Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Αλβανία: Κλίμα εκφοβισμού της μειονότητας στη Χειμάρρα εν όψει των δημοτικών εκλογών


Τον εκφοβισμό των ομογενών ψηφοφόρων στην περιοχή της Χειμάρρας, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής στην Αλβανία, επιχειρούν άγνωστοι που, το περασμένο Σάββατο, προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στο Εκλογικό Κέντρο του υποψηφίου δημάρχου Φρέντη Μπελέρη....

Ο Μπελέρης έχει την υποστήριξη των κομμάτων ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και «Ομόνοια», που εκπροσωπούν την ελληνική μειονότητα- στο χωριό Λούκοβο.

Οι άγνωστοι προκάλεσαν υλικές ζημιές και απομάκρυναν αφίσες και πανό του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας.

Το ΚΕΑΔ έκανε λόγο για «πράξεις βανδαλισμού» και κάλεσε τους υποψηφίους δημάρχους Χειμάρρας «να αποστασιοποιηθούν από τέτοιες άσχημες πράξεις, που επηρεάζουν την εκλογική ατμόσφαιρα και τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Να σημειωθεί πως έκθεση του Κέντρου για την Αλλαγή και τη Διαχείριση των Συγκρούσεων του ΟΗΕ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νοθείες στις επικείμενες δημοτικές εκλογές της Αλβανίας, επισημαίνοντας πως «υπάρχει μια τάση εξαγοράς ψήφων έναντι χρηματικού ποσού ή και κλοπή των ψήφων»

Ο υποψήφιος των ΚΕΑΔ και «Ομόνοια» μιλάει ευθέως για την ελληνική καταγωγή των κατοίκων της Χειμάρρας που, έως το 1945, ήταν επισήμως αναγνωρισμένη από την Αλβανία, ως ελληνική μειονοτική ζώνη.

Μονοπωλεί η Χειμάρρα

Το ενδιαφέρον των εκλογών στρέφεται στο διευρυμένο Δήμο Χειμάρρας, που αποκαλείται και Αλβανική... Ριβιέρα, καθώς πρόκειται για το κορυφαίο τουριστικό θέρετρο στη χώρα.

Μια περιοχή που έχει μπει εδώ και χρόνια, στο στόχαστρο μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της Αλβανίας -και όχι μόνο- που θέλουν να καταπατήσουν τεράστιες ιδιοκτησίες που ανήκουν σε ομογενείς ή στην εκκλησία, προκειμένου να κατασκευάσουν τουριστικά χωριά και πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Για τον Αλβανό πρωθυπουργό η επικράτηση του «εκλεκτού» του στο Δήμο Χειμάρρας, σημερινού δημάρχου κ. Γκιόργκι Γκόρο, αποτελεί «προσωπικό στοίχημα», αφού μέσω του ελέγχου του δήμου μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο υφαρπαγής της περιουσίας των εκεί ομογενών.

Όπως πολλές φορές έχουν καταγγείλει ΚΕΑΔ και «Ομόνοια», ο κ. Γκόρο λειτουργεί ως «μαριονέτα» συγκεκριμένων συμφερόντων, που επιδιώκουν να σφετεριστούν ελληνικές ιδιοκτησίες.

Στο πλαίσιο του αλβανικού «Καλλικράτη», πριν από ένα χρόνο, ο Ράμα επέβαλε τη συνένωση του Δήμου Χειμάρρας με το μουσουλμανικό Δήμο Βράνιστα, στοχεύοντας στην εθνοτική και πολιτιστική αλλοίωση της περιοχής. Τα Τίρανα δεν αναγνωρίζουν τη Χειμάρρα σαν περιοχή που κατοικείται από Έλληνες μειονοτικούς, αλλά χαρακτηρίζουν προκλητικά τους εκεί ομογενείς «δίγλωσσους» Αλβανούς.

Στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, ΚΕΑΔ-«Ομόνοια» υποστηρίζουν στο Δήμο Χειμάρρας την υποψηφιότητα του Διονύσιου Φρέντη Μπελέρη που, μετά την τελευταία προεκλογική του εμφάνιση στην Αθήνα -όπου μίλησε σε συμπατριώτες του που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα- οι επιθέσεις ΜΜΕ και πολιτικών φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση Ράμα, κορυφώνονται.

Δεν είναι τυχαίο πως η αποδοχή Μπελέρη ανάγκασε τον ίδιο τον Ράμα να ταξιδέψει μέχρι τη Χειμάρρα, προκειμένου να υποστηρίξει δημόσια τον «εκλεκτό» του, Γκόρο. Ο ίδιος έφτασε μάλιστα στο σημείο να προειδοποιήσει τους Έλληνες κατοίκους πως, εάν δεν ψηφίσουν Γκόρο, θα μείνουν χωρίς νερό και «θα ντροπιαστούν στην Αλβανική κοινή γνώμη», ενώ μίλησε απαξιωτικά για τον υποψήφιο του ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ, λέγοντας: «Ούτε το όνομά του δεν θέλω να αναφέρω».

Οι εκλογές στη Χειμάρρα μονοπωλούν το ενδιαφέρον των Αλβανικών ΜΜΕ, που την αποκαλούν ως «μάχη των μαχών». Είναι χαρακτηριστικό πως, κατά την προεκλογική περίοδο, μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί πραγματοποίησαν ντιμπέιτ, φιλοξενώντας τον κ. Μπελέρη και τους αντιπάλους του.

Η περιοχή της Χειμάρρας, όπως και άλλες περιοχές με έντονο το ελληνικό στοιχείο, δεν ανήκει στη μειονοτική ζώνη που αναγνωρίζει η Αλβανία και καλύπτει μόλις 99 χωριά της επαρχίας Αργυροκάστρου.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αν και υποστηρίζει πως η Χειμάρρα ήταν «πάντοτε αλβανική», εντούτοις πριν από ένα χρόνο δημόσια παραδέχτηκε πως εκεί «ζει ελληνική μειονότητα», προκαλώντας αίσθηση, αφού έως σήμερα τα Τίρανα χαρακτήριζαν τους εκεί Έλληνες «δίγλωσσους» Αλβανούς.

[Πηγή]