Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Η Μυθολογία των Χόπι


Οι Χόπι είναι μια φυλή ιθαγενών της Αμερικής που ζουν στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες....

Οι Θεοί



Ο Κοκοπέλλι είναι ένας θεός που λατρεύεται από πολλές φυλές στα νοτιοδυτικά. Είναι καμπούρης και παίζει φλογέρα. Οι Χόπι πίστευαν ότι αυτός έφερνε τα μωρά στις εγκύους, ενώ έχει σχέση με πολλές τελετές που σχετίζονται με το γάμο.



Ο Μουγίνγκουα είναι καχίνα, πνεύμα που αναπαρίσταται με μια κούκλα από τους Χόπι. Είναι ο θεός της βλάστησης των καρπών.



Ο Ταϊόβα είναι ο θεός-δημιουργός. Δημιούργησε τον πρώτο άνθρωπο, τον Σοτουκνάγκ, και τον διέταξε να δημιουργήσει το σύμπαν.



Ο πρώτος κόσμος ονομάστηκε Τοκπέλα και περιελάμβανε γη, νερό και αέρα, καθώς και την Κογιανγκβούτι, τη Γυναίκα Αράχνη, που έκανε τους δίδυμους Παλονγκαχόγια και Ποκανγκχόγια, αρχηγό της αρχαίας φυλής των Ανασάζι.



Αυτοί δημιούργησαν τους ποταμούς, τα βουνά και τους ωκεανούς. Η Κογιανγκβούτι ύστερα δημιούργησε όλα τα ζωντανά πλάσματα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν υπάκουαν τους θεούς κι έτσι ο Σοτουκνάγκ τους σκότωσε με έναν κατακλυσμό.

Άλλοι δυο "κακοί" κόσμοι δημιουργήθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ τώρα βρισκόμαστε στον τέταρτο κόσμο, τον Tuwaqachi.


Οι καχίνα είναι κούκλες με μάσκες, οι οποίες συμβολίζουν τα πνεύματα των νεκρών.

Η Μέρα του Εξαγνισμού

Οι Χόπι πιστεύουν ότι ένας μεγάλος πνευματικός δάσκαλος, γνωστός ως "Γηραιός Αδελφός" ή "Αληθινός Λευκός Αδελφός", θα έρθει ως "Ανατέλλων Ήλιος" και θα ενώσει τα δυο κομμάτια του κόσμου που είχαν χωριστεί στο μακρινό παρελθόν.



Ο Γηραιός Αδελφός θα έρθει μετά τους δυο μεγάλους πολέμους για να εγκαινιάσει τη μελλοντική εποχή: τη Μέρα του Εξαγνισμού.

Μία άγνωστη λατρεία των Hopi



Κάθε φυλετική ομάδα διαθέτει τα κρυφά της μυστικά. Πόσο δε περισσότερο όταν πρόκειται για μία τόσο μυστήρια φυλή, όπως αυτή των Hopi ινδιάνων.

Η ιστορία τους αν και καταγράφεται σε δεκάδες βιβλία παγκοσμίως, ωστόσο οι πανεπιστημιακοί τείνουν να διαγράφουν σημαντικές πληροφορίες ως μη αναγκαίες για τη κατανόηση των λατρευτικών πρακτικών της φυλής.



Ευτυχώς εντός των προηγουμένων ημερών κατάφερα να αποκτήσω μερικά δυσεύρετα βιβλία σχετικά με τους Hopi.

Σ’ ένα εξ αυτών, το περίφημο “An Interpretation of Hopi Culture” του ερευνητή Richard Bradfield, συνάντησα το εξής μικρό απόσπασμα: “υπάρχει μία συνάφεια ζώων, με χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους τον λύκο και το coyote με τη μαγεία και την τέλεση της από τους Hopi.



Τόσο το coyote όσο και ο λύκος θεωρούνται ως οι πηγές του duhisa, δηλαδή η πηγή της δύναμης των μάγων”.

Τώρα σε ολόκληρο το Chaco Canyon του Colorado και κυρίως βάσει των λαογραφικών παραδόσεων φυλών, όπως αυτών των Navajo, η άσκηση τελετών μαγείας θεωρείται απαράδεκτη ενέργεια. Ωστόσο οι Hopi διέθεταν μία τελετή με τον τίτλο Yaya.



Κατά τη διάρκεια της σαμανιστικής τελετής, οι παρευρισκόμενοι δέχονταν τις δυνάμεις του λύκου και του coyote, δηλαδή την ικανότητα να βλέπουν στο σκοτάδι αλλά και κατά ένα περίεργο τρόπο, να βαδίζουν πάνω σε φλόγες.

Σε μία πρώτη ματιά μοιάζει με ακόμα μία σαμανιστική πρακτική, τύπου βιβλίων Castaneda αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στο εξαιρετικό λαογραφικό βοήθημα του Frank Waters, “Book of the Hopi” διαβάζω:



“…περίπου τα μεσάνυχτα μία βαθειά ομίχλη σκεπάζει τον σαμάνο, γεγονός που σηματοδοτεί και την επιτυχία της τελετής. Το άστρο που προστατεύει πλέον τους μυημένους είναι το Ponochona”. Το άστρο αυτό, δίχως να μας προκαλεί έκπληξη, είναι ο Σείριος.

Ο εθνογράφος A. Stephen εντοπίζει τη ρίζα της λέξης Yaya στην αντίστοιχη διάλεκτο των Navajo, με τη σημασία του ουράνιου πατέρα (ya’ yatu). Υποστηρίζει μάλιστα, ότι η πρώτη κοινωνία των Hopi ήταν μία “κοινωνία φαλλικής, μαγικής λατρείας”, η οποία προέβαινε σε αρκετές παράλογες πρακτικές, όπως τον κατακρημνισμό μυημένων από ψηλούς λόφους.



Βέβαια τέτοιες ενέργειες δεν ήταν συχνές, μέχρι την περίοδο των μεγάλων ξηρασιών, όταν κι ένα μικρό μέρος του “ιερατείου” θυσίαζε ακολούθους του, με σκοπό να εξευμενίσει την οργή του θεού Ήλιου.

Μόλις το 2000 ο αρχαιολόγος Christy Turner έφερε στην επιφάνεια μία σκοτεινή σελίδα για την ιστορία των προγενέστερων Ανασάζι. Βάσει ερευνών του στο Chaco Canyon καταγράφει στο βιβλίο του “Man Corn” την εξής θεωρία:

“Είμαι της γνώμης, ότι το τέλος των Ανασάζι επιταχύνθηκε κι από τις παρανοϊκές θυσιαστήριες τελετές των θρησκόληπτων ηγετών των Ανασάζι εις βάρους του λαού τους και τον κανιβαλισμό των πτωμάτων. Τη θεωρία μου αυτή επιβεβαιώνει και η εξέταση των υπολειμμάτων των σκελετών που ανασκάφηκαν στη περιοχή”.


Εκτός αυτών, ο καθηγητής αρχαιολογίας θεωρεί, πως οι συγκεκριμένοι ηγέτες ήταν επηρεασμένοι από τις θυσιαστήριες τελετές των Μάγια προς τιμήν του θεού Tezcalipoca.

Ερευνώντας γενεαλογικά τη καταγωγή των Hopi βλέπουμε, ότι παρακλάδια της φυλής, όπως αυτά των Reed-Greasewood-Bow και Kokop-Coyote διαθέτουν συγγένεια με τους αρχαίους Ανασάζι.

Ο ερευνητής David Roberts στο βιβλίο του “In Search of the Old Ones” αναρωτιέται βάσει ψυχολογικής προσέγγισης το τραγικό τέλος των Ανασάζι υποστηρίζοντας σε κάθε σημείο την ύπαρξη αυτής της σκοτεινής λατρείας των Ανασάζι κι εν συνεχεία των Hopi.

Μπορεί να είναι αυτή η αιτία της εξαφάνισης των Ανασάζι; Είναι δυνατόν να επέζησε η τελετή της αιματοχυσίας στους Hopi; Μήπως η απαγόρευση της μας δίνει την οριστική απάντηση στο αίνιγμα μας;

Φωτοεπιμέλεια: Ε-ΡΟΔΙΟΣ

[Πηγή]