Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Σύγκρουση μέχρι τέλους - Όλοι έτοιμοι για όλα: Και για συμφωνία και για εθνικό νόμισμα

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, "ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ" ΔΙΑΖΥΓΙΟ Ή ΜΕΤΩΠΙΚΗ;;;
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΔΙΑΝΟΜΗ "ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ" ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Η ομοβροντία αρνητικών δηλώσεων χθες μετά τη Σύνοδο Κορυφής (Μέρκελ, Γιούνκερ, Τούσκ) με σαφείς αναφορές ή ξεκάθαρους υπαινιγμούς για Grexit δείχνουν πως μπορεί ο χρόνος να μετράει αντίστροφα για την υλοποίηση ενός τέτοιου ενδεχόμενου....

Ενισχύεται δε ακόμη περισσότερο το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς οι δανειστές απαιτούν πλέον από την κυβέρνηση να υπογράψει ένα πρόγραμμα ολοκληρωτικής εξόντωσης του ελληνικού λαού. Ένα τρίτο μνημόνιο με δυσβάσταχτους όρους σε μία κατεστραμμένη κοινωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εξαιρετικά δύσκολο να δεχθεί κάτι τέτοιο, σε ένα μάλιστα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα, αφού έχει εκλεγεί για να μην συνεχίσει στην πολιτική της λιτότητας και κυρίως αισθάνεται πολύ ισχυρός μετά το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε και απορρίφθηκε η πρόταση των δανειστών για επαχθή μέτρα. «Με το 62% να δηλώνει «ΟΧΙ» σε νέα μέτρα πώς μπορεί να υπογράψει ακόμη πιο επώδυνα που ζητούν οι δανειστές», αναρωτιέται κυβερνητική πηγή.

Πολλοί είναι αυτοί μάλιστα που συγκρίνουν την εικόνα του «άνετου» Αλέξη Τσίπρα όταν τα έσπασε με τους «Θεσμούς», έφυγε από τις Βρυξέλλες και εν συνεχεία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με τη χθεσινή που δήλωσε χαμογελαστός πως είναι χαρούμενος και πως θα βρεθεί βιώσιμη λύση, όταν κάθε άλλο παρά αυτό προέκυπτε από τις σκληρές τοποθετήσεις των Ευρωπαίων.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως το Grexit είναι πιο κοντά από ποτέ. Η κυβέρνηση έχει εκλάβει το δημοψήφισμα ως απόλυτη στήριξη, η οικονομία μέχρι στιγμής φαίνεται να αντέχει, όπως και οι πολίτες, αλλά και η τουριστική περίοδος πηγαίνει συγκριτικά αρκετά καλά και αφήνει πολύ συνάλλαγμα διευκολύνοντας την όλη κατάσταση.



Οι δε δανειστές δηλώνουν πως είναι προετοιμασμένοι για ένα Grexit, αλλά αν συμβεί θα δούμε τελικά πόσα απίδια πιάνει ο σάκος...

Τώρα από εκεί και πέρα υπάρχουν σενάρια για διπλό νόμισμα, για στάση πληρωμών εντός του ευρώ και διάφορα άλλα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δούμε αν το διαζύγιο θα είναι βελούδινο ή όχι. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πάντως και πολλά περιθώρια να αφήσουν τον ελληνικό λαό να βιώσει μία ανθρωπιστική κρίση, διότι θα προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις.

Ήδη, υπάρχει στο τραπέζι το σχέδιο Γιουνκέρ για τα 35 δισ. ευρώ ως πακέτο για να πληρωθούν ορισμένα προαπαιτούμενα από την κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος με σταθερή ισοτιμία, ενώ θεωρείται δεδομένη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η στήριξη του τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ, προκειμένου να αποφευχθούν ισχυρές αναταράξεις ή κατάρρευση άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι δανειστές θα προγραμματίσουν να αναλάβουν και «ανθρωπιστική» δράση στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην τους επιτρέψει ούτε ασπιρίνη να μοιράσουν στην ελληνική αγορά. Πόσο μάλλον να αναλάβουν λειτουργία νοσοκομείων, αποθηκών φαρμάκων και αποθηκών τροφίμων, όπως σχεδίαζαν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει έτοιμο σχέδιο να μην πλησιάσει καν στα ελληνικά σύνορα η βοήθεια από τους πρώην δανειστές. Προγραμματίζεται η εμπλοκή του Στρατού στη φύλαξη στρατηγικών αποθεμάτων, όπου δεν επαρκούν οι αστυνομικές δυνάμεις και η αύξηση της επιτήρησης των συνόρων.



Η όλη κίνησή τους θεωρείται προπαγανδιστική και «ύπουλη» για να μην εισπράξουν μίσος από τον ελληνικό λαό που θα «πνίξει» και την Ευρώπη των φτωχών. Και αυτοί είναι πολλοί. Εκατομμύρια πολιτών μπαίνουν στη σειρά του συσσιτίου στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, ακόμη και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία.

Αντίθετα, θα γίνει δεκτή βοήθεια από ΗΠΑ και Ρωσία. Οι αναφορές και η θετική στάση τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τη Μόσχα κάθε άλλο παρά τυχαίες μπορούν να θεωρηθούν.

Το ερώτημα είναι βέβαια πώς θα περάσουμε στο παράλληλο νόμισμα αφού δεν έχει τυπωθεί νέο νόμισμα. Οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές αλλά όχι για πολύ, ενώ το capital control θα διαρκέσει περισσότερο. Κατά τα λοιπά, θα «χτυπηθεί» κανόνι κάπου 280 δισ. ευρώ και η χώρα θα μείνει ελεύθερη από χρέη.

Η Ελλάδα οφείλει πολλά χρήματα στους πιστωτές της: 131 δισ. ευρώ στον EFSF, περίπου 90 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ και επιπλέον 35 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Σαφώς η Ελλάδα δεν θα πληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις και θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωσή τους.



Επίσης, οφείλει 34 δισ. ευρώ σε ιδιώτες επενδυτές και Ασφαλιστικά Ταμεία, στα πλαίσια του PSI που έγινε το 2012. Πιθανώς να αναδιαρθρώσει και αυτό το ποσό. Όλη αυτή η διαδικασία θα προκαλέσει προβλήματα. Κι αυτό γιατί όλες αυτές οι υποχρεώσεις υπόκεινται σε ξένο και όχι στο ελληνικό δίκαιο και ως εκ τούτου θα αποτελέσουν προϊόν διεκδίκησης όχι στα ελληνικά αλλά στα εκτός ελληνικής επικράτειας δικαστήρια.

Στο σημείο αυτό, έρχεται η εμπλοκή των BRICS. Υπάρχει απόφαση για άμεση δράση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουλίου στην Ufa μπαίνουμε στην αναπτυξιακή τράπεζα και αμέσως μπορούν να τρέξουν οι διαδικασίες δανειοδότησης της Ελλάδας από την τράπεζα αυτή των BRICS, η οποία, όπως έχει ειπωθεί, θα έχει κεφάλαια περί τα 100 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση, ένα μέρος των οποίων θα μπορεί να διαθέσει στην Ελλάδα ως το 6ο μέλος.

Αξίζει να σημειωθεί πως για να υπάρξει χρηματοδότηση της Ελλάδας από την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS θα πρέπει να μην έχει προηγουμένως υπογραφεί μνημόνιο με τους Ευρωπαίους. Μήπως τελικά η λήξη του προγράμματος δεν ήταν τυχαία; Ίδωμεν.

Όπως και να έχει, οι διαδικασίες θα τρέξουν πολύ γρήγορα αυτές τις ημέρες και μέχρι την Κυριακή θα ξέρουμε τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί. Το γεγονός ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι των 28 μελών της Ε.Ε. και όχι των 19 της Ευρωζώνης λέει πολλά.

[Πηγή]