.

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Σπάνιο μαύρο φλαμίνγκο στην Κύπρο (βίντεο)


Στον μεσογειακό χώρο, τα φλαμίνγκο συγκεντρώνονται σε σμήνη πολλών χιλιάδων και επισκέπτονται τις αλυκές της Κύπρου. Πηγή: Wikimedia Commons
Ένα μοναδικό φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία: ένα μαύρο φλαμίνγκο θεάθηκε στην Κύπρο ανάμεσα στους χιλιάδες ροζ εκπροσώπους του είδους, και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά! ΤΟ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ είναι πτηνό του γένους των φοινικόπτερων....

Είναι ένα πουλί που συναντάται σε όλο τον κόσμο και έχει χαρακτηριστικό ροζ φτέρωμα. Είναι ψιλόλιγνο με λεπτά πόδια και γαμψή μύτη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Cyprus Weekly, τα φλαμίνκο επισκέπτονται κάθε χρόνο κατά χιλιάδες τις αλυκές της Κύπρου στη Λάρνακα και το Ακρωτήρι, μεταξύ του Νοεμβρίου και Μαρτίου για να ξεχειμωνιάσουν. Το Δεκέμβριο του 2013 μετρήθηκαν 14 χιλιάδες φλαμίνγκο, που αργότερα αυξήθηκαν σε είκοσι χιλιάδες.

Και ενώ αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, εφέτος παρατηρήθηκε ένα σπάνιο θέαμα: ένα μοναδικό στο είδος του μαύρο φλαμίνγκο, όπως δείχνει και το βίντεο που ακολουθεί!

Rare black flamingo spotted in Cyprus

ODN

Το σπάνιο φλαμίνγκο θεάθηκε να τρώει μαζί με τα άλλα στις όχθες μιας αλυκής στο Ακρωτήρι την Μεγάλη Τετάρτη, είναι το μοναδικό στο είδος του που έχει καταγραφεί ποτέ. Το μαύρο χρώμα του, που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα μιας γενετικής μετάλλαξης γνωστή ως μελανισμός που προκαλεί μια ακατάσχετη ροή μελανίνης στο δέρμα. Αυτή η αδικαιολόγητη ανάπτυξη του σκούρου χρώματος στο δέρμα είναι κάτι το ανεξήγητο.

Ειδικοί της άγριας ζωής πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο πτηνό θα μπορούσε ίσως να είναι το ίδιο με εκείνο που είχε εντοπιστεί στο Ισραήλ τον περασμένο χρόνο.

«Ένα άτομο με μελανισμό είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο», παρατηρεί ο Παντελής Χαριλάου, επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

«Βασικά ο μελανισμός είναι το αντίθετο του αλφισμού ή αλμπινισμού, και προκαλείται όταν το άτομο παράγει περισσότερη μελανίνη από το κανονικό. Είναι μια εκ γενετής ανωμαλία και λόγος που συμβαίνει είναι άγνωστος».

Μια εκ του σύνεγγυς φωτογραφία του σπάνιου πτηνού στις 8 Απριλίου 2015. Photo: Reuters / Μαρίνος Μελετίου. Πηγή: Supplied

[Πηγή]