικό σκηνικό.

Επίδραση σε αυτό το ναρκοπέδιο ασκούν όμως και μια σειρά άλλων παραγόντων οι οποίοι αν και δεν συσχετίζονται άμεσα εν τούτοις χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Το σκηνικό εκ πρώτης όψεως είναι αρκετά παραπλανητικό καθώς απαιτείται σύνθεση των ζητημάτων και των ενεργειών σε πολλά επίπεδα ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα Η κατάσταση περιπλέκεται έτι περαιτέρω καθώς οι ισορροπίες μεταβάλλονται διαρκώς και οι εξελίξεις φέρνουν συχνά ακόμα και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές προ τετελεσμένων

Ενώ η Ελλάδα αναζητούσε πόρους και συνεργασία με Ευρωπαϊκές χώρες για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών το τελικό πακέτο της συμφωνίας που προκύπτει από τη Σύνοδο Κορυφής περιλαμβάνει πολλές ασάφειες και πολιτικές η εφαρμογή των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε υπαναχώρηση από πάγιες και κατοχυρωμένες εθνικές θέσεις.

Από τις δηλώσεις των ηγετών μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής τα ξημερώματα της Παρασκευής διαπιστώνονται διαφορετικές ερμηνείες των αποφάσεων αλλά μια μόνο σύγκλιση: Η ανάγκη αύξηση της χρηματοδότησης προς την Τουρκία και η επαναφορά ζητημάτων που επιθυμεί η κυβέρνηση της Άγκυρας στο τραπέζι των συζητήσεων.

Επισήμως η συζήτηση επικεντρώνεται στα κέντρα υποδοχής, hot spots, τη χρηματοδότηση και την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά στο τραπέζι παραμένουν ζητήματα, όπως οι κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, τα οποία αν τα απορρίπτει η Αθήνα εν τούτοις δεν αποσύρρονται, ενώ το πλαίσιο των αντιδράσεων χαρακτηρίζεται ήπιο.

Η κρυφή ατζέντα Μέρκελ και Ολάντ για την Τουρκία

Οι δηλώσεις όμως των Ευρωπαίων ηγετών κατά τις προηγούμενες ημέρες καθώς και οι προγραμματισμένες αποστολές του Φρανσουά Ολάντ και της Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα αποκαλύπτουν –πέραν πάσης αμφιβολίας– ότι οι συζητήσεις είναι ευρύτερες.

Αν συνεκτιμηθούν οι δηλώσεις τόσο της Άνγκελα Μέρκελ όσο και του Ζαν Κλωντ Γιουκέρ που καλούν την Ελλάδα να αποδεχθεί καθεστώς κοινών περιπολιών στα σύνορα με την Τουρκία, υπό την αιγίδα μάλιστα της ΕΕ, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι με αφορμή του προσφυγικό η Άγκυρα επιχειρεί να ανοίξει ευρύτερα ζητήματα τεχνικής, νομικής και πολιτικής φύσης για την πρόσβαση και εκμετάλλευση του Αιγαίου.

Η γεωπολιτική συγκυρία αν και δεν ευνοεί την Τουρκία στο μέτωπο προς την Ανατολή, φαίνεται να την βοηθάει στο Αιγαίο, καθώς εκμεταλλεύεται αφενός το πρόβλημα των Ευρωπαίων τόσο με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές και την τρομοκρατία όσο και στο επίπεδο των αντιδράσεων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στο διαμερισμό του βάρους.

Παράλληλα ο γαλλογερμανικός άξονας αντιλαμβανόμενος πλέον ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει μείνει ο μόνος κυρίαρχος στη Μέση Ανατολή καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν την παρουσία τους και η ΕΕ αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, επιχειρεί τώρα να στηρίξει την Άγκυρα στην προσπάθεια περιορισμού της ρώσικης επιθετικότητας

Με δεδομένο ότι Γαλλία και Γερμανία επέβαλαν φιλορωσικό σχέδιο μετάβασης στην Ουκρανία οδηγώντας την κυβέρνηση της χώρας στο χείλος του γκρεμού οι Ευρωπαίοι αναζητούν τώρα λύσεις ώστε να επαναφέρουν τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Στριμωγμένη και μόνη η Ελλάδα

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση όμως βρίσκεται μόνη της απέναντι στα θηρία, καθώς η Νέα Δημοκρατία διχασμένη και σε κρίση αδυνατεί να παίξει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Οι δηλώσεις τόσο την Άγνκελα Μέρκελ όσο και του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ για την θέσπιση κοινών περιπολιών του ελληνικού και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο, υπό την Αιγίδα της Ευρώπης, είναι περισσότερο προφανές ότι αποτελούν πρόταση της Άγκυρας, την οποία θα επισκεφθούν τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος τις προσεχείς ημέρες.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και τους κκ Κοτζιά και Τόσκα ήταν μάλλον χλιαρές, ενώ η ΝΔ χειμαζόμενη στέλνει μηνύματα συγκατάθεσης προς τους εταίρους.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση για των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, κ. κ. Κοτζιά και Τόσκα, αντέδρασε, όπως άλλωστε έπραξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εν τούτοις την τελευταία λέξη είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: Έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου – ΒΙΝΤΕΟ

Η απουσία της Νέας Δημοκρατίας

Αν και οι ερμηνείες που δόθηκαν στην έκρηξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αναφέρονται στο εσωτερικό σκηνικό, εν τούτοις χρονικά συμπίπτουν με καταλυτικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Το σκηνικό της έντασης στη Νέα Δημοκρατία εφάπτεται χρονικά με τις -όχι τυχαία προβοκατόρικες- δηλώσεις του Βερολίνου για κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στα σύνορα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού.

Επί του ζητήματος η αντίδραση της κυβέρνησης, χαρακτηρίζεται “χλιαρή”, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν παγιδευμένη σε δίνη.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, πρεσβείες άλλων χωρών έχουν παρέμβει στις εν εξελίξει διαδικασίες στη Νέα Δημοκρατία ακούσια και εκούσια, ενώ και οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν αναζητήσει ερείσματα για την ενίσχυση της ισχύος και της αποδοχής τους σε διεθνείς ομάδες πίεσης, ξεκινώντας από το ΕΛΚ αλλά και σε άλλες πολιτικο - ιδεολογικές και θρησκευτικές ομάδες.

Στο τραπέζι και οι τράπεζες

Ακόμα πιο περίπλοκο και επικίνδυνο καθίσταται το σκηνικό συνυπολογίζοντας το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, το οποίο βρίσκεται σε σημείο αυτές τις ημέρες και μέχρι την Κυριακή οπότε θα ανακοινωθούν και επισήμως τα αποτελέσματα και η διαδικασία διεξαγωγής των αμκ και της συμμετοχής του ΤΧΣ-ESM.

Ενώ λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε στις Βρυξέλλες δημοσιονομική χαλάρωση και οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, βασιζόμενος σε απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, επί γερμανικού εδάφους, στη Φρανκφούρτη η SSM, η EBA και η ΕΚΤ συναντούσαν τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για να ενημερώσουν και να διαβουλευτούν για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Αν και στη Σύνοδο Κορυφής δεν υπήρξε καμία συσχέτιση των ανοιχτών θεμάτων, εν τούτοις αυτά είχαν τεθεί παρασκηνιακά στον Αλέξη Τσίπρα αναγκάζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιλέξει προσεκτικά τα σημεία των διεκδικήσεων του.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται άλλωστε και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

sofokleousin

[Πηγή]