Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΚΑΘΕΤΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ

Ισραηλινό mega-ραντάρ OTH εγκαθίσταται στην Α. Κρήτη
και μαζί με UAV θα σαρώνουν την Τουρκία και
την Α. Μεσόγειο!
Στην εγκατάσταση μεγάλου ραντάρ (Over The Ηοrizon) επιτήρησης αέρος και επιφανείας στην ανατολική Κρήτη προχωρούν Ελλάδα και Ισραήλ. Το ραντάρ θα έχει ως αποστολή την επιτήρηση του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Ανατολικής....
Μεσόγειο, βαθιά μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ο στόχος είναι, να ελέγχονται οι κινήσεις του Τουρκικού Ναυτικού και της Τουρκικής Αεροπορίας σε μια περιοχή η οποία σήμερα είναι "μαύρη τρύπα" για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το ραντάρ θα είναι ισραηλινής κατασκευής και στην αρχή τουλάχιστον θα επιχειρείται από ισραηλινό προσωπικό. Εν συνεχεία θα αγοραστεί, όταν το επιτρέψουν οι δυνατότητες της χώρας από την Ελλάδα.

Θα συνεργάζεται, δε, με ένα "σμήνος" UAV τα οποία επίσης θα σαρώνουν την Ανατολική Μεσόγειο, αριθμός από τα οποία θα αγοραστεί από την Ελλάδα, ενώ ένας άλλα θα επιχειρούν από την Α.Μεσόγειο.

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα την ευθύνη της λειτουργίας μιας στρατιωτικής εγκατάστασης θα την έχει ξένο στρατιωτικό προσωπικό με εξαίρεση φυσικά τις ΗΠΑ που στο παρελθόν είχαν υπό τον έλεγχό τους αρκετές ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως ραντάρ, πυρηνικών κλπ.

Η απόφαση "σφραγίστηκε" κατά το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένου στο Ισραήλ.

Η απόφαση είναι ανορθόδοξη (γιατί συν τοις άλλοις δίνει τεράστιο στρατηγικό βάθος έγκαιρης προειδοποίησης σε μία ξένη χώρα, αλλά και επιτρέπει στο Ισραήλ να μπει στον σκληρό πυρήνα" του ελληνικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης αφού θα είναι διασυνδεδεμένο με τα υπόλοιπα ραντάρ του ελληνικού χώρου), αλλά τα θετικά είναι πολλά:

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν σήμερα να εκτελέσουν σοβαρές αποστολές με υψηλή πιθανότητα επιβίωσης στην περιοχή γιατί απλώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης, εντοπισμού και κατεύθυνσης των δυνάμεων σε μια επιχείρηση.

Υπολογίζεται ότι το ισραηλινό ραντάρ σε συνεργασία με τα UAV θα διπλασιάσει τις δυνατότητες σε εμβέλεια (λέγεται ότι θα φτάνει τα 600 χλμ. η εμβέλειά του) και θα τριπλασιάσει την ταχύτητα και το είδος της επεξεργασίας των πληροφοριών από το νυν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ρόδου και της Κρήτης, διεισδύοντας βαθιά στον τουρκικό εναέριο χώρο και με την βοήθεια των ισραηλινών δορυφόρων θα έχει πραγματική εικόνα ακόμα και από την περιοχή του Εσκί Σεχίρ, όπως και από όλη την κεντρική και νότια Τουρκία.

Άρα θα είναι ένα κρίσιμης σημασίας αισθητήρας που ίσως λύσει σοβαρά προβλήματα για την Ελληνική αεράμυνα...

[Πηγή]