.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Η ιστορία τριών γυναικών που σκοτώνουν τζιχαντιστές του ΙSIS στα βουνά του Ιράκ

Η εκδίκηση των Γιαζίντι
Τρεις θαρραλέες γυναίκες Γιαζίντι έχουν σχηματίσει μια ένοπλη γυναικεία μονάδα μάχης με σκοπό να σκοτώνουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη εμπόλεμη περιοχή του Όρους Σιντζάρ. Οι τρεις γυναίκες άφησαν τη θαλπωρή των σπιτιών τους στην Τουρκία και....
αποφάσισαν να πάνε στο βόρειο Ιράκ για να τερματίσουν την αιματοχυσία των Γιαζίντι.

"Όταν ακούσαμε ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους πήγαιναν να σκοτώσουν γυναίκες στο Σιντζάρ, ήρθαμε για να σταματήσουμε την ανθρωπιστική κρίση" αναφέρει η 22χρονη Ρόζα, η οποία είναι και η μικρότερη της ομάδας.

Ντυμένες με γιλέκα καμουφλάζ κρατούν στα χέρια τους AK-47 και χειροβομβίδες και τονίζουν ότι όσα συμβαίνουν εκεί "είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" και προσθέτουν ότι σκοτώνουν δέκα αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους την ημέρα.

Η εθνοκάθαρση των Γιαζίντι στο όρος Σιντζάρ. άρχισε τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους μεταφέρουν τις αιχμάλωτες γυναίκες σε πόλεις όπως η Μοσούλη και η Ράκα και τις μετατρέπουν σε σκλάβες του σεξ.

Η γενοκτονία των Γιαζίντι οδήγησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα να διατάξει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του ISIS στις 7 Αυγούστου, όμως, οι γυναίκες είπαν ότι μέχρι τότε ήταν ήδη πολύ αργά.

Συνολικά 130.000 Γιαζίντι έφυγαν από τη γη τους, ζητώντας καταφύγιο ποιο βαθιά στο Κουρδιστάν. 40.000 από αυτούς παγιδεύτηκαν στα βουνά που θεώρησαν ότι θα έβρισκαν καταφύγιο.

Ο συνολικός πληθυσμός των Γιαζίντι υπολογίζεται σε περίπου 700.000 ανθρώπους, με την πλειοψηφία τους να κατοικεί στο βόρειο Ιράκ, στην πόλη Σιντζάρ και στην ευρύτερη περιοχή. Στην εθνική τους καταγωγή είναι Κούρδοι και για αυτό μιλάνε Κουρδικά. Ωστόσο, δεν είναι Μουσουλμάνοι.

Οι Γιαζίντι ανακηρύχθηκαν από την Αλ Κάιντα ως άπιστοι και το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ολοκληρωτική εξολόθρευσή τους. Κατηγορήθηκαν για πρώτοι φορά από τους μουσουλμάνους ως λάτρεις του διαβόλου περίπου στα τέλη του 16ου αιώνα και στις αρχές του 17ου αιώνα.

Οι Γιαζίντι πιστεύουν σε ένα μοναδικό Θεό, ωστόσο μια κεντρική φιγούρα της πίστης του είναι ο Ταουισί Μελέκ, ένας άγγελος που αψηφά τον Θεό και λειτουργεί ως μεσάζοντας ανάμεσα στον άνθρωπο και τη θεϊκή δύναμη.

Για τους Μουσουλμάνους ο Ταουισί Μελέκ αναγνωρίζεται ως ο Σατανάς, στον οποίο αναφέρεται το Κοράνι, παρότι για τους Γιαζίντι εκπροσωπεί την "καλή δύναμη".

Μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν το 2003 , οι Κούρδοι του Ιράκ απέκτησαν μια αυτόνομη περιοχή στο βόρειο Ιράκ, το Ιρακινό Κουρδιστάν. Ωστόσο το Σιντζάρ όπως και άλλες παραμεθόριες περιοχές στα όρια του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι διαφιλονικούμενες μεταξύ των Κούρδων και της κυβέρνησης της Βαγδάτης.

[Πηγή]