Ο Ελληνικός "τρόμος" πλανάται πάνω από την Υφήλιο
ΕΚΤ (ΝΟΒΟΤΝΙ) ΚΑΙ Φ.ΟΛΑΝΤ ΖΗΤΟΥΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΑΛΛΑ
ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΑΧΗ ΟΧΙ ΓΙΑ ΛΟΓΙΑ...
Κλίμα αιφνιδιασμού από την Eλληνική αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις επικρατεί στις πρωτεύουσες της Eυρωζώνης με το Γερμανό, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι, να δηλώνει ότι....
"Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για μείωση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA)".
Αυτό είναι κάτι που σημαίνει ότι δεν θέλουν να κόψουν τις γέφυρες (ακόμα...).
Πρόσθεσε παράλληλα ότι "υπάρχει μαι γενικότερη ανησυχία για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της".
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φ.Ολάντ, απηύθηνε έκκληση στην Ελλάδα και στους λοιπούς δανειστές να προσέλθουν πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Paris Air Show.
Στη Γερμανία το Spiegel βγήκε με άρθρο-φωτιά κατά του μισέλληνα υπουργού Οικονομικων, Β.Σόιμπλε, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να διαιρέσει την Ευρώπη και γενικά ο τρόμος της παύσης πληρωμών των δανειστών από την Ελλάδα πλανάται επάνω από την υφήλιο.
Ο εκβιασμός των δανειστών σημαίνει ότι δεν θα πληρωθεί η δόση των 1,5 δις ευρώ, περίπου, στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου και βέβαια θα πέσει "πιστόλι" και στις δόσεις των κρατών της ευρωζώνης του Ιουλίου.
Αντέχει η Ελλάδα να κάνει κάτι τέτοιο; Αντέχει! Αν υπάρξει μια βοήθεια από κάπου (Ρωσία, Κίνα) της τάξης των 5 δισ. ευρώ και προχωρήσει η κυβέρνηση σε ουσιαστική κρατικοποίηση των τραπεζών (τυπική υφίσταται και τώρα) σχετικά εύκολα η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μια δύσκολη μεν, αλλά διαχειρίσιμη κατάσταση.
Στις 18 Ιουνίου, στην Αγία Πετρούπολη ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας θα έχει πολλά να συζητήσει με τους ομολόγους των BRICS, οι οποίοι θέλουν οπωσδήποτε μια Ελλάδα στην ευρωζώνη, έστω και χωρίς να έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές...
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ αποδεικνύονται τραγικά "λίγες" για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Χωρίς επιρροή στο Βερολίνο, χωρίς ρευστό για να βοηθηθεί η Ελλάδα, χωρίς δυνατότητα να πείσουν ακόμα και τα απίθανα βαλτικά κρατίδια να σταματήσουν τις δηλώσεις κατά της χώρας, απλά παρακαλάνε (Τζακ Λιου) τον Σόιμπλε να "βοηθήσει την Ελλάδα" και αυτός τους κάνει πλάκα απαντώντας τους "να δώσουν αυτοί 50 δισ. για να βοηθήσουν τους Έλληνες".
Και η Αθήνα ακόμα και σε αυτά που έχει συμφωνήσει να δώσει, γνωρίζει πολύ καλά ότι κινείται στο ίδιο πνεύμα με τους προκατόχους της, τους συνεργάτες των δανειστών, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Μια κακή συμφωνία ή μια ρήξη δεν είναι δίλημμα. Είναι μονόδρομος.
Δεν πρέπει να υπάρξει κακή συμφωνία, η οποία μάλιστα, βάσει των νέων απαιτήσεων των δανειστών, θα προβλέπει και σταδιακό αφοπλισμό της χώρας με αποκλεισμό ακόμα και συντήρησης οπλικών συστημάτων.
Η κυβέρνηση να δώσει τέλος στις διαπραγματεύσεις "εδώ και τώρα" και να δεχθεί συνέχιση μόνο αν υπάρξει ρητή και συγκεκριμένη χρονικά αναφορά σε "κούρεμα" του χρέους και δωρεάν οικονομική βοήθεια, έστω με τη λήψη κάποιων δύσκολων οικονομικών μέτρων.
Από εκεί και πέρα, ας αφήσει τους δανειστές να τα βγάλουν πέρα με ένα "φέσι" 350 δισ ευρώ χώρας της ευρωζώνης...
Στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση στη Βουλή, ενόψει τόσο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ την Τετάρτη, αλλά και του Eurogroup της Πέμπτης, ο Α.Τσίπρας αρχίζει πλέον να συνειδητοποιεί ότι η ρήξη είναι προτιμότερη από μία κακή συμφωνία.
Πάντως στις 14:00 αναμένεται νέα ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, οπότε μπορεί να έχουμε και νεότερα.
[Πηγή]