.

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

O εγκληματικός νους πίσω από τη λαθρομετανάστευση. Μέρος α΄

Μια επιχείρηση εμπορίας ανθρώπων
Λέμβος με παράτυπους μετανάστες που ρισκάρουν τη ζωή τους, κυνηγώντας το απατηλό όνειρο μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη, 7 Ιουνίου 2014. Photo: Massimo Sestini / Polaris
Όλη η αλήθεια γύρω από το εγκληματικό δίκτυο που διακινεί τους μετανάστες σε Ιταλία και Ελλάδα. ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 2000, περίπου 22.000 άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο....

Πολλοί έχασαν τη ζωή τους στις θάλασσες μεταξύ της Αφρικής και της Λαμπεντούζα, το μικρό νησί νότια της Σικελίας το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 300 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και είναι το κοντινότερο σημείο της Ευρώπης με τη Λιβύη.

Στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, ο αριθμός των ατόμων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη –και πεθαίνουν στην προσπάθεια– έχει αυξηθεί σημαντικά.Το 2014, περισσότεροι από 250.000 μετανάστες προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, από τους οποίους 3.702 έχασαν τη ζωή τους.

Το 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι οι διελεύσεις θα μπορούσαν να φθάσουν στις 500.000 ή ακόμα και το ένα εκατομμύριο. Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προβλέπει περίπου 10.000 θανάτους από πνιγμό.

Στις 19 Απριλίου, σε ένα από τα πιο τραγικά ναυάγια, πνίγηκαν στη Λαμπεντούζα 700-950 πρόσφυγες όταν το πλοίο που τους μετέφερε ανατράπηκε στ’ ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Ωστόσο, παρά την οδύνη και τον πόνο, η λαθρομετανάστευση είναι κάτι περισσότερο από μερικούς πρόσφυγες που ζητούν άσυλο. Είναι μια τεράστια εγκληματική οργάνωση που εκμεταλλευόμενη την ανθρώπινη απόγνωση έχει ετήσια κέρδη 6-8 δισ. ευρώ. Και αυτή η πολυεθνική εγκληματική οργάνωση διευθύνεται από ένα διαβολικό μυαλό.

Η νέα Μαφία της Μεσογείου

Τα στοιχεία που θα παραθέσουμε προέρχονται από τον επικεφαλής των διωκτικών αρχών του Παλέρμο κατά της Μαφίας και τώρα της λαθρομετανάστευσης, Καλότζερο Φεράρα (Calogero Ferrara). Ο Φεράρα μάχεται ένα εγκληματικό δίκτυο με πολλά πλοκάμια, γνωστό ως “Η νέα Μαφία της Μεσογείου”. Το δίκτυο αυτό έχει μεγαλύτερα κέρδη απ’ ότι το παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών.

56KLJ54398YAFS54
Ο επίτροπος μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσιάζοντας τη νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική έκανε λόγο για τη νέα Μαφία της Μεσογείου. Πηγή: News media

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, οι άνδρες του Φεράρα κατάφεραν να διαλύσουν ένα από τα πλοκάμια του εγκληματικού δικτύου εμπορίας ανθρώπων, συλλαμβάνοντας ακόμα 14 άτομα –κυρίως από την Ερυθραία– στη Σικελία, το Μιλάνο και τη Ρώμη.

Ο Φεράρα άρχισε να ερευνά το δίκτυο των λαθρεμπόρων το πρωινό της βύθισης μιας βάρκας με λαθρομετανάστες στο νησάκι νότια της Σικελίας, τη Λαμπεντούζα, τον Οκτώβριο του 2013. Τότε είχε βάλει τους άνδρες του να ζητήσουν από τους επιζήσαντες τους αριθμούς τηλεφώνων των ανδρών με τους οποίους είχαν συνεννοηθεί για τη μεταφορά τους.

Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να εντοπίσει ένα δίκτυο, το οποίο εκτείνεται από την Αφρική έως την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα σε 18 μήνες, ο ίδιος και η ομάδα του κατέγραψαν περισσότερες από 30.000 κλήσεις.

Οι έρευνες αυτές αποκάλυψαν την ύπαρξη πολλών νέων, πολυεθνικών, συνδικάτων οργανωμένου εγκλήματος, το κέρδος των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 6 και 8 δισ. ευρώ το χρόνο.

Κατάφεραν επίσης να ταυτοποιήσουν τον Αιθίοπα Ερμίας Γκάρμυ (Ermias Ghermay), ως το διαβολικό μυαλό που διευθύνει αυτή την πολυεθνική οργάνωση διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. «Είναι ένας αδίστακτος εγκληματίας, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια κερδοφόρα επιχείρηση που βασίζεται στο εμπόριο ανθρώπων», είπε ο Φεράρα σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε μια σπάνια νίκη στον αγώνα της Ιταλίας κατά της παράνομης μετανάστευσης.

54KLJ54398YAFS54
Σκίτσο της ιταλικής αστυνομίας του αιθιοπικής καταγωγής Ερμίας Γκάρμυ (Ermias Ghermay), ο οποίος πιστεύεται ότι είναι το μυαλό που διευθύνει το διεθνές εγκληματικό δίκτυο της λαθρομετανάστευσης. Photo: Marcello Paternostro

Το δίκτυο της Αιθιοπίας προσφέρει «ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους μετανάστες», μεταφέροντάς τους από το κέντρο της Αφρικής προς τη Λιβύη, και από εκεί στην Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Στην τιμή περιλαμβάνονται τα καταλύματα, η μεταφορά και τα τρόφιμα.

Είναι, λέει ο Φεράρα, μια εγκληματική επιχείρηση που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Χωρίς ονόματα, χωρίς σταθερή βάση, χωρίς φανερά μέλη και το πιο εντυπωσιακό, χωρίς κανένα ρίσκο.

«Στο εμπόριο ναρκωτικών, αν οι έμποροι χάσουν το εμπόρευμα, θα χάσουν και τα χρήματά τους. Αλλά στην περίπτωση αυτή, οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν όλα τα χρήματα εκ των προτέρων. Ακόμη και αν πεθάνουν κατά τη μεταφορά, ο λαθρέμπορος Γκάρμυ έχει ήδη πληρωθεί», προσθέτει ο Φεράρα.

Ο εγκέφαλος της λαθρομετανάστευσης

Οι πελάτες του Ερμίας Γκάρμυ τον περιγράφουν σαν έναν κοντό, στιβαρό και δυναμικό 40χρονο άνδρα. Φαίνεται να είναι ακαλλιέργητος, αλλά πολύ έμπειρος στην πιάτσα. Έχει πειθώ και μιλά άπταιστα πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών και των τιγκρινιακών, η αρχαία γλώσσα της βόρειας Αιθιοπίας και της Ερυθραίας.

«Είναι πολύ έξυπνος», αναφέρει ένας αξιωματικός της αστυνομίας του Παλέρμο. «Έχει καταφέρει να οργανώσει μια διεθνή εγκληματική επιχείρηση που είναι πολύ περίπλοκη, καθώς περιλαμβάνει πολλά άτομα, πολλές επαφές, οι οποίες εξαπλώνονται παντού, ενώ πραγματοποιεί μεταφορές χρημάτων και ανθρώπων με την άνεση ενός επαγγελματία», καταλήγει.

Ο Γκάρμυ άρχισε να εργάζεται ως λαθρέμπορος ανθρώπων πριν από μια δεκαετία και όπως πολλοί συνάδελφοί του, έχει τη βάση του στις ακτές της Λιβύης, κυρίως στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη, ή στο λιμάνι της Ζουγουαρά, στα δυτικά. Μια άλλη βάση του Γκάρμυ είναι η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Προκειμένου να μην χάσει τους πελάτες του, ο Γκάρμυ είχε την ιδέα της ενοικίασης αποθηκών στη Ζουγουαρά, όπου κλειδώνει μέσα σε αυτές χιλιάδες ανθρώπους –χωριστά τους άνδρες από τις γυναίκες– για μήνες, αφού πρώτα τους αποσπάσει τα κινητά τους τηλέφωνα.

57KLJ54398YAFS54
Χάρτης που δείχνει τα κέντρα και το δίκτυο διακίνησης της εγκληματικής οργάνωσης που έχει συστήσει ο Ερμίας Γκάρμυ από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής προς τη Λιβύη και την Αίγυπτο και από εκεί προς Ιταλία και Ελλάδα. Πηγή: Newsweek

Για να διασφαλίσει μια σταθερή ροή μεταναστών, συνεργάζεται με «μεταφορείς» στο Σουδάν, τη Σομαλία, τη Νιγηρία και την Ερυθραία. Ταυτόχρονα, δημιουργεί συνεχώς νέες επαφές με διακινητές στα πιο προχωρημένα στάδια της επιχείρησης, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται στη Σικελία σε κέντρα εξυπηρέτησης μεταναστών ή στη Ρώμη, το Μιλάνο, την Αθήνα, ή ακόμα πιο μακριά, στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη και το Λονδίνο.

Οι άνθρωποι αυτοί –τους οποίους ο Γκάρμυ αποκαλεί κολακευτικά οι «συνταγματάρχες μου»– εκτελούν δύο βασικά καθήκοντα: στέλνουν και λαμβάνουν ανθρώπους και χρήματα. Η μεταφορά των χρημάτων γίνεται κυρίως μέσω διεθνών μέσων μεταφοράς μετρητών στην Αιθιοπία, το Ισραήλ, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

Κακοποιήσεις και βιασμοί

Σε μια από τις πρόσφατες εισόδους λαθρομεταναστών στη Σικελία τον Απρίλιο του 2015, η Βρετανίδα πολιτικός αρθρογράφος από την οργάνωση NGO Save the Children, Τζέμα Πάρκιν (Gemma Parkin), αφού μίλησε με τους πρόσφυγες, είπε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους:

«Μόλις οι πρόσφυγες φτάσουν στην ακτή, παρατηρείται μεγάλος ρατσισμός από τους λαθρέμπορους. Οι Σύριοι πληρώνουν περισσότερα και έτσι ταξιδεύουν στο επάνω κατάστρωμα. Οι Αφρικανοί, οι οποίοι συνήθως έχουν λιγότερα χρήματα, είναι κλειδωμένοι στο αμπάρι χωρίς τροφή ή νερό.

Εκείνοι που δεν μπορούν να πληρώσουν παραμένουν αιχμάλωτοι κάτω από ένοπλη φρουρά σε στρατόπεδα στις ακτές της Λιβύης, έως ότου μπορέσουν να πληρώσουν. Όπως αυτά τα τέσσερα παιδιά που γνώρισα», είπε η Πάρκιν.

«Κρατήθηκαν για εννέα μήνες. Έπιναν τα ούρα τους και έτρωγαν τα κόπρανά τους. Ένα αγόρι δεν μπορούσε να υπολογίσει καν πόσοι φίλοι του είχαν πεθάνει. Σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν πέσει θύματα βιασμού.

Οι βιαστές είναι οι λαθρέμποροι και εξωτερικοί πελάτες που πληρώνουν. Μια γυναίκα ήταν επτά μηνών έγκυος. Επιχείρησε να αυτοκτονήσει».

58KLJ54398YAFS54
Σχεδόν όλες οι γυναίκες που φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος έγκυες ή με μωρά, έχουν βιαστεί ή εκδοθεί από τους άνδρες του Γκάρμυ στη διάρκεια της πολύμηνης παραμονής τους στις αποθήκες της Ζουγουαρά. Photo: AP. Πηγή: News media

[Πηγή]