.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Πρωτοφανούς κλίμακας ασκήσεις των Ρωσικών δυνάμεων

Νυκτερινή "εμπλοκή" Su-27 και Eurofighter στη Βαλτική
ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ TU-22M3 ΚΑΙ SU-24 ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΚΑΙ
ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΜΕ ISKANDER ΣΤΟ ΚΑΛΙΝΙΝΓΚΡΑΝΤ

Με την Ρωσία να βρίσκεται «επί ποδός πολέμου» με πραγματικό μπαράζ ασκήσεων που πραγματοποιούν από τη Β. Θάλασσα και τον Αρκτικό Ωκεανό μέχρι τη Μ. Θάλασσα η χώρα φαίνεται ως να προετοιμάζεται για την αποτροπή κάθε επιθετικής....
κίνησης από βορρά, νότο, ανατολή και δύση ταυτόχρονα.

Μονάδες πεζικού, Αεροπορίας, μέχρι και ειδικές δυνάμεις Spetznaz βρίσκονται σε ετοιμότητα και στις «εννέα ζώνες ώρας» της ρωσικής Ομοσπονδίας όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Από τον Βόλγα, στα Ουράλια, στη δυτική Σιβηρία, στην ρωσική Άπω Ανατολή, στον Ειρηνικό, στο βόρειο Καύκασο, στο Καλίνινγκραντ, στην Αρκτική, στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια γίνονται την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί και αυτό γυμνάσια στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία έχει ήδη ειδοποιήσει τις χώρες μέλη του ΟΑΣΕ για τις ασκήσεις του Βόρειου Στόλου από τις 16 έως τις 21 Μαρτίου, δήλωσε εχθές ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Anatoly Antonov.

Η ζώνη των επιχειρήσεων του βόρειου Στόλου έχει επεκταθεί και στη νορβηγική Θάλασσα και ο αριθμός των ομάδων κρούσεως έχει αυξηθεί στις πέντε. Στη Βαλτική πάνω από 20 σκάφη έχουν αναπτυχθεί για τη διενέργεια ασκήσεων, αλεξιπτωτιστές από την αερομεταφερόμενη Μεραρχία στο Ivanovo έχουν αναπτυχθεί με αεροσκάφη IL-76 τον Αρκτικό κύκλο κοντά στα σύνορα με τη Νορβηγία, Πεζοναύτες από την περιοχή Temryuk στη νότια Ρωσία πραγματοποιούν ασκήσεις στα στενά του Kerch που ενώνουν τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική, πάνω από 3.000 άτομα μαζί με 1.000 οχήματα ασκούνται στα ανατολικά στη Σαχαλίνη, ενώ τουλάχιστον 15 με 30 ελικόπτερα Mi-24 και Mi-8 πραγματοποίησαν μια πτήση από το Λένινγκραντ και το Σμολένσκ στην Αρκτική με μια μόνο στάση για ανεφοδιασμό στην περιφέρεια της Karelia.



Συνολικά οι ρωσικές ασκήσεις περιλαμβάνουν 10.000 οχήματα κάθε είδους, 65 πολεμικά σκάφη, 16 σκάφη υποστήριξης, 15 υποβρύχια και 200 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Νυκτερινές αναχαιτίσεις

Μέσα σε αυτό το «εκρηκτικό» κλίμα αυξάνονται και τα επεισόδια μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο «συνασπισμών».

Αν και «αναχαιτίσεις» (στην πραγματικότητα αναγνωρίσεις πάνω από το διεθνή εναέριο χώρο αλλά το ΝΑΤΟ τις ονομάζει αναχαιτίσεις) ρωσικών βομβαρδιστικών είναι συχνές το συμβάν που έγινε εχθές το βράδυ είναι ασυνήθιστο για πολλούς λόγους.

Έντεκα ρωσικά αεροσκάφη εκ των οποίων τα 8 Su-27 και Su-34 και τα 3 μεταφορικά εντοπίστηκαν να πετούν στην Βαλτική πάνω από διεθνή ύδατα όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.



Όπως έγινε γνωστό ο σχηματισμός των ρωσικών αεροσκαφών πετούσε με τους πομποδέκτες του κλειστούς (χρησιμοποιούνται σε ειρηνικές περιόδους για τον εντοπισμό των αεροσκαφών που τα φέρουν από τα κέντρα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας) και εντοπίστηκε από αεροσκάφος AWACS στις 11:30 το βράδυ της Τρίτης στις 11:30 κοντά στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας και της Λετονίας.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Λιθουανίας μαχητικά του ΝΑΤΟ που βρίσκονταν σε ετοιμότητα απογειώθηκαν αμέσως για να τα αναγνωρίσουν. «Αναγνώρισαν 2 AN-26, 1 An-12 και οκτώ Su-27 και Su-34» είπε ο Λιθουανός εκπρόσωπος.

«Τα ρωσικά αεροσκάφη είχαν τους πομποδέκτες τους κλειστούς, δεν είχαν υποβάλλει σχέδιο πτήσης και αρνήθηκαν να πραγματοποιούσουν κάθε επαφή με τα αεροσκάφη αναχαίτισης» αναφέρει το Baltic News Service.

Όπως έγινε αντιληπτό στη συνέχεια τα αεροσκάφη βρίσκονταν καθ΄ οδόν από την Ρωσία προς τον θύλακα του Καλίνινγκραντ που βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.

Τα αεροσκάφη αναχαίτισης ήταν ιταλικά Eurofighter Typhoon που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Siauliai της Λιθουανίας.

Τu-22M3 στην Κριμαία Iskander στο Καλίνινγκραντ

Στο μεταξύ και στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ασκήσεων η ρωσική Αεροπορία της μετακινεί υπερηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά στην Κριμαία σε μια τελευταία κίνηση ενίσχυσης της παρουσίας της στην περιοχή.

Όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ «αρκετά» στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 ‘Backfire’ με δυνατότητα ναυτικής κρούσης πρόκειται να αφιχθούν τις επόμενες ημέρες στην Κριμαία στο πλαίσιο άσκησης η οποία εντάσσεται στη γενικότερη κινητοποίηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Στο πλαίσιο των ξαφνικών στρατιωτικών ασκήσεων επίδειξης ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 πρόκειται να αναπτυχθούν στην Κριμαία» αναφέρεται στη λιτή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου άμυνας.



Τα Tu-22 έχοντας τη δυνατότητα να φέρουν τα βλήματα «φονιάδες» Raduga Kh-22 (AS-4 Kitchen) αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για όλα τα σκάφη επιφανείας. Με ταχύτητα που ξεπερνά τα 4 mach και εμβέλεια έως και 600 χλμ. εάν εκτοξευθούν από μεγάλο ύψος, ο συνδυασμός Tu-22 και Kh-22 με τα αεροσκάφη ηλεκτρονικής επίθεσης Su-24 δημιουργεί ένα θανατηφόρο πλέγμα αμυντικής διάταξης και απαγόρευσης ναυτικού πεδίου μάχης.

Αυτό γιατί τα Su-24 με τα ηλεκτρονικά τους συστήματα επίθεσης μπορούν να τυφλώσουν πραγματικά όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα άμυνας των σκαφών επιφανείας αφήνοντας τα Tu-22M3 απλά να κάνουν «σκοποβολή» με τα βλήματα Kh-22, καθώς τα νατοϊκά σκάφη δεν θα έχουν την ευκαιρία να ειδοποιηθούν για τις επερχόμενες απειλές. .

Τέλος η κινητοποίηση στο Καλίνινγκραντ είναι έντονη με την σειρά ασκήσεων των βαλλιστικών συστημάτων πεδίου μάχης Iskander τα οποία βρίσκονται στο ρωσικό θύλακα αλλά και με επιπρόσθετα συστήματα που μεταφέρθηκαν από τη Ρωσία με IL-76.

RT

RT

Come Fly With Me

[Πηγή]