.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Ένας κύκλωπας στην Πάτρα.

Κατά την επίσκεψη της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών σε μουσείο της πόλης των Πατρών ανακαλύψαμε και εξερευνήσαμε ένα μωσαϊκό δαπέδου, Ρωμαϊκής περιόδου, που συνθέτει την εικόνα ενός Κύκλωπα. Οι Κύκλωπες ήταν μυθικά όντα της Ελληνικής και της....
Ρωμαϊκής μυθολογίας με ένα μάτι στη μέση του μετώπου. 

Εξάλλου η λέξη Κύκλωπας προέρχεται από τη σύνθεση των δυο λέξεων κύκλος και οφθαλμός και προσδιορίζει κάποιο ον με ένα μόνο μάτι στο μέτωπο. Προσεγγίζοντας το θέμα των Κυκλώπων τους διακρίνουμε στις εξής κατηγορίες;

Οι Κύκλωπες της Οδύσσειας

Η πρώτη κατηγορία αφορά έναν λαό τερατόμορφων ανθρώπων, γιων του Ποσειδώνα, που φέρουν έναν και μοναδικό οφθαλμό στην μέση του μετώπου. Αναφέρονται στην Οδύσσεια ως κατοικούντες, πιθανώς, στην νήσο Σικελία, στη Δυτική Μεσόγειο. Άγριοι, χωρίς κάποια στοιχεία πολιτισμού και κοινωνικής οργάνωσης, εξόντωναν (και έτρωγαν) όσους πλησίαζαν στην περιοχή τους.

Ο Οδυσσέας και οι ναύτες του προσορμίστηκαν στην ακτή τους και εγκλωβίστηκαν στη σπηλιά του ισχυρότερου από αυτούς, του Πολύφημου. Τελικά μετά από ένα περιβόητο τέχνασμα του Οδυσσέα τύφλωσαν τον Κύκλωπα και κατόρθωσαν να διαφύγουν, όχι όμως χωρίς απώλειες.

Οι Κύκλωπες της μυθολογίας

Η δεύτερη κατηγορία αφορά μία τριάδα τερατόμορφων θεοτήτων που εμφανίζονται στη Θεογονία και είναι παιδιά του Ουρανού και της Γαίας. Αυτοί είναι τρεις: ο Βρόντης, ο Άργης και ο Στερόπης. Έχουν τεράστια δύναμη και γι αυτό φυλακίζονται στα Τάρταρα από τον Ουρανό, θεωρούμενοι ότι απειλούν την εξουσία του.

Ακολούθως, ο Κρόνος και οι Τιτάνες τους απελευθερώνουν, για να τους βοηθήσουν στην πτώση του Ουρανού, αλλά όταν έρχονται στην εξουσία τους φυλακίζουν και πάλι στα Τάρταρα. Τέλος, ο Ζεύς και οι Ολύμπιοι τους απελευθερώνουν και πάλι και με τη βοήθειά τους κατανικούν τους Τιτάνες στην Τιτανομαχία, χάρη στα πολεμικά όπλα (τον κεραυνό, την βροντή και άλλα) που κατασκεύασαν υπό την επίβλεψη του Ήφαιστου μέσα στην Αίτνα.

Όταν ο Ζεύς έρχεται στην εξουσία τους αναθέτει την φύλαξη των Τιτάνων στα Τάρταρα και αυτοί ως ανταπόδοση του χαρίζουν τον κεραυνό και την βροντή, έκτοτε σήματα κατατεθέν του Δία. Στην Άρτεμη χάρισαν το κυνηγετικό τόξο.

Τους Κύκλωπες τους σκότωσε ο Απόλλων για να εκδικηθεί τον Δία για τον θάνατο του Ασκληπιού. Χάρη στις ιατρικές ιαματικές ικανότητές του ο Ασκληπιός, γιος του Απόλλωνα, είχε επαναφέρει στην ζωή πολλούς νεκρούς και γι' αυτό ο Δίας για τιμωρία τον σκότωσε δια κεραυνοβολισμού.


Οι Κύκλωπες της προϊστορίας

Η τρίτη κατηγορία αφορά έναν λαό γιγάντιων ανθρώπων στους οποίους οι Έλληνες της κλασσικής εποχής απέδιδαν την κτίση των γιγάντιων τειχών που τα υπολείμματα τους διατηρούνταν σε πολλές περιοχές της χώρας. Προφανώς, τα τείχη αυτά είχαν κτιστεί στην ακμή των κοινωνιών της Μυκηναϊκής περιόδου.

Ο Στράβων αναφέρει ότι οι Κύκλωπες ήρθανε από τη Λυκία και φτιάξανε τείχη και άλλες κατασκευές στην Τίρυνθα και στις Μυκήνες, γνωστές ως Κυκλώπεια Τείχη.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε αβασάνιστα, ότι για τους Έλληνες της κλασικής εποχής, η ανάγκη να εξηγηθούν οι τρόποι κατασκευής μεγάλων τεχνικών έργων, χωρίς την γνώση συγκεκριμένων τεχνικών μεθόδων και την χρήση ''άγνωστου'' τεχνικού εξοπλισμού, έβρισκε λύση στην ύπαρξη γιγαντόσωμων ανθρωποειδών που τα εκτελούσαν...

Κι εδώ εισερχόμαστε στην θεωρία που προσεγγίζει την κατασκευή όλων των μεγάλων μνημείων της απώτατης προϊστορίας με την εμπλοκή εξωγήινης τεχνολογίας και την συμμετοχή κάποιων αρχαίων αστροναυτών ...

[Πηγή]