.

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ο άνθρωπος που ίδρυσε το δικό του Ευρωπαϊκό κράτος!


Bιτ Τζέντλικα, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Liberland. Πηγή: Supplied
ΚΑΙ ΕΝΩ πολλές επαρχίες χωρών της Ευρώπης –η Βαρκελώνη και η χώρα των Βάσκων στην Ισπανία, η Σκωτία στη Μ. Βρετανία και η Βενετία στην Ιταλία– προσπαθούν να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους για να μην υφίστανται τις πολιτικές ύφεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης....
ο 32χρονος Τσέχος πολιτικός Bιτ Τζέντλικα (Vit Jedlicka) είχε το όραμα αλλά και τη θέληση να δημιουργήσει το δικό του νέο κυρίαρχο κράτος.

Ο Bιτ Τζέντλικα ίδρυσε τη Liberland, ένα νέο ανεξάρτητο κράτος μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας.

Το νέο κράτος ονομάζεται Liberland (επισήμως Free Republic of Liberland) και είναι ένα μικροέθνος με λίγους μέχρι στιγμής κατοίκους, σε μια σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή μόλις επτά τετραγωνικών χιλιομέτρων μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας.

Από τη στιγμή της ανακήρυξης του νέου κράτους (13 Απριλίου 2015) έχουν υπάρξει 20.000 αιτήσεις από ανθρώπους που θέλουν να γίνουν πολίτες της Liberland. Ο αριθμός αυτός ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί σε 100.000 ή και περισσότερο μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες.

Η Liberland (σημειώνεται με πράσινο χρώμα στο χάρτη) είναι μια περιοχή στις όχθες
του Δούναβη γνωστή ως Gornja Siga. Οι περιοχές που έχουν κίτρινο χρώμα διεκδικούνται
τόσο από τους Σέρβους όσο και από τους Κροάτες, η Gornja Siga όμως δεν διεκδικείται
από καμία πλευρά. Πηγή: Wikimedia Commons

Οι Πόλεμοι της Γιουγκοσλαβίας στο πρόσφατο παρελθόν δημιούργησαν πολλά αμφισβητούμενα εδάφη, όπως το Νησί Βούκοβαρ και το Νησί Σάρενγκραντ. Το ίδιο συμβαίνει και με το έδαφος της Liberland που δεν το διεκδικεί κανείς. Για το λόγο αυτό ο Τζέντλικα υποστηρίζει ότι ο σχηματισμός της Liberland είναι εξ ολοκλήρου εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου.

«Στόχος των ιδρυτών του νέου κράτους είναι να οικοδομήσουμε μια χώρα όπου έντιμοι άνθρωποι θα μπορούν να ευημερήσουν χωρίς να καταπιέζονται από κυβερνήσεις οι οποίες κάνουν τη ζωή των πολιτών δυσάρεστη με την επιβολή περιττών περιορισμών και φόρων», είπε ο Τζέντλικα σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Στην ερώτηση τι θα κάνει αν οι γειτονικές χώρες θα διαμαρτυρηθούν για το σχηματισμό του νέου κράτους, απάντησε ότι θα προβάλει «παθητική αντίσταση».

Η σημαία του νέου κράτους. Πηγή: Supplied

O Βιτ Τζέντλικα (γεν. 6 Σεπτεμβρίου 1983) είναι Τσέχος πολιτικός, δημοσιολόγος και ακτιβιστής. Είναι πρόεδρος του Κόμματος Ελεύθερων Πολιτών στο Χράντετς Κράλοβε και διευθυντής του ιστότοπου Reformy.cz. Στις 13 Απριλίου 2015, αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Liberland.

Ο Τζέντλικα σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Πράγας απ’ όπου αποφοίτησε το 2009. Στη συνέχεια σπούδασε στο Ινστιτούτο CEVRO απ’ όπου αποφοίτησε το 2014 (Μάστερ).

Από το 2003 εργάζεται σε διάφορες επιχειρήσεις ως ειδικός στην τεχνολογία των πληροφοριών. Το 2013 και το 2014 εργάστηκε επίσης ως αναλυτής στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Με την πολιτική ασχολείται από το 2001 ως μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών της Τσεχίας. Το 2009 έγινε μέλος του Κόμματος Ελευθέρων Πολιτών και το ίδιο έτος εξελέγη πρώτος πρόεδρος της περιφερειακής διοίκησης του Χράντετς Κράλοβε με το Κόμμα των Ελευθέρων Πολιτών.

Όπως και πολλοί άλλοι πολιτικοί, ο Τζέντλικα είναι ευρωσκεπτικιστής. Πιστεύει στην ατομική ελευθερία και στην ελάχιστη δυνατή παρέμβαση του κράτους. Επισημαίνει την τεράστια διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην πραγματική ελεύθερη αγορά και στους περιοριστικούς κανόνες που θέτει η Ευρωπαϊκά Ένωση στην εσωτερική αγορά της.

Καταγγέλλει την ΕΕ για δημοκρατικό έλλειμμα και τα θεσμικά όργανά της για παραβίαση των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις των κρατών-μελών. Για παράδειγμα, αποκαλεί τον περίφημο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) «προτεκτοράτο».

Όσο για τον σοσιαλισμό, λέει ότι είναι η ψευδαίσθηση ότι το κράτος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα χρήματα των πολιτών από ό,τι θα έκαναν οι ίδιοι.

Όραμα του Τζέντλικα είναι το νέο ανεξάρτητο κράτος να γίνει σαν το Λιχτενστάιν, το μικρό ορεινό κράτος που βρίσκεται ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία, του οποίου η έκταση δεν ξεπερνά τα 160 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του τους 37.000 κατοίκους.

[Πηγή]