.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Το λυχνάρι του Αλαντίν και τα τζίνι του Σουδάν

Οι άνδρες στο Σουδάν ερωτεύονται και παντρεύονται θηλυκά τζίνι, υποστηρίζει ένας Σουδανός κληρικός. Στα βάθη μιας μαγευτικής Αραβικής πόλης, της Άγκραμπα, ένας αλητάκος ο Αλαντίν και η κλεπτομανής μαϊμού του, ο Αμπού, παλεύουν να επιβιώσουν.

Μια μέρα ο Αλαντίν γνωρίζει την όμορφη πριγκίπισσα Γιασμίν και την ερωτεύεται.

Μετά από αυτό ο Αλαντίν βρίσκει ένα μαγικό λυχνάρι, μέσα στο οποίο κατοικεί ένα παιχνιδιάρικο τζίνι, το οποίο, υπακούοντας στις εντολές του νέου αφεντικού του, τον κάνει πλούσιο και πρίγκιπα.

Αυτά αναφέρει το παραμύθι “Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι” που υπάρχει στην περίφημη αραβική σειρά ιστοριών “Χίλιες και μία νύχτες”.

Οι φιλοδοξίες, ωστόσο, των ανδρών στο σημερινό Σουδάν δεν είναι να γίνουν πλούσιοι ή έστω πρίγκιπες· τους αρκεί να ερωτευτούν ένα θηλυκό τζίνι και να το παντρευτούν.

Αυτό ισχυρίζεται Σουδανός κληρικός, λέγοντας ότι κάποιοι άνδρες στο Σουδάν ζουν μαζί με ένα –ή καλύτερα με μία– “τζίνι”, και κάνει έκκληση στους υπόλοιπους να αντισταθούν στον πειρασμό.

Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Τα θηλυκά τζίνι του Σουδάν όχι μόνο είναι πανέμορφα, αλλά ξέρουν να ξελογιάζουν τους άνδρες με τις πολυποίκιλες ερωτικές τεχνικές τους.

Ο κληρικός, ο οποίος, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hikayat, ονομάζεται Abd-al-Hay Yusif, στηρίζει τα λεγόμενά του στην πολύ καλά οργανωμένη και τακτοποιημένη ζωή πολλών ηλικιωμένων εργένηδων, οι οποίοι είναι εξαιρετικά απρόθυμοι να πάρουν κοντά τους μια γήινη νύφη.

«Αν πάτε στα σπίτια αυτών των εργένηδων, που είναι γύρω στα εξήντα τους, θα μείνετε έκπληκτοι από το πόσο καθαρό είναι το σπίτι και πόσο καλά στρωμένο το κρεβάτι τους με κατάλευκα υφάσματα», είπε ο Yusif μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Στην αραβική μυθολογία, το τζίνι –πληθυντικός τζιν– είναι ένα πνεύμα, όχι απαραίτητα δαιμονικό, το οποίο εμφανίζεται πολλές φορές με ανθρώπινη ή ζωική μορφή και διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις. Το τζίνι μπορεί να πάρει όποια μορφή θέλει και να ασκήσει υπερφυσική επιρροή πάνω στους άνδρες.

Αν και έχουμε συνδέσει τα τζιν με την ιστορία του Αλαντίν και την προ-ισλαμική αραβική παράδοση, τα τζιν υπάρχουν και στον ισλαμισμό. Όπως όμως αναφέρει η Hikayat, ο Yusif επισημαίνει ότι οι «γάμοι» με τα πνεύματα απαγορεύονται από το Ισλάμ και συμβουλεύει τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα άλση και τους σκιερούς τόπους, που αποτελούν τις αγαπημένες τοποθεσίες των πνευμάτων.

Όπως είπε ο αγαθός κληρικός: «Τι θα συμβεί σε περίπτωση που διαφωνήσουν ο άνδρας και το τζίνι; Ποιος θα πάρει τα παιδιά;»

Πριν όμως σπεύσετε να μειδιάσετε με τη δεισιδαιμονία ή με την αφέλειά του, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι, πριν από δύο ή τρεις γενιές, σε χωριά της Βοιωτίας, έδειχναν ορισμένους ηλικιωμένους για τους οποίους υπήρχε η φήμη ότι είχαν παντρευτεί κάποια νεράιδα. Και αποκαλούσαν τα παιδιά από αυτή την ένωση «νεραϊδογεννημένα».

[Πηγή]