.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Στρατιώτες του ΟΗΕ βιάζουν γυναίκες και παιδιά


Στρατιώτης της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ εκτελεί περιπολία στο Πορτ-ο-Πρενς, πρωτεύουσα της Αϊτής. Πηγή: Supplied
Στρατιώτες του ΟΗΕ έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά εκατοντάδες γυναίκες, ανήλικα κορίτσια, ακόμη και μικρά αγόρια στην Αϊτή, σύμφωνα με το Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων του Οργανισμού....

ΜΕΛΗ της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στη Αϊτή κατηγορούνται ότι έχουν υποβάλει σε σεξουαλική κακοποίηση και ταπείνωση πάνω από 200 γυναίκες και ανήλικα κορίτσια, με το δέλεαρ ότι θα τους προμηθεύσουν τρόφιμα και φάρμακα από τη διεθνή βοήθεια που έχει σταλεί στην Αϊτή για να μοιραστεί δωρεάν στους κατοίκους.

Την αποκάλυψη έκανε το Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων (OIOS) του ίδιου του ΟΗΕ. Το ένα τρίτο των ατόμων που κατήγγειλαν τους στρατιώτες του ΟΗΕ είναι ανήλικοι κάτω των 18 ετών.

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία έγιναν γνωστά ύστερα από έρευνες επιθεωρητών του ΟΗΕ που αποκάλυψαν ότι 231 άνθρωποι στην Αϊτή αναγκάστηκαν να εκτελέσουν σεξουαλικές πράξεις με τις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών με αντάλλαγμα είδη πρώτης ανάγκης.

Όπως αναφέρει έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα: «Για τις γυναίκες της υπαίθρου, η πείνα, η έλλειψη στέγης, η έλλειψη ειδών φροντίδας του μωρού, φαρμάκων και ειδών οικιακής χρήσης έχουν συχνά χρησιμοποιηθεί ως μέσο ταπείνωσης και υποταγής. 

Αλλά και όσες ζουν στην πόλη ή στα προάστια εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική επαφή με αντάλλαγμα παπούτσια, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και αρώματα, καθώς και χρήματα».

«Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει πληρωμή», συνεχίζει η έκθεση, «οι γυναίκες τρομοκρατούνται από τους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης, που τις απειλούν ότι θα αποκαλύψουν την απιστία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Για να προλάβει τέτοια φαινόμενα, ο ΟΗΕ απαγορεύει ρητά «την αποδοχή σεξουαλικών υπηρεσιών με αντάλλαγμα χρήματα, απασχόληση ή αγαθά» και αποθαρρύνει τις σχέσεις μεταξύ του προσωπικού του και εκείνων που βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους. 

Ωστόσο, μόνο επτά από τις γυναίκες που έπεσαν θύματα κακοποίησης «γνώριζαν για την πολιτική των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύει τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση», αναφέρει η έκθεση.

Κατόπιν όλων αυτών, το Συμβούλιο του ΟΗΕ, στο οποίο μετέχουν 15 χώρες, αποφάσισε τη μείωση του προσωπικού του στην Αϊτή από 7.000 σε 2.370 άτομα. Ο αριθμός του προσωπικού της αστυνομίας παραμείνει αμετάβλητος.

Και φορείς χολέρας οι στρατιώτες του ΟΗΕ

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ πρωτοπήγε στην Αϊτή το 2004, μετά το πραξικόπημα που καθαίρεσε τον πρόεδρο Ζαν-Μπετράν Αριστίντ (Jean-Bertrand Aristide) στις 29 Φεβρουαρίου. Οι στόχοι της αποστολής ήταν να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια της χώρας, η ενίσχυση θεσμών και η προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να εξαλειφθεί η βία και να σταματήσουν οι ταραχές στη χώρα.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010, στο οποίο σκοτώθηκαν πάνω από 300.000 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης στο Πορτ-ο-Πρενς, η δύναμη του ΟΗΕ στο νησί, γνωστή ως MINUSTAH, ενισχύθηκε για να βοηθήσει στην περίθαλψη των πληγέντων και στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι στα στρατεύματα του ΟΗΕ, που είναι βέβαια μισθοφορικά, υπηρετούν άνδρες από κάθε γωνιά του πλανήτη, κυρίως όμως από τριτοκοσμικές χώρες για μείωση του κόστους. Δεν γίνεται εξέταση ή διαλογή, αλλά γίνεται δεκτός ο καθένας χωρίς ιδιαίτερη έρευνα για το ποιόν του και χωρίς καν να περάσει από ιατρικές εξετάσεις.

Έτσι, σαν να μην έφταναν η βία και ο καταστροφικός σεισμός, η Αϊτή έζησε ένα ακόμη δράμα, καθώς οι πολίτες της προσβλήθηκαν από χολέρα από… τα ίδια τα στρατεύματα του ΟΗΕ!

Σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Γέιλ, από την επιδημία χολέρας στην Αϊτή πέθαναν πάνω από 7.500 άνθρωποι ενώ μολύνθηκαν άλλοι 578.409.

Τη χολέρα μετέφεραν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης από το Νεπάλ, προκαλώντας, όπως αναφέρει η έκθεση του Γέιλ, «μια από τις μεγαλύτερες επιδημίες χολέρας στη σύγχρονη ιστορία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα μέλη της MINUSTAH κατηγορούνται για σεξουαλική επίθεση. 

Το 2012, δύο μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ βρέθηκαν ένοχοι για το βιασμό ενός 14χρονου αγοριού της Αϊτής. Καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκιση.

Ούτε είναι η πρώτη φορά που στρατιώτες του ΟΗΕ κατηγορούνται για τέτοιες απάνθρωπες πράξεις. Συνολικά από τις δυνάμεις του ΟΗΕ, ο οποίος διατηρεί περίπου 125.000 στρατιώτες σε όλο τον κόσμο, έχουν βιαστεί, κακοποιηθεί και εξαναγκαστεί σε διάφορες ανομολόγητες πράξεις πολλοί άνθρωποι, κάτι που έχει υπονομεύσει την αξιοπιστία των ειρηνευτικών αποστολών.

Εκτός από την κακοποίηση και τις σεξουαλικές επιθέσεις, οι άνδρες του ΟΗΕ σε όσες χώρες έχουν πάει έχουν συμβάλει στην κατακόρυφη αύξηση της πορνείας. Τέτοια φαινόμενα έχουν καταγραφεί στην Καμπότζη, τη Μοζαμβίκη, τη Βοσνία, το Σουδάν και το Κοσσυφοπέδιο.

Νωρίτερα αυτό το έτος, αποκαλύφθηκε ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ βιάζουν και σοδομίζουν άστεγα αγόρια που πεθαίνουν από την πείνα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR), μερικά από την ηλικία των εννέα ετών.

Και ενώ οι περιπτώσεις βιασμού ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες, ο ΟΗΕ, για να διατηρήσει το κύρος του, τις αποκρύπτει. Έτσι, στις σχετικές εκθέσεις του Οργανισμού αναφέρονται μόνο 66 περιστατικά το 2013 και 51 το 2014, για να αυξηθούν εφέτος στα 231 μόνο στην Αϊτή για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

[Πηγή]