Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΜΥΣΤΗΡΙΟ με ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΑΛΑΜΕΣ σε ΣΠΗΛΙΕΣ


Χιλιάδες ανοιχτές παλάμες είναι διασκορπισμένες σε δεκάδες σπήλαια ανά τον κόσμο. Ποιοί δημιούργησαν αυτές τις υπέροχες ζωγραφιές πάνω στα τοιχώματα και τους βράχους; Για ποιό λόγο;....

Δεν είναι ακριβές πως ακριβώς αποτυπώθηκαν, καθώς υπάρχουν πολλές μέθοδοι -και μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν όλες όσες μπορούμε να υποθέσουμε κι εμείς, χωρίς να είμαστε αρχαιολόγοι: 


Από το να κάλυψαν την παλάμη με κάποιο χρώμα αποτυπώνοντας το ίχνος στον βράχο, να τοποθέτησαν το χέρι στον βράχο και να κοσκίνισαν σκόνη μπογιάς πάνω τους ώστε να βγει το ίχνος, μέχρι να περιέγραψαν με κάρβουνο ή κάποιο άλλο τρόπο το χέρι όπως κάνουν και σήμερα τα παιδιά του νηπιαγωγείου.

Υπάρχουν παλάμες από γυναίκες, άντρες και παιδιά.


Αλλά για ποιό λόγο; Τι νόημα είχαν όλα αυτά;

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Ίσως, ήταν κάποιο τελετουργικό. Μπορεί να επικαλούνταν κάποια πνεύματα. Ενδεχομένως να ήταν κάποιο είδος τάματος, ή απλά για προστασία από κάποια "ανώτερη δύναμη" με την απλή επίδειξη της χείρας. Ίσως, πάλι, να ήθελαν να αποκτήσουν κάποιο είδος δύναμης, θεραπείας ή θάρρους, από βράχους που θεωρούνταν ιεροί. Ή ακόμα το αποτύπωμα να λειτουργούσε σαν ένα είδος αρχαίου placebo.


Οι χρονολογίες των αποτυπωμάτων κειμαίνονται από 9, 12 έως και 27.000 ετών.

Όλες οι φωτογραφίες είναι από το Bradshaw Foundation.

[Πηγή]