Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Goldman Sachs: "Η Ελλάδα έχει ήδη μολύνει την ευρωζώνη"

"Αν δεν συμφωνήσουν μαζί της θα τους καταστρέψει"
"ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ"
"ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ"

Ο άρχων των αγορών, ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs, σε μια έκθεση που έρχεται την επαύριο της έκθεσης της ΕΚΤ που προβλέπει Αρμαγεδόνα στην Ευρώπη και έλλειψη ρευστότητας αν δεν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας - δανειστών....

Σε σημερινή έκθεσή του γράφει ακριβώς το ίδιο και καταλήγει στην εκτίμηση ότι "Θα υπάρξει συμφωνία γιατί οτιδήποτε άλλο θα κοστίσει πολύ ακριβά στην παγκόσμια οικονομία".

Και μάλιστα αναφέρει ακριβώς αυτό που έλεγε χθες και η ΕΚΤ: Οτι ήδη έχει προβλήματα δανεισμού η ευρωζώνη με τα ομόλογα των χωρών της να έχουν αρχίσει να μολύνονται από την ελληνική κρίση. Συγκεκιρμένα αναφέρει ότι: "Παραμένει η υψηλή μεταβλητότητα στα ομόλογα της ευρωζώνης, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι έχει αρχίσει να μεταδίδεται και στους τίτλους άλλων χωρών της περιφέρειας η δυσχέρεια σον δανεισμό μέσω ομολόγων. Π.χ. Η συσχέτιση μεταξύ των ελληνικών 10ετών με τα αντίστοιχα Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας έχει αυξηθεί μετά το Μάρτιο παρά το QE".

"Εξακολουθούμε να περιμένουν χαμηλή απόδοση σε ό,τι αφορά τις προσαρμοσμένες αποδόσεις των τίτλων της ευρωπαϊκής περιφέρειας τον επόμενο μήνα καθώς οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται" γράφει.

Και προχωρά στην παράθεση πληροφοριών ότι επίκειται ια προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Αυτό θα οδηγήσει σε εκταμίευση επαρκών πόρων για να πληρωθεί το ΔΝΤ τον Ιούνιο και να ανοίξει το δρόμο για την επόμενη φάση των διαβουλεύσεων που αφορούν, σύμφωνα με την Goldman Sachs, σε ένα τρίτο πρόγραμμα.

Ο οίκος υπενθυμίζει τη θέση του για το τι θα γίνει από νομική πλευρά σε περίπτωση που δεν πληρωθεί μια δόση του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει μια τέτοια εξέλιξη δεν θα πυροδοτήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και δεν θα οδηγήσει τον EFSF στο να ζητήσει την εξόφληση του συνόλου του δανείων.

Εκτιμά επίσης ότι δεν θα προκαλέσει την αναστολή της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ γιατί αν συνέβαινε αυτό θα ακολουθούσε ένα ντόμινο που δεν θα μπορούσε κανείς να ελέγξει.

Αν αποφευχθεί η άρνηση πληρωμών έναντι του ΔΝΤ και εξασφαλιστεί ότι οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν από την Αθήνα προς την ΕΚΤ θα μεταβιβαστούν στον επίσημο τομέα το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει ένα βραχυπρόθεσμο ράλι ανακούφισης, εκτιμά. 

Ωστόσο θα είναι βραχύβιο καθώς θα πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα και να περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών με κούρεμα του ελληνικού χρέους.

[Πηγή]