.

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ασφυκτική πίεση από ΗΠΑ προς Γερμανία για "κούρεμα" του Eλληνικού χρέους...

"ΑΠΟΛΟΓΙΑ" ΣΟΙΜΠΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
ΤΟΥ 2012

Ακόμα μια εξέλιξη στην νέα «κόντρα» ΗΠΑ – Γερμανίας φέρνει στο φως το Spiegel. Μετά την χθεσινοβραδινή σύσκεψη στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μ.Ομπάμα τηλεφώνησε σήμερα στην καγκελάριο της Γερμανίας Α.Μέρκελ με ένα σκοπό την επίτευξη συμφωνίας με....
την Ελλάδα και την μείωση μέσω κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Tο Spiegel γράφει χαρακτηριστικά ότι «ο Ομπάμα πιέζει την Μέρκελ να προχωρήσει, όχι μόνο σε συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά και σε κούρεμα του ελληνικού χρέους».

«Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα το Associated Press και οι New York Times δημοσιεύουν άρθρα σχετικά με το κούρεμα του γερμανικού χρέους το 1953, κατά τη Σύνοδο του Λονδίνου», υπογραμμίζει το Spiegel.

Ίσως αυτό είναι ο λόγος και της σημερινής «απολογίας» ου Σόιμπλε ο οποίος πιθανόν να θέλει να διαχωρίσει τη θέση του και να αναφέρει ότι το ΔΝΤ στην Ελλάδα το ήθελε η Μέρκελ.

Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα δήλωσε ότι το ΔΝΤ ήταν αυτό που ήθελε τα εξοντωτικά μέτρα για την ελληνική οικονομία.

Αυτή είναι η δεύτερη αποκάλυψη μετά την δήλωση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.


Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο αντιπρόεδρος της Kομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις που επιβεβαίωσε ότι οι θεσμοί εξετάζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Συνεργασία Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ για την ανάλυση βιωσιμότητας», δήλωσε πιο συγκεκριμένα μιλώντας στο BBC World, ενώ την ίδια ώρα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κάνει προετοιμάζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «μπορεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα να έχει χαθεί αλλά θα πρέπει να ανακτηθεί».

Όσον αναφορά το ΔΝΤ, υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα, χωρίς ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρεμβαίνει στη δουλειά του».

Ερωτηθείς για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ απάντησε πως αυτό «θα εξαρτηθεί τώρα προτάσεις της χώρας και την τελική απόφαση, η οποία εξαρτάται από το Eurogroup».

Η γεωπολιτική διάσταση που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση τελικά ίσως αποδίδει καρπούς.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι “η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί ταμπού”. Παρόμοια θέση υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είχε πάρει προχθές και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.

Ένας ακόμη Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι, για να υπάρξει μία λύση win-win, η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένη και αξιόπιστη πρόταση μεταρρυθμίσεων και οι πιστωτές να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Ωστόσο, αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι στη συμφωνία να συμπεριληφθεί συγκεκριμένος και σαφής οδικός χάρτης "κουρέματος" του χρέους και όχι κάποια νεφελώδης διατύπωση όπως του Νοεμβρίου του 2012, που απλά έδωσε τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους ηγέτες να αθετήσουν τη δέσμευσή τους.

Είναι, δε, η δέσμευση για το ελληνικό χρέος μαζί με το αναπτυξιακό πακέτο τα δύο σημεία στα οποία η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει, προκειμένου να περάσει τη συμφωνία από την Ελληνική Βουλή.

[Πηγή]