Εντόπισε ζωντανούς τέσσερις ανθρώπους που είχαν
εγκλωβιστεί στα ερείπια μετά τον σεισμό στις 25 Απρ.
Η φορητή συσκευή Finder αναπτύχθηκε από τη NASA σε συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Φωτογραφία:NASA/JPL-Caltech )
Λονδίνο: Τέσσερις άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στα ερείπια μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Νεπάλ στις 25 Απριλίου βρέθηκαν ζωντανοί χάρη σε μια συσκευή της NASA που ανιχνεύει την κίνηση της αναπνοής και της κυκλοφορίας του αίματος κάτω από το δέρμα....Η συσκευή Finder λειτουργεί όπως τα ραντάρ, σαρώνοντας τον χώρο με ραντάρ ακόμα και κάτω από αρκετά μέτρα ερειπίων.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που έκανε τη δουλειά του. Είναι η πρώτη φορά που το Finder χρησιμοποιείται σε μια πραγματική φυσική καταστροφή» δήλωσε στους Los Angeles Times ο Τζέιμς Λαξ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.
Η συσκευή αναπτύχθηκε από το JPL σε συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Η τεχνολογία αδειοδοτήθηκε στην εταιρεία R4 Inc, της οποίας ο πρόεδρος ταξίδεψε στο Νεπάλ με δύο πρωτότυπα του σαρωτή.
Μέγεθος βαλίτσας και βάρος κάτω από δέκα κιλά
Το Finder, το οποίο έχει μέγεθος βαλίτσας και βάρος κάτω από δέκα κιλά, εντόπισε δύο επιζώντες σε μια κλωστοϋφαντουργία που κατέρρευσε στη σεισμόπληκτη πόλη του Τσαουτάρα, καθώς και δύο ακόμα άτομα σε διαφορετικό κτίριο. Τα θύματα είχαν παγιδευτεί κάτω από αρκετά μέτρα τούβλων, λάσπης, ξύλων και άλλων υλικών.
Η συσκευή εκπέμπει μικροκύματα χαμηλής ενέργειας τα οποία μπορούν να διαπερνούν στερεά υλικά σε βάθος αρκετών μέτρων. Ένα μέρος της ακτινοβολίας ανακλάται από τα σώματα των επιζώντων και επιστρέφει στη συσκευή.
Η ρυθμική κίνηση του στήθους κατά την αναπνοή, όπως και οι παλμοί της κυκλοφορίας του αίματος, είναι δυνατό να γίνουν αντιληπτοί όταν τα ανακλώμενα μικροκύματα φτάνουν στη συσκευή ταχύτερα ή πιο αργά από ό,τι θα αναμενόταν για ένα ακίνητο αντικείμενο.
Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι το Finder μπορεί να διακρίνει τους επιζώντες από ζώα ή ακόμα και από ένα εκκρεμές που συνεχίζει να ταλαντώνεται στα ερείπια.
Τέσσερις ζωές έχουν ήδη σωθεί με την τεχνολογία της NASA, και πολλές ακόμα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν στο μέλλον.
[Πηγή]