.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

"Το Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ τίμησε τον Σταμάτη Κριμιζή"


Το Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ (Smithsonian Air and Space Museum) απένειμε το βραβείο Lifetime Achievement στον Έλληνα ακαδημαϊκό Σταμάτη Κριμιζή για τη συνολική συμβολή του στην επιστήμη του Διαστήματος....
καθώς για περισσότερα από 45 χρόνια καινοτομεί στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος.

Το συγκεκριμένο βραβείο θεσπίστηκε το 1985 και αναγνωρίζει τα εξαιρετικά επιτεύγματα στους τομείς της Αεροδιαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις στον χώρο της Αεροδιαστημικής.

«Ο κ. Κριμιζής έχει συμβάλει ποικιλοτρόπως στην έρευνα του Διαστήματος. Ελάχιστοι έχουν συμβάλει στη γνώση μας για το ηλιακό σύστημα τόσο όσο κ. κ. Κριμιζής» δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου J.R. Dailey.



«Ο Σταμάτης είναι ένας από τους πιο έμπειρους επιστήμονες του John hopkins Applied Physics Laboratory και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για αυτή την αναγνώριση μιας ζωής που περιστρέφεται γύρω από την επιστημονική περιέργεια.

Η επαγγελματική του καριέρα συνέπεσε με την έναρξη της εξερεύνησης του διαστήματος, και αυτός και οι συνάδελφοί του, εκμεταλλεύτηκε πλήρως αυτή την καταπληκτική ευκαιρία.

Το όραμα του για την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων τρόπων για τη NASA ώστε να εξερευνηθεί το ηλιακό σύστημα, εφόσον το εργαστήριο με την ευκαιρία να συνεισφέρουν τη μηχανική και την επιστήμη σε αναζήτηση της ανθρωπότητας για να κατανοήσουμε το σύμπαν μας» δήλωσε ο Ralph Semmel, διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του John Hopkins.

Smithsonian National Air and Space Museum

Ο Δρ Σταμάτιος Μ. Κριμιζής έχει στο ενεργητικό του μια μακροχρόνια και διακεκριμένη καριέρα σαν εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. καθώς και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. 

Γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου. Εκεί τελείωσε Δημοτικό και το Γυμνάσιο.

Γιος Έλληνα μετανάστη που πηγαινοερχόταν στην Αμερική, μετά το θάνατο του πατέρα του πήγε στην Αμερική όπου και σπούδασε. 

Μέγιστη είναι η συμβολή του στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ.

Το 1993 εξελέγη μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας (International Academy of Astronautics), είναι συνεργαζόμενο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα και βραβεύθηκε επίσης από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο.

Το 1979 η Διεθνής Αστροναυτική Ένωση (International Astronautical Union) έστειλε το δικό του όνομα στον ουρανό, μετονομάζοντας τον Αστεροειδή 1979 UH, σε 8323 KRIMIZIS.

Είναι ο μόνος επιστήμονας στον κόσμο, ο οποίος με τα όργανα που έχει σχεδιάσει έχει εξοπλίσει διαστημικά σκάφη σε αποστολές στους επτά από τους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

[Πηγή]