Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί το γάλα είναι φτηνότερο από το νερό στην Ευρώπη

Η Ευρώπη… πνίγεται στο γάλα και οι απαντήσεις είναι
πιο απλές από ότι νομίζουμε.
Η Ρωσία έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές, η ζήτηση από την Κίνα μειώνεται, και οι περιορισμοί στην παραγωγή έχουν αρθεί. Το αποτέλεσμα: μια μεγάλη περίσσεια γάλακτος. Και όχι, αυτό που λέγεται σχετικά με το γάλα που συχνά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι φτηνότερο....
από το εμφιαλωμένο νερό, δεν είναι αστείο.

Ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού στο Ηνωμένο Βασίλειο κοστίζει περίπου 1 ευρώ και 30 λεπτά, ενώ ένα λίτρο γάλακτος κοστίζει μόλις 90 λεπτά.

Στη Γαλλία, η τιμή του γάλακτος είναι ίδια με εκείνη του εμφιαλωμένου νερού, κοντά στα 90 λεπτά. Και σε εκπτωτικά σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, όπως το Lidl και το Aldi, ένα λίτρο γάλακτος μπορεί να πουλιέται ως και 50 λεπτά ενώ ένα λίτρο νερού διατίθεται στα 65 λεπτά.

Αυτή η υπερβάλλουσα προσφορά είναι καταστροφή για τους γαλακτοπαραγωγούς. Χιλιάδες διαδήλωσαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, κλείνοντας δρόμους με τα τρακτέρ τους και πετώντας άχυρα και αυγά στις αστυνομικές δυνάμεις.

Ενώ η τιμή του γάλακτος στα καταστήματα έχει μειωθεί μόλις κατά 5% φέτος, οι τιμές χονδρικής του γάλακτος έχουν καταβαραθρωθεί κατά 20%, στα 33 λεπτά περίπου ανά λίτρο.

Αυτή η κατάσταση υποχρεώνει πολλούς γαλακτοπαραγωγούς να πουλάνε το γάλα σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής του.

Η Ευρ. Ένωση δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προσφέρει έκτακτη υποστήριξη ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την πτώση των τιμών.

Το πλήγμα από το εμπάργκο στα τρόφιμα που επέβαλλε η Μόσχα πέρυσι, ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της, είναι μεγάλο για τους παραγωγούς γάλακτος. Η Ρωσία ήταν μια από τις μεγαλύτερες αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων για την Ευρ. Ένωση, που απορροφούσε 32% των εξαγωγών τυριού και 24% των εξαγωγών βουτύρου.

Επίσης, και μια επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα πλήττει τους παραγωγούς, καθώς η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εισαγωγέας γάλακτος στον κόσμο.

Η άρση των ποσοστώσεων στην παραγωγή γάλακτος, φέτος, δεν βοήθησε καθόλου, καθώς οδήγησε σε αύξηση της προσφοράς, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές. Πλέον, οι γαλακτοπαραγωγοί ζητούν την επαναφορά τους.

«Αν δεν μειωθεί η παραγωγή, θα συνεχιστεί η χειροτέρευση των συνθηκών στην αγορά» δήλωσε ο Ρόμουαλντ Σάμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γάλακτος, του οργανισμού που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους γαλακτοπαραγωγούς στις Βρυξέλλες.

Ιβάνα Κοττάσοβα

[Πηγή]