.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Το μυστικό εργαστήριο πολέμου του Τσώρτσιλ

Αεροπλανοφόρο από πάγο και άλλα παράξενα σχέδια όπλων

Μπορεί να μοιάζουν εφευρέσεις κατευθείαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά τα σχέδια αυτής της συλλογής ήταν πραγματικά και αναπτύσσονταν σε ένα άκρως απόρρητο βρετανικό εργαστήριο πόλεμου για περισσότερο από 70 χρόνια....

Το Υπουργείο Άμυνας 1, επίσης γνωστό ως και «κατάστημα παιχνιδιών Τσώρτσιλ», ήταν ένα εργαστήριο όπλων που συστάθηκε το 1939 από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ – έναν παθιασμένο με τη σημασία της επιστήμης και της τεχνολογίας στον πόλεμο.

Ενθάρρυνε τους επιστήμονες του σε ακόμη και για τις πιο παράλογες εφευρέσεις – πολλές από τις οποίες δεν βγήκαν ποτέ πέρα ​​από το σχεδιαστήριο – αλλά μερικές ήταν τόσο επιτυχής που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον τερματισμό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

opla_6
Winston Churcill απεικονίζεται με το σήμα της «νίκης», φορώντας το φημισμένο Curchillian καπέλο του.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ενέκρινε το σχέδιο ενός διαταραγμένου επιστήμονα του Geoffrey Pyke, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστούν πλοία από πάγο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος των γερμανικών υποβρυχίων

aerop
Αεροπλανοφόρο από πάγο

Ο Geoffrey Pyke πολεμούσε με τους δαίμονές του σε ένα σανατόριο καταναλώνοντας αμφεταμίνες. Για να μην τρελαθεί εργαζόταν υπερβολικά. Βρισκόμαστε στις αρχές του 1942 και η Μεγάλη Βρετανία ψάχνει απεγνωσμένα ένα σχέδιο για να αναχετείσει τη γερμανική επέλαση στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο ιδιόρρυθμος επιστήμονας είχε ένα σχέδιο το οποίο ενέκρινε ο ίδιος ο Churchill. Ήθελε να κατασκευάσει ένα αεροπλανοφόρο από πάγο το οποίο σύμφωνα με τα σχέδιά του θα ήταν άτρωτο από τις τορπίλες των γερμανικών υποβρυχίων λόγω της σκληρότητας του πάγου

opla_1
Η ρόδα panjandrum, που απεικονίζεται, ήταν ένα απίθανο όπλο, που αποτελείται από δύο μεγάλους ξύλινους τροχούς με έναν τόνο εκρηκτικά να στριμώχνονται μεταξύ τους στο εσωτερικό του άξονα

Η ιδέα του 49χρονου είχε μεγάλη απήχηση. Κατασκευάζοντας ένα πλοίο δύο εκατομμυρίων τόνων από πάγο σε περίπτωση επίθεσης με τορπίλες αυτές θα άνοιγαν μόνο μια μικρή τρύπα στον πάγο, χωρίς να προκαλέσει κανένα πρόβλημα στην αξιοπλοΐα του σκάφους.

3
Κρυφός πυροκροτητής, χρησιμοποιείται για να διαλύει ένα μεταλλικό σύρμα

Το πλοίου θα είχε 610 μέτρα μήκος και 92 μέτρα πλάτος, αλλά θα έπρεπε να βρίσκεται μόνιμα σε θερμοκρασία -16 βαθμών κελσίου. Αυτό σήμαινε, πως θα έπρεπε να εξοπλιστεί με σύστημα ψύξης και κάποιου είδους μόνωση για το περίβλημα.

Το οποίο θα έπλεε με ένα εσωτερικό σύστημα ψύξης για να μη λιώσει, ενώ οι περίπου δύο χιλιάδες άνδρες που θα αποτελούσαν το πλήρωμά του θα φορούσαν γούνες και παπούτσια με πρόκες.

opla_2
«Ανθρώπινη τορπίλη» με (δύο κιλά) εκρηκτικών για επίθεση σε ένα εχθρικό πλοίο, ικανό να αξιοποιήσει μια μεγάλη τρύπα στο κύτος

Τόσο ο Τσόρτσιλ όσο και το επιτελείο του Αγγλικού Ναυτικού ενθουσιάστηκαν, με αποτέλεσμα να εγκριθεί στις 7 Δεκεμβρίου του 1942 ένα τεράστιο κονδύλι για την κατασκευή των πλοίων από πάγο, με την επιχείρηση να παίρνει το όνομα «Σχέδιο Habbakuk».

Μάλιστα η βρετανική κυβέρνηση έκανε επίσημη αίτηση στον Καναδά ο οποίος παραχώρησε μια παγωμένη λίμνη για να πραγματοποιηθούν εκεί οι δοκιμές.

Στην πράξη ωστόσο διαπιστώθηκε ότι όταν δοκίμαζε πολλά μπλοκ πάγου ακόμα και με ένα σκουπόξυλο μπορούσε να σπάσει το νέο κομμάτι, στα σημεία των ενώσεων των μπλοκ.

opla_3
Χειροβομβίδα που αποτελείται από μια γυάλινη σφαίρα γεμάτη με περισσότερο από (μισό κιλό) νιτρογλυκερίνης, που καλύπτεται με μια εξαιρετικά κολλώδης κόλλα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείφθεί το σχέδιο. Λίγους μήνες αργότερα δυο επιστήμονες στο Μπρούκλιν των ΗΠΑ έφτιαξαν ένα μείγμα από νερό, χαρτί και πριονίδι ξύλου, το οποίο όταν πάγωνε, όχι μόνο έλιωνε πολύ πιο αργά, αλλά γινόταν και ανθεκτικό σαν μπετόν! Το νέο υλικό ονομάστηκε «Pykrete», προς τιμήν του Geoffrey Pyke.

Το 1943 ο λόρδος Mountbatten παρουσίασε το νέο υλικό σε επιτροπή Αμερικανών, στο Κεμπέκ του Καναδά. Είχε μαζί του ένα μπλοκ πάγου κι ένα μπλοκ Pykrete.

opla_4
Τεχνητά λιμάνια

Έβγαλε το περίστροφό του και πυροβόλησε το μπλοκ του πάγου, το οποίο έγινε κομμάτια. Έπειτα πυροβόλησε το μπλοκ από Pykrete, η σφαίρα εξοστρακίστηκε και τραυμάτισε ελαφρά έναν Αμερικανό αξιωματικό.

Ο Pyke αυτοκτόνησε το 1948 παίρνοντας ισχυρή δόση ναρκωτικών, ενώ το «Σχέδιο Habbakuk» «θάφτηκε» καθώς θεωρήθηκε -δικαίως- μια από τις μεγαλύτερες γκάφες στην ιστορία.

opla_5
Φορητό σύστημα που είχε σχεδιαστεί για να βοηθήσει Βρετανούς στρατιώτες στη μάχη με τα γερμανικά τανκς.


[Πηγή]