.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Η «ΜΠΛΕ ΤΡΥΠΑ» ΣΤΗΝ ΜΠΕΛΙΖ, ΚΑΙ Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ (MAYA)

Η εξαφάνιση τών Μάγια αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια τού κόσμου. Από το 1566, οπότε και ο Ευρωπαίος χρονικογράφος: Ντιέγκο ντε Λάντα, άρχισε να μελετά τον πολιτισμό τών Μάγια, και να καταγράφει τα ήθη, και τα έθιμά τους, πολλοί μελετητές προσπάθησαν....
να ερμηνεύσουν τα αίτια τής εξαφάνισής τους.

Οι Μάγια ήταν λαός Ινδιάνων τής Κεντρικής Αμερικής (όπου, σήμερα, βρίσκεται: η Ονδούρα, η Γουατεμάλα, και: το Μεξικό), και πιστεύεται ότι ανέπτυξαν τον λαμπρότερο πολιτισμό τού Δυτικού Ημισφαιρίου!

Έμφανίστηκαν περί το 1800 π.Χ., αναπτύσσοντας μία τεχνολογία πρωτόγνωρη, γιά την εποχή, και ο πολιτισμός τους ήκμασε το 250 μ.Χ., περίοδο όπου, ο πληθυσμός τους, ανερχόταν στα 2 εκατομμύρια!

Δημιούργησαν μερικά από τα πιό σημαντικά έργα τού συγχρόνου κόσμου, και ανέπτυξαν επιστήμες, όπως: η αρχιτεκτονική. Ασχολήθηκαν με την γεωργία, και την υφαντουργία, και εξέλιξαν την αστρονομία, αφού παρατηρούσαν τούς αστερισμούς και, με βάση αυτούς, υπολόγιζαν τις εποχές και τα έτη.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά τους θεωρείται ο υπολογισμός τών γαλαξιακών κύκλων και τού χρόνου, με ένα σύστημα το οποίο, μέχρι τον 20ο αιώνα, αποτελούσε την πιό εξελιγμένη μέθοδο απόδοσης χρόνου, και δεν «έπεσε έξω» ούτε μία ημέρα!

Οι Μάγια εξαφανίστηκαν περί το 900 μ.Χ., απ’ όσον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Λόγω κάποιου, αγνώστου ακόμη, γεγονότος, ο πολιτισμός τους «κατέρρευσε», και άρχισαν να εγκαταλείπουν τούς οικισμούς τους.

Πολλοί ερευνητές έχουν ασχοληθεί με το «αίνιγμα» τής εξαφάνισής τους, και αμέτρητες θεωρίες έχουν διατυπωθεί γιά το τι απέγινε ο λαός αυτός. Κάποιοι έκαναν λόγο γιά μαζική μετακόμιση τών Μάγια στο εσωτερικό τής Γης, ενώ, κάποιοι άλλοι, θεώρησαν ότι, η φυλή αυτή, μετανάστευσε σε άλλους πλανήτες!

Επίσης, υπάρχουν και θεωρίες που υποστηρίζουν ότι, οι Μάγια, κατόρθωσαν να περάσουν σε μία, άλλη, χωροχρονική διάσταση, ή, ακόμη, και ότι εξελίχθηκαν σε μία «ανώτερη μορφή»!
Ωστόσο, ερευνητές, δεδομένων κάποιων ευρημάτων, ισχυρίζονται ότι έχουν επιλύσει το μυστήριο τής εξαφάνισης τού λαού τών Μάγια, και η λύση κρύβεται στην «Μεγάλη Μπλε Τρύπα» τής Μπελίζ.

Η «Μεγάλη Μπλε Τρύπα» βρίσκεται στην Καραϊβική, ανοιχτά τών ακτών τής Μπελίζ.


Είναι μία υποβρύχια καταβόθρα, εκτάσεως 300 μέτρων, και βάθους 124 μέτρων!

Δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια, από φυσικά αίτια, πιθανόν από παγετώνες. Το μέρος έγινε γνωστό το 1971, από ένα ντοκυμαντέρ τού Jacques Yves Cousteau, ο οποίος το πρότεινε ως ένα από τα 10 καλύτερα μέρη τού κόσμου γιά καταδύσεις! Φημίζεται γιά τα κρυστάλλινα νερά του, και γιά την ποικιλία τών θαλασσίων ειδών, που ζουν εκεί. Η «Μπλε Τρύπα» αποτελεί «μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς», που προστατεύεται από την UNESCO.

Κατά καιρούς, έρευνες έχουν υπονοήσει ότι, η πτώσις τού πολιτισμού τών Μάγια, είναι συνέπεια τών κλιματολογικών αλλαγών. Αυτό, υποστηρίζουν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο τού Rice, και το «Louisiana State University», οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα ιζημάτων, από την «Μπλε Τρύπα» τής Μπελίζ, θέλοντας να ανακαλύψουν παραλλαγές: στο χρώμα, στο μέγεθος, και: στο πάχος τους.

Επίσης, εξέτασαν δείγματα από ένα «σώμα» νερού, που συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα, μελετώντας τις αναλογίες τού τιτανίου και τού αλουμινίου, με σκοπό τον υπολογισμό τού επιπέδου τών βροχοπτώσεων. Οι αναλύσεις φανέρωσαν χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων, και μείωση τών τροπικών κυκλώνων, σε περιοχή τής Κεντρικής Αμερικής, την περίοδο από το: 800 μ.Χ., μέχρι το: 900 μ.Χ., περίοδο κατά την οποία εξαφανίστηκαν οι Μάγια.

Χαμηλές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και κατά την περίοδο: 1000 – 1100 μ.Χ. Τα χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων φανερώνουν ότι την περιοχή έπληξαν μεγάλες ξηρασίες. Η ξηρασία, σύμφωνα με τούς γεωλόγους, υποδηλώνει ότι, οι πληθυσμοί τής περιοχής αυτής, υπέφεραν από λιμούς, κάτι που μπορεί να συνδεθεί με την εξαφάνισή τους.

Οι υποθέσεις, αυτές, ενδέχεται να είναι και η λύση τού «μυστηρίου» που απασχόλησε, επί χρόνια, τούς ερευνητές, μην μπορώντας να ανακαλύψουν πώς, ένας πολιτισμός, με τέτοια τεχνολογία, εξαφανίστηκε, διά παντός, από τον χάρτη.

Για τον ΕΟΕ Κατερίνα Τόλια, δημοσιογράφος

[Πηγή 2]