.

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ο Μαύρος Θάνατος Χτυπάει Τις Ηνωμένες Πολιτείες


Η ασθένεια που στο μεσαίωνα προκάλεσε τον θάνατο εκατομμυρίων θυμάτων εμφανίστηκε πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η βουβωνική πανώλη (πανούκλα) ή ο Μαύρος Θάνατος. Το βακτήριο που προκαλεί την πανώλη μπορεί να μεταδοθεί μέσω του....
βήχα σε άλλους και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Η πανώλη πήρε το τρομακτικό όνομα του "Μαύρου Θανάτου" όχι μόνο λόγω των σωματικών συμπτωμάτων, αλλά και επειδή το 93% των θυμάτων, πεθαίνει αν δεν υπάρχει έγκαιρη ιατρική βοήθεια.

Λέγετε ότι η πανώλη ξεκίνησε από ένα άρρωστο πίτμπουλ στο Κολοράντο, όταν ο ιδιοκτήτης ένας φίλος του και δύο κτηνίατροι μολύνθηκαν από το βακτήριο. Όλοι τους έλαβαν άμεσα αντιβιοτικά.

Η νόσος είναι πάρα πολύ μεταδοτική, όπως το κοινό κρυολόγημα. Προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis, το οποίο κανονικά μεταδίδεται από τα τσιμπήματα των ψύλλων.

«Ο Μαύρος Θάνατος» προκάλεσε κατά τον 14ο αιώνα 200 εκατομμύρια θύματα στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, το τελευταίο ξέσπασμα της νόσου αναφέρεται το 1925. Από το 1900 μέχρι και το 2012 ήταν μόνο 74 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια μέσω τσιμπημάτων απο ψύλλους.

Ενώ ο φόβος του Μαύρου Θανάτου, χάρη στα αντιβιοτικά έχει μειωθεί, λόγω της κακής δράσης των διαφόρων αντιβιοτικών υπάρχουν ανησυχίες για την αντιμετώπιση της νόσου. Οι γιατροί και οι κτηνίατροι έχουν ενημερωθεί για τα συμπτώματα της νόσου τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.

[Πηγή]