Γ.Γ.ΝΑΤΟ: «ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΑΠΑΝΑ
ΤΟ 2% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ»
Την απόρριψη κάθε σκέψης για περικοπή των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας όπως επιθυμούν Βρυξέλλες και Βερολίνο βάσει του προγράμματος που βρισκόταν μέχρι και την Παρασκευή υπό διαπραγμάτευση ζήτησε σήμερα το ΝΑΤΟ μέσω του γ.γ. της συμμαχίας και....
μάλιστα επί «γερμανικού εδάφους».
Το παραπάνω εάν συνδυαστεί με την σημερινή παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου ο οποίος ζήτησε από τον Ντάισελμπλουμ και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη δείχνει ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε σημαντικές πιέσεις προκειμένου να καμφθεί η ευρωπαϊκή αδιαλλαξία και να επιτευχθεί λύση με την Ελλάδα.
Παράλληλα το Νατοϊκό αίτημα για την μη μείωση των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας συνιστά ουσιαστικά παρέμβαση των ΗΠΑ στο τεχνοκρατικό μέρος των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.
Έτσι η Ελλάδα μπορεί να επικαλεστεί την απαίτηση του ΝΑΤΟ για την αναστολή των μειώσεων στις αμυντικές δαπάνες στις συζητήσεις, οψέποτε αυτές ξεκινήσουν, με τους αδιάλλακτους Ευρωπαίους οι όποιοι βέβαια στην συγκεκριμένη περίπτωση και λόγω «ανώτερης δικαιοδοσίας» θα αναγκαστούν να κάνουν πίσω.
Όπως και να έχει το πράγμα οι τεχνοκράτες της ΕΕ δεν μπορούν να τα βάλουν με το ΝΑΤΟ.
Πιο συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF είπε:
«H Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε περιστολή των αμυντικών της δαπανών, καθώς διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη νότια Ευρώπη ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ απατώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ στην περίπτωση που εξέλθει από την ευρωζώνη.
«Η ελληνική κυβέρνηση πάντα επισημαίνει ότι επιθυμεί να παραμείνει ένα αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Ο γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τόνισε ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει συνδέσει την οικονομική κρίση με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ: «το αντίθετο, πάντα διατρανώνουν την αφοσίωσή τους στο ΝΑΤΟ και εγώ το χαιρετίζω αυτό».
[Πηγή]