.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Το Piggate και οι αδελφότητες στην Βρετανία

«Έβαλε ένα απόκρυφο μέλος της ανατομίας του» στο στόμα ενός νεκρού γουρουνιού» γράφει για τον Κάμερον ο Λόρδος Μάικλ Άσκροφτ, συγγραφέας της ανεπίσημης βιογραφίας του Βρετανού πρωθυπουργού με τίτλο: «CallmeDave», προκαλώντας σεισμό στα social media με....
το hashtag #Piggate να κάνει θραύση.

Ο Άσκροφτ, που στο παρελθόν υπήρξε φίλος του Κάμερον και βασικός χρηματοδότης του κόμματος των Συντηρητικών, περιγράφει στο βιβλίο του λεπτομέρειες από τη φοιτητική ζωή του Βρετανού πρωθυπουργού στην Οξφόρδη και τα όσα «ακραία» συνέβησαν στη διάρκεια της τελετής μύησης του στην αδελφότητα FlamClub, γνωστή για τις «παράξενες τελετουργίες και τις σεξουαλικές ακρότητες»  όπου του ζητήθηκε να «ασελγήσει» στην γουρουνοκεφαλή.

Μάλιστα όπως υποστηρίζει και η εφημερίδα DailyMail –που δημοσίευσε αποσπάσματα του «καυτού» βιβλίου- υπάρχουν και φωτογραφικά ντοκουμέντα από την επίμαχη «τελετή μύησης» του Κάμερον, που όμως δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Σχολιάζοντας τον θόρυβο που προκλήθηκε από το… «Piggate» ο Κάμερον περιορίστηκε να δηλώσει πως : «βίωσε τις κλασικές εμπειρίες ενός φοιτητή»


Οι αδελφότητες με τα Ελληνικά γράμματα

Οι αδελφότητες έχουν μακρά ιστορία στα αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια  και είναι ξεχωριστές για φοιτητές και φοιτήτριες. Η παλαιότερη αμερικανική αδελφότητα είναι η «ΧΦ» που ιδρύθηκε το 1824 στο Princeton College. Ακολούθησε η «ΚΑ» που ιδρύθηκε το 1825, η «ΣΦ» το 1827 και η «ΔΦ» την ίδια χρονιά, όλες στο Union College στη Νέα Υόρκη.

Στις ΗΠΑ οι αδελφότητες περιλαμβάνουν μύηση των μελών, χρήση συμβόλων, οργανωτική δομή ή ακόμη και κτιριακές εγκαταστάσεις για τη σίτιση και τη στέγαση των μελών τους. Ωστόσο, εντελώς διαφορετική δομή και φιλοσοφία έχουν οι αδελφότητες πανεπιστημίων εκτός ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και την Σουηδία.

Στη πλειοψηφία τους οι αμερικάνικες αδελφότητες είναι επηρεασμένες από την αρχαιοελληνική κουλτούρα και παιδεία, για αυτό και οι ονομασίες τους αποτελούνται από δύο ή τρία ελληνικά γράμματα, αποκαλούνται και: «Greek letter organizations».

Πρόκειται ουσιαστικά για τα αρχικά μιας ελληνικής φράσης που χρησιμοποιείται ως σύνθημα της κάθε αδελφότητας. Ένα είδος μυστικού κώδικα, που τη γνωρίζουν μόνο τα μυημένα μέλη. Μάλιστα  τα μέλη των αδελφοτήτων ονομάζονται και Greeks.


Οι αδελφότητες των αγοριών συνήθως έχουν πιο έντονη δράση σε σχέση με των κοριτσιών που γενικά διατηρούν πολύ χαμηλό προφίλ. Σύμφωνα με έρευνες περίπου 12% των φοιτητών πετυχαίνει να ενταχθεί στις αδελφότητες που ουσιαστικά θεωρούνται club των … πρώτων.

Στις ΗΠΑ το 48% των Προέδρων της χώρας ήταν μέλος σε κάποια αδελφότητα, όπως επίσης και το 42% των αμερικανών βουλευτών, αλλά και το 30% των 500 πιο επιτυχημένων υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών, όπως τους έχει κατατάξει το περιοδικό «Fortune».


Σχολιάζοντας στην εφημερίδα «Liberation» την είσοδο και συμμετοχή ενός φοιτητή στις «αδελφότητες με τα ελληνικά γράμματα» η γαλλίδα Ματίλντ Καρτόν, σπούδασε στην πανεπιστημιούπολη του Penn State, υποστήρίζει: «Το να ανήκεις στις ελληνικές αδελφότητες σε βάζει κατά κάποιο τρόπο στην κλάση των πρώτων:

Με λίγα λόγια, αυτοί που κινούν τα νήματα του σημερινού κόσμου έχουν ζήσει σύμφωνα με τους κανόνες των αδελφοτήτων». Δεν είναι γνωστό πόσοι και ποιοι Έλληνες –«επώνυμοι και μη- πέρασαν από κάποια αδελφότητα πανεπιστημίου των ΗΠΑ ή της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο κ. Γιώργος Ταχτσίδης, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Γκρέισλαντ στην Αιόβα, ήταν μέλος σε μια «χαλαρή» αδελφότητα στο Πανεπιστημιο Άμλετ της Αιοβα , όπου τα πάρτι και οι τρέλες έδιναν και έπαιρναν.

«Ήμουν κάτι σαν επίτιμο μέλος αδελφότητα «Δ.Τ.Δ». Εκεί σίγουρα δεν ήταν τους αυριανούς ηγέτες του κόσμου, αλλά περισσότερο για νεανικές φοιτητικές τρέλες. Με επέλεξαν και έγινα μέλος επειδή μιλούσα πολύ καλά τα αμερικάνικα, μια και αν διαφέρει λίγο η προφορά σου είναι λόγος να μην σε κάνουν δεκτό σε μια αμιγή αμερικάνικη αδελφότητα» λέει.

Ωστόσο υπάρχουν και μεικτές αδελφότητες, όπου συμμετέχουν φοιτητές απ’ όλες τις χώρες, με κριτήρια περισσότερο μόρφωσης και γνώσεων.

.
Soft και hard καψώνια

Κάθε αδελφότητα έχει το δικό της συγκεκριμένο τρόπο μύησης νέων μελών και συνήθως έχει σχέση με το αντικείμενο της. Οι πλέον σοβαρές ενδιαφέρονται περισσότερο για τις μορφωτικές και πνευματικές ικανότητες, ενώ οι πιο «χαλαρές» ακόμη και για το πόσο αλκοόλ μπορεί να καταναλώσει ο υποψήφιος.

Στη διάρκεια της μύησης, ο υποψήφιος πρέπει να αποδείξει τα όσα πρεσβεύει η αδελφότητα και πως είναι έτοιμος να κάνει … θυσίες για αυτή. Συνήθως οι αδελφότητες αποφεύγουν να δημοσιοποιούν λεπτομέρειες της τελετής μύησης –και τι ακριβώς συμβαίνει εκεί- αφού και αυτό είναι μέρος του τελετουργικού, το οποίο καλύπτεται με μυστήριο.

Εξάλλου όσοι τελικά καταφέρουν και γίνουν μέλη «ορκίζονται» πως δεν θα μαρτυρήσουν το παραμικρό για τη δομή και τη λειτουργία της αδελφότητας και στη ζωή τους μετά το πανεπιστήμιο.
Στις λεγόμενες «high» αδελφότητες συμμετέχουν μόνο όσοι προορίζονται για υψηλά αξιώματα και θέσεις.

Και επειδή πολλές φορές τα όσα συμβαίνουν εκεί μέσα είναι παράνομα, κρατούν τα στόματά τους κλειστά γιατί ευνόητους λόγους» λέει ο κ.Μηνάς Στρίγκος απόφοιτος του πανεπιστημίου της  Ινδιάνα, συμπληρώνοντας πως: «Ο όρκος σιωπής είναι απαράβατος.

Αφού όποιος στην καλύτερη περίπτωση κινδυνεύει να πάει φυλακή  και στην χειρότερη να καταστραφεί από τους υπόλοιπους που συνήθως έχουν πάρει υψηλά πόστα μέσα στην κοινωνία»


Ανάμεσα στα καψώνια που καλούνται να φέρουν εις πέρας στη διάρκεια της μύησης τους, είναι η «σφουγγαρίστρα» (χρησιμοποιούνται οι υποψήφιοι σαν… σφουγγαρίστρα στο πάτωμα και σαν κάδοι απορριμμάτων), ο «πελαργός» (στέκονται όρθιοι όλοι το βράδυ έξω από το σπίτι της αδελφότητας, σηκωμένο με το ένα πόδι), το «μαγκάλι» (κρατούν στα χέρια τους αναμμένα κάρβουνα), το «κολύμπι» (μέσα σε λάσπη η βοθρολύματα), τον «τυφλοπόντικα» (κλειδωμένοι όλο το βράδυ σε σκοτεινά υπόγεια), η «πασαρέλα» (αγόρια ντύνονται με γυναικεία ρούχα και κάνουν επίδειξη ενώπιον όλων) κ.α.

Υπάρχουν βέβαια και τα πιο soft καψώνια όπως η αγορά ενός αεροπορικού εισιτηρίου για το Χονγκ Κονγκ και η υποχρέωση του υποψήφιου να ταξιδέψει και να επιστρέψει μέσα σε μία μέρα η για τις υποψήφιες να αγοράσουν ένα ακριβό περιδέραιο και να το πετάξουν στα νερά κάποιας λίμνης.

Βέβαια, τα  καψώνια δεν είναι μόνο αυτά που βλέπουμε συνήθως σε αμερικανικές κωμωδίες. Υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά των Fraternity’s όπως βιασμοί, ουσίες, αλκοόλ. Καψώνια που καταλήγουν στα Επείγοντα Περιστατικά των νοσοκομείων ή ακόμη και στο θάνατο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στις ΗΠΑ, μόνο από το 2010 έως σήμερα οι θάνατοι φοιτητών από «καψόνια» στη διάρκεια της μύησης τους σε κάποια αδελφότητα έφτασε τους 12.

Οι αδελφότητες των αμερικανικών πανεπιστημίων έχουν μακρά ιστορία σε παράνομες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να μπαίνουν στον… πάγο και να σταματάει η λειτουργία τους, με αποφάσεις των διευθύνσεων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.


Μόλις την περασμένη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας σε δώδεκα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία μία στις τέσσερις γυναίκες δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της φοιτητικής τους ζωής, κυρίως στο πλαίσιο των αδελφοτήτων.

Ήδη το πανεπιστήμιο του Οχάιο έχει καθιερώσει μαθήματα αναγνώρισης και αντιμετώπισης της σεξουαλικής βίας για όλους τους πρωτοετείς.

Πρόσφατα το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα ανέστειλε τη λειτουργία της αδελφότητας SigmaNi (SΝ), όταν δημοσιοποιήθηκε ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο αρκετά νεαρά μέλη της ακούγονται να φωνάζουν συνθήματα για βιασμούς γυναικών.

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε σε μία συγκέντρωση μελών της αδελφότητας, από μία γυναίκα που συνόδευε τον τότε φίλο της στο πάρτι, και σ’ αυτήν ακούγονται χυδαία σχόλια και φράσεις όπως «Ας βιάσουμε όλες τις σκρόφες», «Βιάζουμε τις σκρόφες, ποιος νοιάζεται για αυτές».

[Πηγή]