.

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Μόσχα: "Θα στηρίξουμε την Ελλάδα με δάνεια αν βγει από την ευρωζώνη"

"Θα γίνει επενδυτικός παράδεισος"!
ΡΩΣΟΣ ΑΝΥΠΟΙΚ: "ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΤΟΜΙΝΟ ΕΞΟΔΟΥ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ"

Για τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τα στηρίγματα που θα δώσει η Ρωσία, τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν και μια πιθανή κρίση εντός της ευρωζώνης μίλησε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών....
Αλεξέι Λιχατσόφ, σε μία μεγάλη συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος ΑΝ.ΥΠ.ΟΙΚ σημείωσε ότι "Tο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί αυτόματη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο με αποχωρήσεις και άλλων χωρών της ευρωζώνης".

Κατά την εκτίμηση του Ρώσου αξιωματούχου, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η πρόκληση ενός φαινομένου-ντόμινο δεν είναι απίθανη. “Είναι πιθανό και δυνατό μερικές ακόμη χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας”, είπε ο Α.Λιχατσόφ. "Γεγονός, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανέκκλητες συνέπειες για την ΕΕ και το ευρώ ως το δεύτερο σε επιρροή παγκοσμίως νόμισμα”..

Από την άλλη πλευρά, αν η Ελλάδα λάβει την απόφαση να βγει από την ευρωζώνη και θέσει σε κυκλοφορία το εθνικό της νόμισμα, “θα αναγκαστεί να αναζητήσει εταίρους εκτός των συνόρων της ΕΕ”.

"Πολλοί εταίροι της Ελλάδας θα ενδιαφερθούν για παρόμοιες επαφές καθότι είναι προφανές ότι τυχόν έξοδος από την ευρωζώνη, θα καταστήσει φθηνότερες μια σειρά από εταιρείες στην Ελλάδα και θα υπάρξει εντελώς διαφορετική απαίτηση για μέσα και μορφές δανεισμού. Εκεί θα είμαστε εμείς για να δανειοδοτήσουμε την Ελλάδα”, πρόσθεσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός.

“Σημαντική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να κρατηθεί από τον Α.Τσίπρα υπό έλεγχο η πολιτική κατάσταση. Εάν υπάρξει πολιτική σταθερότητα, τότε, όσο κι αν ακούγεται αυτό περίεργο, η Ελλάδα θα καταστεί επενδυτικά πολύ ελκυστική χώρα”, είπε ο A.Λικχατσέφ σε μια αποστροφή των δηλώσεών του, που επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία θα αναλάβει να κλείσει το "κένο".

Α.  Λιχατσόφ

Ειδικότερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι εφόσον υπάρξει πολιτική σταθερότητα “Όλες οι χώρες των BRICS (σ.σ.: δηλαδή Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Νότιος Αφρική) θα ενδιαφερθούν να εδραιώσουν και να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, πρωτίστως σε διμερές επίπεδο και προοπτικά, μετά την εδραίωση της νέας Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS, θα υπάρξει συνεργασία της Ελλάδας με αυτό τον οικονομικό μηχανισμό".

Πρόκειται για επιβεβαίωση μαε για την ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Βραζιλίας περί της εσπευσμένης ενεργοποίησης του Ταμείου Παροχής Βοήθειας των BRICS.

O Α.Λιχατσόφ, σημείωσε ότι “στο συναισθηματικό πλαίσιο το ευρώ αρχικώς θα πέσει έναντι του δολαρίου, αλλά όχι σε καταστροφικό βαθμό”.

Σύμφωνα με τον Α.Λιχατσόφ, "Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με παραμονή εντός της ΕΕ, θα οδηγήσει στο να γίνουν φθηνότερες οι μετοχές στην Ελλάδα, θα αυξήσει την επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας.

Πέραν αυτού, είναι πιθανό ότι οι Έλληνες θα γίνουν πιο δραστήριοι στις συνομιλίες σε μια σειρά από σχέδια αμοιβαίου ενδιαφέροντος” και βέβαια αναφερόταν στις ατέρμονες συνομιλίες ρωσικών κολοσσών με το ελληνικό κράτος για επενδυτικά σχέδια που δεν κατέληγαν ποτέ πουθενά.

Πάντως, εξαιρετικά μικρή θεωρεί την πιθανότητα να βγει από την ευρωζώνη η Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα, εκτιμά ο Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή).

Α.  Πουσκόφ.

“Κατά την άποψή μου υπάρχουν τώρα δύο σενάρια και ούτε ένα δεν προβλέπει άμεση έξοδο από την ευρωζώνη, αν και η πιθανότητα αυτή παραμένει, αλλά σε πιο απομακρυσμένη προοπτική. Το πρώτο σενάριο είναι η επανέναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ και τους πιστωτές, ώστε να επιτευχθούν καλύτερες σε ένα βαθμό συνθήκες και έστω εν μέρει να επαναξεταστεί η συμφωνία που προτείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη”, είπε ο Α.Πουσκόφ.

Το δεύτερο σενάριο είναι κατά τον κ. Πουσκόφ “η άρνηση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, είτε ανένδοτη θέση στις συνομιλίες, η οποία δεν θα προβλέπει ούτε το παραμικρό συμβιβασμό, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα”, εκτιμώντας ότι το ζήτημα παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από το ποιο σενάριο τελικά θα υλοποιηθεί,

“Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι έτοιμη για έξοδο από την ευρωζώνη, έστω γιατί σε βραχυπρόθεσμη προοπτική θα αφήσει την Ελλάδα ουσιαστικά χωρίς μέσα επιβίωσης. Νομίζω ότι το δυσκολότερο για οποιαδήποτε κυβέρνηση, ακόμη και την πλέον δημοφιλή, είναι να επιβιώσει αυτής της περιόδου.

Αν και κατά τις εκτιμήσεις σειράς οικονομολόγων, εάν η Ελλάδα επιβίωσε αυτών των εξαιρετικά δύσκολων χρόνων, η έξοδος από την ευρωζώνη θα μπορούσε να της αφήσει τουλάχιστον μια δυνατότητα ανάπτυξης”, δήλωσε ο Α.Πουσκόφ.

“Και εάν παραμείνει στην ευρωζώνη με αυτά τα γιγαντιαία χρέη που συγκέντρωσε και δεν θα κατορθώσει να ξεπληρώσει σε διάστημα περίπου 60 ετών, τότε, όπως εκφράστηκε ένας Γερμανός οικονομολόγος, αυτό θα σημάνει για τη χώρα μόνιμη περιστροφή εντός του Άδη”, κατέληξε ο Ρώσος βουλευτής.

[Πηγή]