.

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Τ.Χριστοδουλοπούλου: "Δεν χωράνε αλλά αυτό δεν λέει τίποτα"

Στήνουν σκηνές για την εγκατάσταση των λαθρο

Την εκτίμηση ότι η ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα αυξήθηκε λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Συρία εκφράζει η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η ίδια τονίζει πρόκειται για πρόσφυγες κι όχι για (λαθρο)μετανάστες....

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, σημειώνει πως η Ελλάδα πρέπει να επινοήσει λύσεις που θα ανταποκρίνονται σε έκτακτες ανάγκες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Καταλήξαμε ότι πρέπει να ζητήσουμε από την περιφέρεια, τους δήμους και τον στρατό ελεύθερους ανοιχτούς χώρους, όπου θα εγκαταστήσουμε σκηνές και θα φιλοξενούνται άνθρωποι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης, ώστε να μην στοιβάζονται στα λιμεναρχεία και στα αστυνομικά τμήματα» αναφέρει.

Σε ερώτηση για το αν χωράνε άλλοι πρόσφυγες και (λαθρο)μετανάστες απαντά: «Κοιτάξτε, στην Ελλάδα δεν χωράνε συνταξιούχοι, γιατί έχουν ναυαγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν χωράνε νέοι, γιατί η ανεργία έχει αυξηθεί, δεν χωράνε τα μωρά, γιατί δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί. Προφανώς δεν χωράνε και οι (λαθρο)μετανάστες και οι πρόσφυγες, γιατί δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας και δομές. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα».

=====================================================================

Δείτε βίντεο από την εισβολή λαθρομεταναστών στην ακριτική Γαύδο.
Δραματική η κατάσταση στη στο νησί

Δείτε εικόνες και βίντεο από την ακριτική Γαύδο. Μόνο χθες, Μεγάλη Πέμπτη κατέφτασαν περίπου 160 λαθρομετανάστες.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.



vassilis mathioudakis

=====================================================================

Συνθήκες έκτακτης ανάγκης στα νησιά
Τριπλασιασμός των λαθρομεταναστών

Συνθήκες έκτακτης ανάγκης διαμορφώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εξαιτίας της πρωτοφανούς αύξησης του αριθμού των λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Καθημερινή» φαίνεται τριπλασιασμός των λαθρομεταναστών που συνελήφθησαν από τις λιμενικές αρχές το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Συγκεκριμένα, το α΄ τρίμηνο του έτους διασώθηκαν από το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος 10.445 αλλοδαποί, που εντοπίστηκαν να μπαίνουν παράνομα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τη στιγμή που ο αριθμός τους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 2.863.

Μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι πλωτό του Λιμενικού περισυνέλεξε 43 λαθρομετανάστες που επέβαιναν σε ακυβέρνητο φουσκωτό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ρόδου. Στην Κω, αντίστοιχα, στρατιωτικό παρατηρητήριο εντόπισε χθες το πρωί φουσκωτή βάρκα με 38 λαθρομετανάστες, που επίσης περισυνελέγησαν από το Λιμενικό.

«Τα περιστατικά είναι πλέον καθημερινά», λέει στην «Κ» στέλεχος του Λιμενικού στα Δωδεκάνησα και χαρακτηρίζει «Γολγοθά» την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διαχείριση του φαινομένου, καθ’ ότι, όπως λέει, «στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν υποδομές και επομένως οι λαθρομετανάστες φιλοξενούνται υπό άθλιες συνθήκες σε λιμεναρχεία και αστυνομικά τμήματα».

Από την αρχή του έτους μέχρι την 31η Μαρτίου το Λιμενικό στην Κω συνέλαβε 518 λαθρομετανάστες (αντί 154 πέρυσι), ενώ τη Δευτέρα επτά λαθρομετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο δουλεμπορικού σκάφους με προορισμό την Κω, στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ακόμη εντονότερο είναι το πρόβλημα στη Λέσβο και δευτερευόντως στη Χίο .

Στη Λέσβο, συγκεκριμένα, το Λιμενικό έχει εντοπίσει και περισυνελέξει από την αρχή του χρόνου 5.123 αλλοδαπούς, τους μισούς, δηλαδή, από τους συνολικά 10.445 συλληφθέντες λαθρομετανάστες. Τη Δευτέρα, ενδεικτικά, στη θαλάσσια περιοχή «Συκαμινέας» και στην ακτή «Αμμουδέλι» βρέθηκαν 26 και 50 αλλοδαποί αντίστοιχα, οι οποίοι και συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα.

[Πηγή]