Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Το Θρυλικό Κάστρο της Χάρμαινας.


Πιστοί στο ραντεβού της, όπως κάθε Δευτέρα, η Ομάδα έρευνας των Αστικών - Μυστικών, περιηγήθηκε και συνομίλησε με περίοικους για το Κάστρο της συνοικία της Χάρμαινας. Συγκεκριμένα θα μιλήσουμε για την Ιστορία του, τούς τοπικούς θρύλους και τις παραδόσεις....
της φημολογούμενης στοιχειωμένης συνοικία τής Χάρμαινας.

Ιστορικό περίγραμμα του Κάστρου.

Στη διάρκεια των αιώνων, το Κάστρο καταστράφηκε, ανοικοδομήθηκε, πολιορκήθηκε και κατακτήθηκε διαδοχικά από τον Φίλιππο το Β, τούς Γαλάτες, τούς Ρωμαίους, τούς Βούλγαρους,τούς Σλάβους, τούς Φράγκους, τούς Καταλανούς και τούς Οθωμανούς.

Φραγκοκρατία 13ος & 14ος αι.

Εποχή με την οποία σχετίζονται πολλοί θρύλοι, και παραδόσεις για τούς οποίους θα μιλήσουμε στη συνέχεια,

Στην Ελληνική επανάσταση, ήταν το Πρώτο Κάστρο πού απελευθερώθηκε από τούς Τούρκους και πέρασε στην Ελληνική κυριαρχία την 10-4-1821 και συνέχισε να χρησιμοποιείται για Στρατιωτικούς σκοπούς, μέχρι τον Β.Π.Π.



Το Κάστρο βρίσκεται περίπου 500 μέτρα νότια από τη συνοικία τής Χάρμαινας.

Η Συνοικία της Χάρμαινας.


Μια Συνοικία με πολλά σοκάκια, με πολλά παλιά και ερειπωμένα εργαστήρια επεξεργασίας δερμάτων, με πολλά πλατάνια, με μια ξακουστή [και στοιχειωμένη κατά τον θρύλο,] πηγή.

Μια γραφική και ιστορική συνοικία με πλούσια αρχιτεκτονική που αναδεικνύεται στα δυτικά της με έναν Βυζαντινό Ναό του 11ου μχ. αιώνα, το Ναό του Σωτήρος.

Στην Συνοικία τής Χάρμαινας , αλλά και στην Άμφισσα υπήρχαν πολλά Ταμπάκικα [Βυρσοδεψεία] που χρονολογούνται πολύ πριν το 1500, φημισμένα για την επεξεργασία και την ποιότητα των Δερμάτων τούς.



Δέρματα πού ήταν περιζήτητα και ξακουστά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό !
Χρησιμοποιούνταν για να κατασκευάζονται ζώνες, τσάντες πορτοφόλια,για Βιβλιοδεσία, και πολλές άλλες χρήσεις.

Η φήμη των δερμάτων τούς,[εκτός τής καλής επεξεργασίας τούς],λέγεται ότι οφείλεται και στην ποιότητα τού νερού τής πηγής τής Χάρμαινας, [πού χρησιμοποιούσαν οι Βυρσοδέψες] το οποίο έδινε μια ιδιαίτερη στιλπνότητα στα δέρματα τους.

Σήμερα στη Χάρμαινα, λειτουργούν ελάχιστα εργαστήρια.


Το Στοιχειό της Χάρμαινας.

Για ψυχές αδικοχαμένων Ανθρώπων, μιλούν οι πολλοί και ευρέως διαδεδομένοι θρύλοι, πού περιφέρονται στην περιοχή, αναζητώντας τη λύτρωση.

Ο πιο ξακουστός θρύλος αναφέρεται στον Κωσταντή και τη Λενιό που αγαπιόντουσαν παράφορα, και είχαν σκοπό να ενώσουν τις ζωές τούς,



Ο Κωνσταντής προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα, για να παντρευτεί την καλή τού εργάζονταν σκληρά σε βυρσοδεψείο, και ταξίδευε στις γύρο Πόλεις και χωριά με το κάρο του φορτωμένο δέρματα γιο να τα πουλήσει.

Στην επιστροφή τού από ένα τέτοιο ταξείδι, η μοίρα τού είχε παίξει ένα άσχημο παιχνίδι !!
Και έμαθε το κακό μαντάτο !!

Την αγαπημένη του Λενιώ, ένα βράδυ πού είχε πάει, στην περιτριγυρισμένη από πανύψηλα δένδρα πηγή να πάρει νερό, την χτύπησε κεραυνός και ήταν νεκρή.


Μη μπορώντας να αντέξει το αναπάντεχο χαμό τής αγαπημένης τού, έπεσε από το Κάστρο,σκοτώθηκε και στοίχειωσε!!


 Το Στοιχειο της Χάρμαινας

Από τότε λέει ο μύθος,περιφέρεται σέρνοντας αλυσίδες τις νύχτες στα στενά της συνοικίας και στην πηγή.

Προστατεύει δε τούς Ταμπάκηδες και καταδιώκει τούς υπόλοιπους κατοίκους.

Τις απόκριες και συγκεκριμένα το τελευταίο Σάββατο, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με μουσικές, εικαστικές συμμετοχές και δρώμενα, όπου αναβιώνει ο θρύλος του στοιχειού της Χάρμαινας υποβοηθούμενο από μούσες και νεράιδες, συναντιόνται με το στοιχειό της τέχολης και του γκριζιού παλεύουν και σχεδόν πάντα τα νικά.

[Πηγή]