.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Λαγκάρντ το ξεκόβει: Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει την δόση χρεοκοπεί

Έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει την δόση στις 30 Ιουνίου και δεν υπάρχει περίοδος χάριτος ή δυνατότητα καθυστέρησης, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Σημείωσε πως αν δεν καταβληθεί η δόση τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έναντι του Ταμείου....

"Θα είναι χρεοκοπία, θα είναι ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ την 1η Ιουλίου όμως πραγματικά ελπίζω πως δεν θα συμβεί αυτό", είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, είπε πως το Ελληνικό πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι αξιόπιστο και στηρίζεται από την διεθνή κοινότητα και τους επενδυτές.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και το ζήτημα του συνταξιοδοτικού συστήματος, η Λαγκάρντ δήλωσε ανοικτή στο διάλογο. "Είμαστε πανέτοιμοι για συζήτηση", τόνισε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε πως η μεταρρύθμιση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ουσιώδους σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα, αλλά θα πρέπει να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

"Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Και οι ελληνικές αρχές το γνωρίζουν. Πρέπει να αντιμετωπίσουν όλα τα είδη των θεμάτων", είπε.

"Το ζήτημα δεν έγκειται στην περικοπή των χαμηλών συντάξεων, όμως το πρόγραμμα χρηματοδότησης των συντάξεων πρέπει να αντέξει", είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερο από το 16% του Ελληνικού ΑΕΠ χρησιμοποιείται για την πληρωμή των συντάξεων, το οποίο "είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο, σχεδόν οποιασδήποτε άλλης χώρας".

Παράλληλα η Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε του προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι είναι "αξιόπιστο και ευέλικτο".

[Πηγή]