.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ο ΠΡΟΓΟΝΟΣ του 16ΑΚΤΙΝΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ της ΒΕΡΓΙΝΑΣ στην ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


Το μέτωπο του βοδιού φέρει ένα ηλιακό σύμβολο με τη μορφή ενός οκτάκτινου αστεριού. Φωτογραφία: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας.
Ένα αρχαίο Ελληνικό μολύβδινο βουκράνιο (δηλαδή ένα χειροποίητο αντικείμενο που απεικονίζει ένα κρανίο βοδιού), του 5ου αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε από Βούλγαρους αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Ζωζόπολη (η Ελληνική αποικία Απολλωνία Ποντική), ένα θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας.
....
Τα βουκράνια ήταν μια κοινή μορφή διακόσμησης στην αρχιτεκτονική, όσο και φυλαχτά, με τη μορφή ενός κεφαλιού βοδιού. Η χρήση του μοτίβου αυτού εμφανίστηκε στην Αρχαία Ελλάδα κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και υιοθετήθηκε, επίσης, από τους αρχαίους Θράκες.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, τα βουκράνια χρησιμοποιήθηκαν ως διακοσμητικά μοτίβα στην αρχιτεκτονική της πρώτης Δυναστείας της Αιγύπτου όπου και ανασκάφηκαν στους μασταμπάδες της Σακκάρα, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές σε όλο τον αρχαίο κόσμο.

Το οκτάκτινο αστέρι που βρέθηκε στην Σωζόπολη φαίνεται παρόμοιο με τον λεγόμενο "Ήλιο της Βεργίνας", αλλά προηγείται αυτού κατά έναν αιώνα.

Ο Ήλιος της Βεργίνας είναι ένα 16-άκτινο αστέρι που ανακαλύφθηκε σε μια χρυσή λάρνακα του 4ου αιώνα π.Χ. από ένα χάρακα του Αρχαίου Ελληνικού Βασιλείου της Μακεδονίας, οι οποίοι είναι είτε ο Φίλιππος Β΄ (359-336 π.Χ.), ή ο γιος του ο Φίλιππος Γ΄ Αρριδαίος (323-317 π.Χ..), ετεροθαλής αδελφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.).

Το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πως μια σύνδεση μεταξύ του οκτάκτινου αστεριού του βουκράνιου στην Σωζόπολη και του δεκαεξάκτινου αστεριού του Ήλιου της Βεργίνας είναι δυνατή, δεδομένου ότι ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος Β ' είναι γνωστό ότι είχε πολύ καλές σχέσεις με τους Έλληνες της Απολλωνίας Ποντικής, στις ακτές της Δυτικής Μαύρης Θάλασσας και ότι την είχε επισκεφθεί. Λέγεται, επίσης, πως η Απολλωνία Ποντική διαμεσολάβησε στη διαμάχη του Φιλίππου Β 'με τον Σκύθη βασιλιά Ateas (περίπου 429-339 π.Χ.), σύμφωνα με ερευνητές.

Είναι φανερή η ομοιότητα σχεδιασμού των ακτίνων μεταξύ του βουκρανίου και του Ήλιου της Βεργίνας.

Το οκτάκτινο αστέρι, ως αρχετυπικό σύμβολο, φαίνεται να έρχεται σε μία πλήρη συμφωνία με τον οκταπέταλο ρόδακα, ένα ηλιακό σύμβολο, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Καρλαούζο
της εταιρείας "Σφαιρική Αντιληπτικότητα" ήταν το βασικό σύμβολο των Ελευσινίων Μυστηρίων. 

.
Οκταπέταλος ρόδακας ανάμεσα σε δύο βουκράνια, από μια ζωφόρο σε συγκρότημα ναού της Σαμοθράκης. Φωτογραφίa: Wikipedia

Ο οκταπέταλος ρόδακας αποτελεί την ολοκληρωμένη άποψη για ό,τι βλέπεις και ό,τι βιώνεις μέσα από τις εξής διαστάσεις: Μπροστά, Πίσω, Δεξιά, Αριστερά, Πάνω, Κάτω, Μέσα, Έξω. Όταν κατακτήσεις αυτά τα οκτώ σημεία, τότε έχεις κατανοήσει και αποκτήσει μία σφαιρική εικόνα για το οτιδήποτε. Με άλλα λόγια, είναι ένα σύμβολο πληρότητας.


Ενέχεται, άραγε, ο συμβολισμός του οκταπέταλου ρόδακα στο οκτάκτινο αστέρι του βουκρανίου της Σωσόπολης; Κι αν ναι, τότε, τι θα μπορούσε να συμβολίζει ένα διπλό οκτάκτινο αστέρι, δηλαδή ένα δεκαεξάκτινο, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας; Την γνώση του σύμπαντος;

Η πορεία του κληρονόμου του Ήλιου της Βεργίνας, Αλέξανδρου του Μακεδόνα, σύμφωνα με τα διασωθέντα κείμενα και διάφορες επιπλέον μελέτες, φαίνεται να επαληθεύουν την άποψη αυτή.