.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ε.Ράμα: "Ξεχάστε την ΑΟΖ - Δεν μας ενδιαφέρουν οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα"

Κρίση με την Αλβανία
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ

Σε μια προκλητική δήλωση προχώρησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ο οποίος είπε αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, «δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας», δείχνοντας....
έτσι τις διαθέσεις του για το κρίσιμο ζήτημα της ΑΟΖ.

«Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα.

Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς» δήλωσε ο Ε.Ράμα.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε τα εξής: «Η πολιτική ηγεσία της φίλης και γείτονος χώρας διολισθαίνει, λόγω και έργω, καθημερινά.

Η επιστροφή στη λογική και στο σεβασμό της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω».

Ξεχνάει όμως ο Ε.Ράμα ότι το 2009 η τότε κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα είχε υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ και την ακύρωσε το κόμμα του, προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, κατόπιν παραινέσεων της Τουρκίας του Ρ.Τ.Ερντογάν.



Σημειώνεται δε ότι με έντονο διάβημα που επιδόθηκε στον Έλληνα πρεσβευτή στα Τίρανα, η Αλβανία προχώρησε για πρώτη φορά σε ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο χερσαίο χώρο της Νοτίου Ηπείρου.

Συγκεκριμένα, πριν δύο εβδομάδες προχώρησαν στο διάβημα στην Αθήνα ζητώντας να γίνει τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα, ενώ απαίτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών που διεξάγονται για υδρογονάνθρακες στη Νότιο Ήπειρο!

Την ίδια στιγμή που η ανάφλεξη στα Δυτικά Βαλκάνια ανασύρει ξανά από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας το θέμα της «Μεγάλης Αλβανίας».

Σύμφωνα με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το 2011 ο τότε υπουργός Ενέργειας, Γ.Μανιάτης, οι έρευνες θα γίνουν σε μεγάλη έκταση πάνω από τα Γιάννενα, ενώ τότε δεν ετέθη κανένα θέμα. Η υποψία - για να μην πούμε βεβαιότητα - είναι ότι πίσω από τις κινήσεις των Τιράνων βρίσκεται η Άγκυρα.

Συνεπώς η φράση του Ε.Ράμα «δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας» με διασταλτική - επεκτατική ερμηνεία δεν αναφέρεται μόνο στα θέματα της ΑΟΖ αλλά και στο θέμα των χερσαίων συνόρων.



«Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με την κυβέρνηση της Αθήνας. Έχω συγχαρεί τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα για την εκλογή του και τον έχω καλέσει να επισκεφθεί τα Τίρανα και θα ήμουν ευτυχής να επισκεφθώ την Αθήνα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Σχολιάζοντας δε, την εκλογή του Σπετίμ Ιντρίζι, από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ως αντιπροέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου, σημείωσε: «Ως προς το θέμα αυτό, όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς» δήλωσε ο Έντι Ράμα

Μόνο που ο Σπετίμ Ιντρίζι ήδη μας κάνει υποδείξεις. Αμέσως μετά την εκλογή του στο αξίωμα του αντιπροέδρου της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς αισθάνεται τώρα μετά την εκλογή του ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αισθάνομαι προνομιούχος για το αξίωμα, είναι μια θετική εκτίμηση που γίνεται στο κόμμα PDIU, στους ψηφοφόρους μας, αλλά και στην υπόθεση, την οποία το κόμμα μας εκπροσωπεί. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν οι Αλβανοί της Τσαμουριάς στην Ελλάδα θα κερδίσουν τα δικαιώματά τους, σύντομα θα έχουμε και Τσάμη αντιπρόεδρο στην Βουλή της Ελλάδος».

Το "έργο" με τους Αλβανούς μόλις ξεκίνησε και έχει πολύ "δρόμο" μπροστά του.

[Πηγή]