.

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΑΝΑΚΙΝΟΥΝ ΞΑΝΑ ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ

Ενώ η Τουρκία εισήλθε ξανά σε προεκλογική περίοδο, κάποιοι κύκλοι σκεπτόμενοι εκλογικά κέρδη ανακινούν ξανά θέμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης, το σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, σε Μουσουλμανικό τέμενος....

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Yalçın Topçu, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή παραδέχτηκε δημόσια πως υπάρχει θέμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Τούρκος υπουργός επικαλέστηκε την παρακαταθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή, ο οποίος όπως είναι γνωστό από την ιστορία μόλις εισήλθε στην Πόλη το πρώτο που έκανε ήταν να πάει στην Αγία Σοφία και να την μετατρέψει σε τζαμί.

Η ρευστότητα της πολιτικής κατάστασης στην γειτονική χώρα, σε συνδυασμό με τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που έχει αυτή την περίοδο το ισλαμικό καθεστώς και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν αποκλείουν κάποιες εντυπωσιακές κινήσεις όπως την αιφνίδια μετατροπή της Αγίας Σοφία σε τζαμί, κάτι που προσδοκάται να φέρει πολλούς ψήφους στο ισλαμικό κόμμα εν όψει των προσεχών πολύ κρισίμων εκλογών στις 1 Νοεμβρίου.

Το ζήτημα αυτό έχει ανακινηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και για τον λόγο αυτό χρειάζεται άμεση επαγρύπνηση.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

[Πηγή]