Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

"Αν η Ελλάδα πραγματοποιήσει έρευνα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, θα προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο"!

Νέα πρόκληση από τα Τίρανα, ΚΑΙ ΕΝΩ Η ΑΛΒΑΝΙΑ
ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ "ΟΙΚΟΠΕΔΟ"!

Νέα προκλητική δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, με την οποία απαγορεύει στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τον ενεργειακό της πλούτο στο Ιόνιο Πέλαγος, τη στιγμή μάλιστα που η Αλβανία προχωρά σε έρευνες υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενο....
"οικόπεδο" πάνω από τα Διαπόντια νησιά.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην επίλυση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα με τα μέσα που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, καθώς χαρακτήρισε "εντελώς ανόητο" το ανεπίλυτο ζήτημα του "εμπόλεμου" μεταξύ των δύο χωρών.

Όταν ρωτήθηκε, στη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι "News 24", αν για το θέμα αυτό η Αλβανία θα υποβάλει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, ο κ. Ράμα απάντησε: "μέχρι στιγμής δεν προκύπτει η ελληνική πλευρά να έχει αρχίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρό αδίκημα και καταπάτηση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Όμως, παραδόξως ο κ.Ράμα ενώ επιδιώκει να ακυρώσει τα νόμιμα δικαιώματα του ελληνικού Κράτους στο Ιόνιο Πέλαγος, δεν έχει κανένα πρόβλημα να προχωρήσει ο ίδιος σε δικές του έρευνες σε υπό αμφισβήτηση περιοχές.

Θυμίζουμε ότι το 2009 είχε υπογραφθεί συμφωνία, η οποία οριοθετούσε την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο χωρών. Όμως, ο κ.Ράμα με δάκτυλο και των Τούρκων την πήγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας όπου και ακυρώθηκε.

"Είναι μια σχεδόν πολύ εύθραυστη κατάσταση, αλλά για εμάς είναι θέμα εθνικού συμφέροντος και εθνικής κυριαρχίας της Αλβανίας και θα χρειαστεί συζήτηση για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Από την αρχή ήμασταν πρόθυμοι για ανιδιοτελή μεσολάβηση τρίτου παράγοντα".

Όταν ρωτήθηκε αν η Αθήνα έχει προτείνει "πακέτο" για την επίλυση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για μια τέτοια πρόταση.

"Ήμασταν πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα που εκκρεμούν από το παρελθόν και έχουμε εκφράσει την ανάγκη να ξεκινήσουμε από το νόμο του εμπόλεμου-που είναι εντελώς ανόητος-και να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα υπόλοιπα ζητήματα. Αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με την προηγούμενη κυβέρνηση και πέρυσι επιλύσαμε το θέμα των τοπωνυμίων που ταλαιπωρούσε χιλιάδες Αλβανούς.

Στη συνέχεια, όμως, τα πράγματα άλλαξαν στην Αθήνα και αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση να είναι πιο ήρεμη, να επιλύσει το ζωτικής σημασίας πρόβλημά της με τους δανειστές και στη συνέχεια να εξετάσουμε τη δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλων λύσεων με ηρεμία".

Τα αλβανικά μέσα μετέδωσαν ότι το Υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή προσφορών για την ελεύθερη έρευνα σε πέντε γεωγραφικά τμήματα στην ξηρά και σε δύο στη θάλασσα της χώρας, μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Ωστόσο, τα δυο θαλάσσια δεν έλαβαν τελική ημερομηνία. Η παράταση ισχύει επ' αόριστον και αφορά τα οικόπεδα Rodon (Ρόδον) και το «Joni 5» («Ιόνιο 5»).

Τα αλβανικά μέσα γνωρίζουν πως η Ελλάδα αμφισβητεί την περιοχή Joni 5 που συμπίπτει με τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους, κοντά στην Κέρκυρα.

Η αυστριακή εφημερίδα "Der Standard", σχολιάζοντας το θέμα, ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας δεν είναι οι καλύτερες και αυτό οφείλεται στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την αναζήτηση πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος, για την οποία κατάσταση τα Τίρανα διαμαρτυρήθηκαν, ισχυριζόμενα ότι η Ελλάδα διενεργεί έρευνες σε αλβανική περιοχή και τόνισε ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

[Πηγή]