.

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Στην Κύπρο ο Αναστασιάδης πέταξε την καρέκλα εξαιτίας της Βελκουλέσκου

Οι απίστευτες απαιτήσεις, η προκλητική προσωπική συμπεριφορά και οι ιδιορρυθμίες της εκπροσώπου του ΔΝΤ, που έκαναν έξαλλη την Κύπρο - Πήρε το όνομά της από τη Δήλο, η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου - Δρακουλέσκου, που διψά για "αίμα"....

Κρύος ιδρώτας έλουζε τους Κύπριους αξιωματούχους στην εμφάνιση της ψηλόλιγνης Ντέλια, η οποία το καλοκαίρι του 2012 ανέλαβε χρέη επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην τρόικα της Κύπρου.

«Τόσο μυστηριώδες και ψυχρό χαμόγελο δεν κατάφερε να πετύχει ούτε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ζωγραφίζοντας τη Μόνα Λίζα», έλεγε στέλεχος του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών περιγράφοντας τις πρώτες συναντήσεις με την Ντέλια Βελκουλέσκου.

«Θα περάσουν δύσκολα αυτοί που θα διαπραγματευτούν μαζί της στην Ελλάδα» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «πρόκειται για μια αφοσιωμένη γυναίκα που δύσκολα της αλλάζεις άποψη αν δεν έχεις ατράνταχτα επιχειρήματα».

Τα επιχειρήματα για την Ντέλια Βελκουλέσκου αποτυπώνονται, όμως, μόνο σε αριθμούς. Συνήθως θεωρεί, μάλιστα, ότι ένα και ένα κάνουν ενάμισι και όχι δύο, για να έχει περιθώριο διεκδίκησης του κάτι παραπάνω από αυτό που χρειάζεται.

Όταν η Κύπρια υπουργός Εργασίας της είπε να δει πού κατάντησαν η γενέτειρά της και οι άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, με συνέπεια να «έχουν γεμίσει τα μπαρ της Κύπρου με Ρουμάνες πόρνες», η Βελκουλέσκου αντέδρασε με ψυχραιμία, έκλεισε τα κιτάπια της και αποχώρησε με τους συνεργάτες της

Αν και Βαλκάνια, η 40χρονη Ντέλια αποπνέει αγγλοσαξονικό συντηρητισμό και αυστηρότητα συνδυασμένη με απόμακρη ευγένεια και τυπικότητα, η οποία δεν μπορεί να προκαλέσει κανενός είδους οικειότητα.

«Στις πολύωρες διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, ακόμα και όταν όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά και κάποιος προσπαθούσε να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα με ένα αστείο, δεχόταν το παγωμένο χαμόγελο της Βελκουλέσκου χωρίς να μπορεί να διακρίνει αν απέπνεε επιτίμηση ή αδιαφορία».

Η παρουσία της συνδυάστηκε με τις πιο δύσκολες στιγμές της Μεγαλονήσου, αφού το κούρεμα των καταθέσεων αποτέλεσε ένα διεθνές οικονομικό πείραμα η υλοποίηση του οποίου ανατέθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ντέλια Βελκουλέσκου.

Λόγω της καταγωγής της από τα Καρπάθια, «βαφτίστηκε» Δρακουλέσκου, ενώ δεν απέφυγε και τον χαρακτηρισμό της ως Τσαουσέσκου, σε μια προσπάθεια σύγκρισής της με τον Ρουμάνο δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου.

Η τακτική των συνεχών απαιτήσεων προκάλεσε κάποτε την οργή του Κύπριου προέδρου,
ο οποίος σηκώθηκε και της είπε «Ως εδώ. Δεν σε αντέχω άλλο. Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μαζί σου», και πέταξε την καρέκλα

Στην Ντέλια Βελκουλέσκου αποδίδεται η εξής προειδοποίηση προς τους Κύπριους βουλευτές σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών όταν ετοιμαζόταν το μνημόνιο του 2102:

«Θα πονέσετε. Θα υπάρξει πολύς πόνος. Το ποιοι θα πονέσουν πιο πολύ είναι δική σας δουλειά. Η συνταγή είναι αυτή». Ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε αν όντως είχε χρησιμοποιήσει αυτή την έκφραση, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε αφού φάνηκε πως η πραγματικότητα ήταν χειρότερη από την προειδοποίηση.

Προσπαθώντας η ίδια να περιγράψει την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Κύπρος λόγω της επέκτασης του τραπεζικού τομέα χρησιμοποίησε τον μύθο του Ικάρου, λέγοντας πως «η Κύπρος πέταξε όπως ο μυθικός ήρωας πολύ κοντά στον ήλιο, με αποτέλεσμα να λιώσουν τα φτερά του και να πέσει στη θάλασσα και να σκοτωθεί».

Συνεργάτης του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη έλεγε πως «Η Βελκουλέσκου είναι όπως τ’ αβκό (αυγό)». Με την έκφραση αυτή προσπαθούσε να εξηγήσει ότι είναι πολύ δύσκολο να την πιάσεις από κάπου χωρίς να συμβεί ατύχημα και να σπάσει η διαπραγμάτευση. Υπουργός της κυβέρνησης Χριστόφια, που είχε διαπραγματευτεί μαζί της, είχε αποφανθεί ότι «δεν ήταν μόνο σκληρή, αλλά έδειχνε και να το απολαμβάνει όταν εκνεύριζε τους πάντες με τις απαιτήσεις για όλο και σκληρότερα μέτρα».

Αναστασιάδης: «Δεν σε αντέχω άλλο»

Και όταν άλλαξε η κυβέρνηση στην Κύπρο, πάντως, δεν υπήρξε και η καλύτερη χημεία με τον Νίκο Αναστασιάδη. Τις δύσκολες ώρες που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το κούρεμα των καταθέσεων, το κλιμάκιο της τρόικας με την Ντέλια Βελκουλέσκου βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νίκος Αναστασιάδης, προσπαθώντας να πείσει πως υπάρχουν και άλλες λύσεις, έπεφτε σε τοίχο, με τη Ρουμάνα να είναι ανυποχώρητη προβάλλοντας συνεχώς νέες απαιτήσεις. Τότε ο Κύπριος πρόεδρος σηκώθηκε και της είπε: «Ως εδώ. Δεν σε αντέχω άλλο. Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μαζί σου», και πέταξε την καρέκλα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι άλλωστε γνωστός για τις εκρήξεις θυμού του, καθώς συνεργάτες του ανέφεραν πως ως πρόεδρος του κόμματός του πετούσε ακόμα και τασάκια σε συνεδριάσεις. Μετά από εκείνο το επεισόδιο ο Κύπριος πρόεδρος έφυγε για τις Βρυξέλλες και γύρισε με το κούρεμα καταθέσεων υπό μάλης λέγοντας πως δεν του άφησαν κανένα περιθώριο, αφού του έβαλαν το πιστόλι στο κρόταφο.

Την προηγούμενη μέρα, στην επεισοδιακή διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, όταν η συζήτηση έφτασε σε αδιέξοδο και η Ντέλια Βελκουλέσκου σηκώθηκε να φύγει, έπεσε σε ένα μπλόκο από φωτογράφους και δημοσιογράφους που σχεδόν την εμπόδιζαν να μπει στο αυτοκίνητο.

Οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς επιχείρησαν τότε να της ανοίξουν δρόμο και η Βελκουλέσκου, εμφανώς εκνευρισμένη, μπήκε στο αυτοκίνητο χωρίς να πει λέξη κλείνοντας με θόρυβο την πόρτα. Το σχετικό πλάνο έπαιζε και ξανάπαιζε στα τηλεοπτικά δελτία προς επίρρωση της γενικευμένης αίσθησης ότι «έχουμε να κάνουμε με τη Δρακουλέσκου».

[Πηγή]