Στην Σικελία βρέθηκαν τάφοι όπου ο τρόπος ταφής των νεκρών υποδηλώνει την πεποίθηση των ζωντανών πως οι πεθαμένοι μπορούσαν να ζωντανέψουν, να βγουν και να περπατήσουν ξανά εν ζωή, ως ζόμπι....
Βρέθηκαν 2.905 ταφές στην Ελληνική αποικία της Καμαρίνα γνωστή και ως Passo Marinaro, στη νοτιοανατολική Σικελία. Ανάμεσα τους ήταν δύο, όπου οι νεκροί είχαν ταφεί κάτω από βαριές πέτρες και μεγάλα θραύσματα αμφορέων...
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Carrie Sulosky Weaver του Πανεπιστημίου Pittsburgh, από τον τον 5ο ως τον 3ο αιώνα οι αρχαίοι Έλληνες είχαν την τάση να πιστεύουν πως οι νεκροί μπορούσαν να σηκωθούν από τον τάφο τους, γι' αυτό χρησιμοποιούσαν διάφορες μεθόδους, όπως στοιβάζοντας πέτρες επάνω τους.
Όπως έγραψε στο Popular Archaeology, οι αρχαίοι Έλληνες παρέχουν ένα παράδειγμα ενός πολιτισμού που αγκάλιασε πλήρως το υπερφυσικό. Κείμενα αρχαίων συγγραφέων μας δίνουν την αίσθηση ότι πίστευαν σε νεκρούς που μπορούσαν να ζωντανέψουν, να σηκωθούν και να περιφέρονται στους δρόμους.
Αυτές τις θεωρίες ο Weaver τις στηρίζει σε δύο τάφους όπου το φύλο δεν μπόρεσε να προσδιοριστεί, τους 653 και 693, ο ένας παιδιού ηλικίας περίπου 13-18 χρονών.
Ωστόσο, όλο αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση και αντίφαση με άλλα ευρήματα όπως πλακίδια που επικαλούνταν θεούς του Κάτω Κόσμου να ξυπνήσουν τα πνεύματα των νεκρών και να επιστρέψουν πίσω στην ζωή.
Άρα, η πεποίθηση, όπως λέει ο Weaver, για τα ζόμπι στην Ελληνική Καμαρίνα και ειδικότερα στην αρχαία Ελλάδα δεν ήταν γενική και δεν μπορεί να ευσταθεί.
Ενδεοχμένως, μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι καθώς το πρώτο άτομο του τάφου 653 διαπιστώθηκε ότι θα πρέπει να πέθανε από υποσιτισμό ή κάποια σοβαρή ασθένεια, ίσως, "καθηλώθηκε" ακριβώς για να μην επιστρέψει στην ζωή -σε περίπτωση που αυτό μπορούσε να γίνει- για να μην εξακολουθεί να υποφέρει στον υπόλοιπο βίο του από την σοβαρή ασθένεια.
Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις κάποιας ασθένειας για τον θάνατο του παιδιού στον τάφο 693, πολύ πιθανόν να υπήρξαν ανάλογοι λόγοι για να καθηλωθεί.
Φυσικά, όλο αυτό είναι επίσης μίας εικασία, αλλά ίσως κοντινότερη στην πραγματικότητα. Ενώ μία άλλη θα ήταν για την τιμωρία αυτών των ανθρώπων στην περίπτωση που όσο ήταν εν ζωή έκαναν κάποια πολύ σοβαρά παραστρατήματα. Ή ότι η αντίληψη των ζόμπι να ήταν δύομεμονωμένες περιπτώσεις.
[Πηγή]