Τα ερείπια τριών κτιρίων που εντοπίστηκαν στο Τέγιου Κουάρε, στη βόρεια Αργεντινή κοντά στην Παραγουάη, μελετούν αρχαιολόγοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι ενδεχομένως να πρόκειται για τα απομεινάρια ενός κρησφύγετου φυγάδων Ναζί....
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται αναφορά της εφημερίδας Clarin, το συγκρότημα ενδεχομένως να είχε κατασκευαστεί από πριν τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με το σκεπτικό να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο/ κρησφύγετο σε περίπτωση ήττας της Γερμανίας.
Στην περιοχή βρέθηκαν πέντε γερμανικά νομίσματα, τα οποία είχαν κοπεί μεταξύ του 1938 και του 1941, καθώς και ένα θραύσμα πορσελάνινου πιάτου με ένδειξη κατασκευής στη Γερμανία.
«Προφανώς, κατά τα μέσα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί είχαν ένα μυστικό πρόγραμμα κατασκευής καταφυγίων για την ηγεσία τους σε περίπτωση ήττας- απομακρυσμένα μέρη στη μέση ερήμων, σε βουνά, σε απόκρημνα σημεία ή μέσα σε ζούγκλες, όπως εδώ» ανέφερε σχετικά ο Ντανιέλ Σαβελτσόν, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες που διερευνά τα ερείπια.
Ωστόσο, το κρησφύγετο δεν ήταν απαραίτητο, καθώς χιλιάδες Ναζί, καθώς και Κροάτες και Ιταλοί φασίστες έγιναν δεκτοί στη χώρα από τον πρόεδρο Χουάν Περόν, σύμφωνα με το Simon Wiesenthal Center στην Καλιφόρνια.
Υπενθυμίζεται ότι ο Άντολφ Άιχμαν, ένας από τους βασικούς διοργανωτές του Ολοκαυτώματος, συνελήφθη το 1960 στο Μπουένος Άιρες από ομάδα Ισραηλινών πρακτόρων και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ, όπου δικάστηκε και εκτελέστηκε.
Μεταξύ άλλων υψηλόβαθμων Ναζί αξιωματούχων που επεδίωξαν να καταφύγουν στην Αργεντινή ήταν επίσης ο Γιόζεφ Μένγκελε, ο Βάλτερ Κούτσμαν, ο Γιόζεφ Σβάμπεργκερ, ο Έντουαρντ Ρόσμαν και ο Βίλφρεντ φον Όβεν.
[Πηγή]