.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

«Βιοτσιμέντο» διορθώνει τις ρωγμές του και επαναθεραπεύεται (Βίντεο)

"Στρατολογεί" ζωντανά βακτήρια

Είναι το δημοφιλέστερο δομικό υλικό από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, φαίνεται όμως ότι επιδέχεται ακόμα πολλές βελτιώσεις: Ολλανδοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα «βιοτσιμέντο» που αυτοεπιδιορθώνει τις ρωγμές του στρατολογώντας ζωντανά βακτήρια....

Το ζωντανό μπετόν είναι τώρα υποψήφιο για ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας, και τα πρώτα τρία προϊόντα έχουν ήδη φτάσει στην αγορά.

Οι ρωγμές

Όσο καλά κι αν έχει προετοιμαστεί, το τσιμέντο πάντα κινδυνεύει να εμφανίσει ρωγμές, οι οποίες αφήνουν το νερό να περάσει και να διαβρώσει τις σιδερένιες ράβδους του οπλισμένου σκυροδέματος.

Τη λύση θα μπορούσε να δώσει η εφεύρεση του Χενκ Γιόνκερς, μικροβιολόγου στο Πανεπιστήμιο της Ντελφτ, ο οποίος εργάζεται στην ιδέα του από το 2006.

Το βιοτσιμέντο είναι κανονικό τσιμέντο που περιέχει σφαιρίδια βιοδιασπώμενου πλαστικού, γεμάτα με αποξηραμένα σπόρια βακτηρίων. Τα σφαιρίδια μπορούν να παραμείνουν άθικτα για δεκαετίες μέχρι να έρθουν σε επαφή με νερό, οπότε διαλύονται και απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους. Τα βακτήρια ξυπνούν τότε από το λήθαργο και αρχίζουν να γεμίζουν τις ρωγμές με ασβεστίτη, το βασικό συστατικό του ασβεστόλιθου.

Τα βακτήρια

Ο Γιόνκερ επέλεξε βακτήρια του γένους Bacillus, των οποίων τα σπόρια μπορούν να παραμείνουν ζωντανά για δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια. «Χρειαζόμαστε βακτήρια που μπορούν να επιζήσουν στο σκληρό περιβάλλον του τσιμέντου» λέει ο ερευνητής. 

Εκτός του ότι είναι πολύ ξηρό, το τσιμέντο είναι επίσης υπερβολικά αλκαλικό (έχει υπερβολικά υψηλό pH) για τους περισσότερους μικροοργανισμούς. Οι βάκιλοι, όμως, δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα.

Το μόνο που χρειάζονται τα βακτήρια όταν συνέλθουν από το λήθαργο είναι τροφή και πρώτες ύλες για το σχηματισμό ασβεστόλιθου. Ως τροφή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν απλά σάκχαρα, ωστόσο το τσιμέντο που θα προέκυπτε θα ήταν μαλακό και αδύναμο. 

Ο Γιόνκερ επέλεξε τελικά το γαλακτικό ασβέστιο, το οποίο οποίο συνδυάζεται με ανθρακικά ιόντα και δίνει ασβεστίτη.

Όπως ανακοίνωσε τον Απρίλιο το Πανεπιστήμιο της Ντελφτ, ο ερευνητής είναι υποψήφιος για το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Εφευρέτη, το οποίο απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. 

Μόνο φέτος έχουν φτάσει στην αγορά τρία προϊόντα που βασίζονται στη νέα τεχνολογία: τσιμέντο που αυτοεπιδιορθώνεται, στερεό κονίαμα επιδιόρθωσης και μια υγρή παραλλαγή.

EPOfilms

[Πηγή]