.

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Η κοινή καταγωγή Αμερικής και Σιβηρίας

Οικογένεια Εσκιμώων Noatak. Φωτογραφία: Edward Curtis. Πηγή: Supplied.
Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στην αρχαία καταγωγή των πληθυσμών της Αμερικής και της Σιβηρίας, με επικεφαλής το Κέντρο GeoGenetics του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, να υποστηρίζει ότι στο παρελθόν είχε πραγματοποιηθεί ένα ενιαίο μεταναστευτικό....
κύμα από τη Σιβηρία προς την Αμερική.

Έτσι, οι πρώτοι κάτοικοι της Αμερικής προήλθαν από «το ενιαίο κύμα μετανάστευσης από τη Σιβηρία» που πραγματοποιήθηκε μόλις πριν από 23.000 χρόνια.

Περίπου 10.000 χρόνια αργότερα, σημειώθηκε ένας διαχωρισμός στους προγόνους αυτούς του ανθρώπινου είδους και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, τις οποίες οι ανθρωπολόγοι ονόμασαν Amerindians (Ινδιάνοι της Αμερικής) και Athabascan (οι ιθαγενείς της Αλάσκας).

Προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει ότι οι πρόγονοι των Amerindians και Athabascan είχαν διασχίσει τη στεριά που ένωνε τις δύο ηπείρους, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο.

«Η μελέτη μας παρουσιάζει την πιο ολοκληρωμένη εικόνα της γενετικής προϊστορίας της Αμερικής μέχρι σήμερα» είπε ο Maanasa Raghavan, ένας από τους κύριους συντάκτες της μελέτης.

«Δείξαμε ότι όλοι οι ιθαγενείς Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών υπο-ομάδων των Amerindians και Athabascan, προέρχονται από το ίδιο μεταναστευτικό κύμα από τη Σιβηρία» λέει.



53475204758343
 
Οι πρώτοι κάτοικοι της Αμερικής μετακινήθηκαν από τη Σιβηρία προς την Αλάσκα, διασχίζοντας την Βερίγγεια γέφυρα. Φωτογραφία: Julie McMahon. Πηγή: Supplied.

Η ανάλυση του DNA των σημερινών ιθαγενών της Σιβηρίας δείχνει ότι οι πρόγονοί τους είχαν διασχίσει την Βερίγγεια περιοχή και τη γέφυρα από πάγο που συνέδεε τη σύγχρονη Chukotka (Τσουκότκα) με την Αλάσκα.

Ο διαχωρισμός στις δύο αυτές κύριες ομάδες πριν από 13.000 χρόνια περίπου, συμπίπτει με την τήξη των παγετώνων και τη δημιουργία μονοπατιών στο εσωτερικό της Βορείου Αμερικής, λένε οι ερευνητές.

Δεδομένου ότι τα πρώτα στοιχεία για την παρουσία ανθρώπου στην Αμερική χρονολογούνται πριν από 15.000 χρόνια, ένα άλλο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι οι πρώτοι άνθρωποι παρέμειναν στη χερσαία γέφυρα της Βερίγγειας γης για περίπου 8.000 χρόνια, προτού πραγματοποιήσουν την πρώτη τους είσοδο στο Νέο Κόσμο.

Αυτό το μεταναστευτικό κύμα είναι εντελώς ξεχωριστό από αυτά που ακολούθησαν και δημιούργησαν τον πληθυσμό των Παλαιο-Εσκιμώων και των Ινουίτ  Η διαφοροποίηση που ακολούθησε την πρώτη μεταναστευτική ομάδα πραγματοποιήθηκε αφού αυτή είχε εγκατασταθεί στην Αμερική.

Η καταγωγή των αυτόχθονων του Αμαζονίου

Μια δεύτερη μελέτη δείχνει ότι ένα μέρος του πληθυσμού του Αμαζονίου, σχετίζεται πιο στενά με τους αυτόχθονες λαούς της Αυστραλίας, της Νέας Γουινέας και των νησιών Ανταμάν από ότι με τους σημερινούς ιθαγενείς της Αμερικής.

«Ορισμένες ομάδες ανθρώπων στη Νότια Αμερική σήμερα έχουν μια μικρή αλλά σημαντική γενετική σχέση με τους Australasians» ανέφερε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Pontus Skoglund της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, στο Γαλλικό Πρακτορείο, μιλώντας για την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι ίσως αυτό δίνει απάντηση σε ένα μακροχρόνιο αίνιγμα: Αν οι ιθαγενείς της Αμερικής προέρχονται από την Ευρασία, γιατί ορισμένοι πρώιμοι σκελετοί αυτόχθονων Αμερικανών έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τους σημερινούς Australasians;

Παρόλα αυτά, το πότε και το πώς αυτός ο αρχικός άνθρωπος έφτασε στην Αμερική παραμένει «ανοικτό ερώτημα» καταλήγει η μελέτη.

[Πηγή]