.

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Νέα πτήση για το μυστηριώδες ρομποτικό διαστημοπλάνο Χ-37Β


Σε μια τέταρτη αποστολή θα εκτοξευθεί το ρομποτικό διαστημοπλάνο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, Χ-37Β, μέσα στον επόμενο μήνα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του space.com, το X-37B -το οποίο μοιάζει με ένα «μίνι» διαστημικό....
λεωφορείο- θα εκτοξευτεί με πύραυλο Atlas V από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 20 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω διαστημικό όχημα χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο πέπλο μυστικότητας όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις αποστολές του, ενώ κατέχει και ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα (675 ημέρες για το ένα από τα δύο σκάφη του τύπου, στο πλαίσιο της αποστολής OTV-3).

Μετά τις επιτυχείς, όπως χαρακτηρίζονται, πρώτες τρεις αποστολές, το σκάφος περνά στο στάδιο δοκιμών πειραματικών φορτίων – τα οποία ωστόσο, όπως και οι δραστηριότητές του, είναι απόρρητα.

Ωστόσο, όπως είπε στο space.com εκπρόσωπος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ένας από τους σκοπούς της τέταρτης αποστολής θα είναι η δοκιμή ενός πειραματικού συστήματος προώθησης, καθώς και η μελέτη της αντοχής διαφόρων υλικών σε περιβάλλον διαστήματος.

Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ διαθέτει δύο X-37B, που έχουν κατασκευαστεί από την Phantom Works της Boeing. Χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια και έχουν διαστάσεις 8,8 x 2,9 μέτρα, με άνοιγμα φτερών 4,6 μέτρα.

Εκτοξεύονται κάθετα με πύραυλο και προσγειώνονται σε αεροδιάδρομο, όπως το διαστημικό λεωφορείο. Δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα πιο από τα δύο σκάφη θα χρησιμοποιηθεί για την αποστολή OTV-4, ούτε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνει στο Διάστημα.

Το σκάφος είναι σχεδιασμένο για παραμονή 270 ημερών σε τροχιά, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αντεπεξέλθει και σε πολύ πιο μακροχρόνιες περιόδους.

Το πέπλο μυστικότητας που χαρακτηρίζει το πρόγραμμα έχει πυροδοτήσει φημολογία περί δοκιμών του ως πλατφόρμας διαστημικών όπλων, ωστόσο η πολεμική αεροπορία απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι οι βασικοί του στόχοι είναι η ανάπτυξη και δοκιμή τεχνολογιών για επαναχρησιμοποιούμενα διαστημόπλοια και η διενέργεια πειραμάτων που θα επιστρέφουν στη Γη.

[Πηγή]: naftemporiki.gr

Το είδαμε εδώ