Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Καισάρεια: Βρέθηκαν χιλιάδες γραμμένα δισκία 4.000 ετών

Χιλιάδες δισκία που αποκαλύπτουν την κοινωνική ζωή στην Ανατολία, πριν από 4.000 χρόνια, ανακαλύφθηκαν σε μια αρχαιολογική ανασκαφή στην κεντρική επαρχία της Καισάρειας στην Τουρκία....

Τα δισκία καλύπτουν θέματα, όπως τα δικαιώματα της γυναίκας, η υιοθέτηση παιδιών, οι προσυμφωνημένοι γάμοι και ακόμη και περιπτώσεις σύγκρουσης μεταξύ νύφης και πεθεράς.


Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν τον Ιούνιο στο ύψωμα Kültepe, που βρίσκεται κοντά στην Καισάρεια (πρώην Ευσέβεια ή Μάζακα) έφεραν στο φως περίπου 23.500 δισκία που αναφέρονται λεπτομερώς στην κοινωνική ζωή της περιοχής πριν από 40 αιώνες.

Επικεφαλής των ανασκαφών είναι ο καθηγητής Φικρί Κουλάκογλου, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, που εξήγησε ότι ο πολιτισμός «Kaneš» [Κανές] που εντοπίστηκε δείχνει με σαφήνεια ότι οι εντόπιοι χρησιμοποιούσαν τη γραπτή αλληλογραφία και γραφειοκρατικά έγγραφα σε ευρήματα που χρονολογούνται στον 20ο αιώνα πριν από την χρονολόγηση της εποχής μας, πολύ πριν από τη χρήση της γραφής σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Οι ανασκαφές καταλαμβάνουν δύο περιοχές, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, γνωστό ως Κάρουμ στην κορυφή του λόγου Kültepe και χαμηλότερα ένας οικισμός των Ασσυρίων.

«Στο λόφο Κουλτεπέ είναι μια τοποθεσία από την οποία διαφαίνεται ότι άνθρωποι της Ανατολίας άρχισαν να διαβάζουν και να γράφουν», είπε Κουλάκογλου.

Ο αρχαιολόγος είπε το ύψωμα αυτό ήταν ένα εμπορικό κέντρο στο οποίο καταγράφονταν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες, όπως φαίνεται από την πλειοψηφία των 23.500 γραμμένων δισκίων.


«Είμαστε σε θέση να πάρουμε μια γεύση από όλες τις πτυχές της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής, όχι μόνο στην Ανατολία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, 4.000 χρόνια πριν, από τα δικαιώματα της γυναίκας, στην υιοθέτηση των παιδιών και στον διακανονισμό του γάμου για τα βρέφη».

Μεταξύ των δισκίων, ο Κουλάκογλου, σχολίασε μια ρομαντική επιστολή αγάπης από μια γυναίκα σε έναν άνδρα καθώς και μια άλλη που εξέθετε τα παράπονα της νύφης για την πεθερά της.

«Είναι στοιχεία που δεν μπορούμε να τα βρούμε σε άλλη οποιαδήποτε καταγραφή. Μπορεί να βρούμε αυτοκρατορικές εγγραφές, απαριθμήσεις αποθηκών, αλλά τέτοια στοιχεία κοινωνικού χαρακτήρα είναι δύσκολο να βρεθούν. Και αυτό δηλώνει την πρόοδο της γραφής που αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας των εντόπιων κατοίκων της Ανατολίας πριν από 4.000 χρόνια», είπε.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα γραμμένα δισκία θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καισάρειας, στο οποίο υπάρχουν πολλά σημαντικά στοιχεία από τη γενικότερη περιοχή της Καππαδοκίας. 


[Πηγή]

Το είδαμε εδώ